Film- en tv-tipsZaterdag 22 februari

De Volkskrant film- en tv-tips voor zaterdag 22 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Casper Van Dien in Starship Troopers. Beeld
Casper Van Dien in Starship Troopers.Beeld

White Wolves

Canvas, 19.05 uur

Op Ellesmere Island, het noordelijkste puntje van Canada, kan de temperatuur dalen tot 40 graden onder nul. In deze wereld van sneeuw en ijs leeft de poolwolf, een van de meest geharde roofdieren op aarde. White Wolves laat zien hoe moeilijk het is om er in de winter een kostje bij elkaar te scharrelen. In de lente levert de jacht meer op, maar dan moeten de wolven hun aandacht verdelen tussen hun prooi en hun nieuwe kroost. De documentaire geeft een uniek inkijkje in het gezinsleven van de wolf in een van de laatste ongerepte wildernissen.

Er ist wieder da

RTL 7, 20.00 uur

(David Wnendt, 2015) De verfilming van de gelijknamige bestseller van Timur Vermes deed in Nederland minder stof opwaaien dan in Duitsland. Hitler wordt in deze hitkomedie rechtstreeks vanuit het einde van WOII naar het nu getransporteerd. Hij ontwaakt in Berlijn, verbaast zich over de moderniteit en wordt door iedereen aangezien als Hitler-imitator, een verdomd goeie zelfs. En zo groeit hij uit tot mediahit. Cruciaal anders dan in het boek laat regisseur Wnendt Hitler ook los in de realiteit, tussen documentair gefilmde Duitsers. Vooral dan wordt Er ist wieder da een ongemakkelijke film.

Oliver Masucci in Er ist wieder da. Beeld
Oliver Masucci in Er ist wieder da.Beeld

Vranckx

Canvas, 20.10 uur

Naar schatting leven er in India meer dan 18 miljoen mensen in een vorm van slavernij. In een aanzienlijk deel van de gevallen gaat het om vrouwen die worden verhandeld en terechtkomen in de prostitutie of een leven als huisslaaf. Voor Vranckx sprak Jan De Deken in prostitutiebuurt Sonagachi in Calcutta met activiste Ruchira Gupta, die vertelt dat veel meisjes er arriveren als ze tussen de negen en dertien jaar oud zijn. Vaak zijn ze afkomstig uit delen van het land die zijn getroffen door droogte en overstromingen.

Mondo

NPO 2, 22.10 uur

Het cultuurmagazine waarin Nadia Moussaid iedere zaterdagavond schrijvers, filmregisseurs, muzikanten en andere cultuurmakers uit binnen- en buitenland ontvangt, is vandaag een thema-uitzending over de verwerking van ons koloniale verleden in Nederlands-Indië. Schrijver Marion Bloem vertelt over de last van het koloniale verleden en wat het betekent om Indisch te zijn. Acteur Thom Hoffman schuift aan om te vertellen over de foto’s die iedereen moet zien om onze geschiedenis te begrijpen. Schrijvers Adriaan van Dis en Kester Freriks gaan met publicist Lara Nuberg in gesprek over de verwerking van ons koloniale verleden in woord en beeld.

Starship Troopers

Veronica, 22.15

(Paul Verhoeven, 1997) Twee klassieke Verhoeven-SF-films vanavond. Na de geweldige Philip K. Dick-verfilming Total Recall volgt het destijds totaal verkeerd begrepen Starship Troopers. Amerikaanse critici hadden destijds moeite de bedoelingen van de film te doorzien. Verhoevens spottende commentaar op zijn nieuwe thuisland, de verwijzingen naar de films van Leni Riefenstahl; het was aan de Amerikanen nauwelijks besteed. De wereld (lees: Amerika) is in een intergalactische oorlog verwikkeld met planeten waarop grote en agressieve insecten heersen die zo nu en dan een Amerikaanse stad verwoesten. De geschiedenis zou het persiflerende karakter van Starship Troopers kleiner maken: het hysterische nationalisme in het meesterwerk heeft veel gemeen met de retoriek van George W. Bush’ War on Terror.

Het uur van de wolf

NPO 2, 23.05 uur

De Limburgse psychedelische bluesrockband DeWolff timmert al sinds 2007 aan de weg. Na het winnen van een Edison in 2019 besloot de formatie van de broers Pablo en Luka van de Poel en hun vriend Robin Piso om al reizend een nieuw album op te nemen. Voor de documentaire DeWolff in Europa monteerde regisseur Marcel de Vré al het filmmateriaal van de laatste Europese tour tot een enerverend reisverslag vol ups en downs. Op een viersporencassetterecorder (die het steeds laat afweten) wordt daarbij met horten en stoten het album Tascam Tapes vastgelegd.

The Diary of a Teenage Girl

NPO 3, 00.20 uur

(Marielle Heller, 2015) Het is hippie-San Francisco anno 1976 en de 15-jarige Minnie (Bel Powley) heeft in de heersende vrijheid-blijheidsfeer voor het eerst seks. Niemand maalt om topless picknickende meisjes en Minnies alleenstaande moeder Charlotte (Kristen Wiig) snuift en slikt alsof het koekjes bij de thee zijn. Debuterend regisseur-scenarist Heller toont zich met haar sterke bewerking van Phoebe Gloeckners graphic novel lichtelijk verliefd op deze tijd. Toch is er een probleem: Minnie heeft zich laten ontmaagden door haar moeders vriend, de veel oudere Monroe (Alexander Skarsgård).

Bel Powley in The Diary of a Teenage Girl van Marielle Heller. Beeld
Bel Powley in The Diary of a Teenage Girl van Marielle Heller.Beeld
Meer over