Film- en tv-tipsZaterdag 16 november

De Volkskrant film- en tv-tips voor zaterdag 16 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Het paard van Sinterklaas (2005). Beeld
Het paard van Sinterklaas (2005).

Intocht Sinterklaas

NPO 3, 12.00 uur

Sinterklaas komt dit jaar aan in Apeldoorn en presentator Dieuwertje Blok en verslaggever Jeroen Kramer doen daarvan rechtstreeks verslag. Sint en zijn Pieten arriveren nu eens niet met de pakjesboot, maar per stoomtrein.

Het paard van Sinterklaas

(Mischa Kamp, 2005)

NPO 3, 15.25 uur.

Vaste prik in aanloop naar 5 december: dé Nederlandse sinterklaasfilmklassieker en zijn vervolg, dat zondag wordt uitgezonden. Winky Wong, dochtertje van de eigenaar van een Chinees restaurant, verlangt zo naar een paard dat ze bij het zien van de goedheiligman haar zinnen zet op diens schimmel. De ontwapenende hoofdrolspeelster Ebbie Tam is een hoogtepunt, maar zonder een geweldig scenario en de fantastische verfilming ervan zou ze in de kou hebben gestaan.

Cry-Baby

(John Waters, 1990)

SBS 9, 22.45 uur.

Cultregisseur Waters keert terug naar de jaren vijftig en gebruikt de clichés uit de Elvisfilms voor een mooie, kakelbonte persiflage. Johnny Depp speelt de nozem met een vetkuif en permanente traan op de wang. Ook met Willem Dafoe en een kale Iggy Pop.

Nacht van de Popmuziek

NPO 3, 23.10 uur

Voor de dertiende keer presenteren Matthijs van Nieuwkerk en popprofessor Leo Blokhuis een drie uur durende uitzending met bijzondere live-opnamen, ditmaal onder meer van de bands Kiss, Talk Talk en zangeres Sinéad O’Connor.

Selma

(Ava DuVernay, 2014)

NPO 2, 23.35 uur.

Burgerrechtenleider Martin Luther King bouwde Selma, een stadje in Alabama, uit tot actiecentrum voor zijn protestmarsen. Regisseur DuVernay legt veel nadruk op de moeizame voorbereidingsfase en het politieke spel achter de schermen. De Britse acteur David Oyelowo maakt van King een menselijke held.

Meer over