FILM- EN TV-TIPSZATERDAG 18 APRIL

De Volkskrant film- en tv-tips voor zaterdag 18 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Gene Hackman in The Conversation. Beeld Archivesdu7eArt/DR
Gene Hackman in The Conversation.Beeld Archivesdu7eArt/DR

De grote generatieshow

NPO 1, 20.30 uur

Wat weten babyboomers van millennials en andersom? De grote generatieshow wordt gespeeld door honderd mensen, verdeeld in drie vakken van drie generaties. Elke generatie heeft zijn eigen teamcaptain: Gerard Cox voor de boomers, Richard Groenendijk voor Generatie X en Sahil Amar Aïssa voor de millennials. Sophie Hilbrand vuurt de vragen af die moeten bepalen welk vak het meeste weet over zijn eigen en de andere generaties. In deze eerste aflevering draait het om gezondheid. Hoe ging men vroeger om met roken, en welk dieet hoort bij welke generatie?

In de voetsporen van de bevrijding

NPO 2, 20.35 uur

Terwijl het zuiden van Nederland eind 1944 al was bevrijd, moest het noorden de winter nog door. Deze Hongerwinter is vanavond het onderwerp van In de voetsporen van de bevrijding, waarin Philip Freriks spreekt met veteranen, ooggetuigen en experts. Omdat het voedseltekort in de grote steden nijpend werd, gingen duizenden mensen op zoek naar eten bij boeren op het platteland. Sommige kinderen werden door hun ouders ondergebracht op plekken waar nog wel voldoende voedsel was. De 8 maanden oude Ceesje uit Amsterdam belandde zo in het Groninger Babyhuis.

Mondo

NPO 2, 22.20 uur

Dagelijks speculeren politici en experts op tv over hoe onze wereld eruit gaat zien na de coronacrisis. In Mondo stelt Nadia Moussaid die vraag aan kunstenaars Ralph Nauta en Lonneke Gordijn van Studio Drift, een collectief dat de grenzen van technologie, kunst en natuur verkent. Verder vertelt Karin Amatmoekrim over het volgende boek in de Mondo Boekenclub: The Heart Is a Lonely Hunter van Carson McCullers. Ook is er een optreden van zangeres en pianist Karsu, en voor de rubriek Dichter aan de lijn belt Elfie Tromp iemand op om een gedicht voor te lezen.

The Sense of an Ending

BBC 2, 22.15 uur

(Ritesh Batra, 2017) Londenaar Tony Webster (Jim Broadbent) ontvangt een brief die zijn voortsloffende leven overhoop gooit. Sarah Ford, de moeder van zijn jeugdliefde Veronica, is overleden en heeft Webster geld en enkele documenten nagelaten, waaronder het dagboek van zijn schoolvriend Adrian Finn. Veronica (Charlotte Rampling), die hij sinds zijn schooljaren niet meer heeft gezien, weigert het dagboek te overhandigen. Regisseur Batra (The Lunchbox) en scenarist Nick Payne vermengen heden en verleden in de film steviger dan Julian Barnes’ oorspronkelijke roman uit 2011. Vooral Broadbents hoofdrol is geslaagd.

Jim Broadbent in The Sense of an Ending. Beeld
Jim Broadbent in The Sense of an Ending.

In het koninkrijk van de mieren

Arte, 22.35 uur

Fascinerende, tweedelige Koreaanse documentaire (het tweede deel wordt komende vrijdagavond uitgezonden) over het insect dat met meer dan tienduizend soorten op álle continenten ter wereld voorkomt: de mier. In dit eerste deel staan de werkers centraal, die moeten bouwen, jagen en hun koningin voeden. Misschien het fascinerenste onderdeel vormen de strategieën waarmee de mieren zichzelf verdedigen en overleven. Zo is er een soort die ‘chemische wapens’ gebruikt om hun koningin een vijandelijk nest binnen te smokkelen zodat zij daar haar larven kan achterlaten.

Noces

Canvas, 22.35 uur

(Stephan Streker, 2016) Op feiten gebaseerd, degelijk drama. Heeft de baby al een ziel, wil de 18-jarige Zahira weten. We spreken in deze fase nog over vrucht, zegt de arts, die haar desgevraagd informeert over de Belgische en Nederlandse abortusmogelijkheden. De Belgische filmmaker Stephan Streker laat zijn kijker eerst even observeren en twijfelen. Is er sprake van dwang bij dit meisje uit een Pakistaans gezin te Brussel? Zahira’s niet-Pakistaanse vriendje is duidelijk: voor hem nog even geen baby. De Franse actrice Lina El Arabi speelt uitstekend het hoofdpersonage, dat zich niet zomaar bij een advies zal neerleggen.

Lina El Arabi in Noces. Beeld
Lina El Arabi in Noces.

The Conversation

BBC 2, 00.00 uur

(Francis Ford Coppola, 1974) Gene Hackman schittert als afluisterexpert Harry Caul, die een man en een vrouw moet bespioneren die samen over een druk plein wandelen. Wanneer hij later in zijn studio een geheel mixt van de verschillende opnamen van de conversatie, raakt hij geobsedeerd door de mogelijke betekenissen die hij aan het gesprek kan geven. Zeggen de geliefden ‘hij zou ons vermóórden, als hij de kans krijgt’, of klinkt het meer als ‘híj zou óns vermoorden, als hij de kans krijgt’? Stijlvolle paranoiathriller, die onder de huid kruipt en je beduusd achterlaat – net als de door en door eenzame Caul, zoals hij aan het eind saxofoon speelt in zijn volledig ontmantelde appartement.

Meer over