Film- en tv-tipsZaterdag 11 april

De Volkskrant film- en tv-tips voor zaterdag 11 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Rita Hayek en Adel Karam in The Insult van Zaid Doueiri. Beeld
Rita Hayek en Adel Karam in The Insult van Zaid Doueiri.

Max door Keukenhof

NPO 1, 17.05 uur

Meer dan zeven miljoen bloembollen werden op de Keukenhof in de grond gestopt om bezoekers uit binnen- en buitenland deze lente te betoveren. Helaas blijven de deuren van het grootste bloemenpark ter wereld dit jaar door de coronacrisis gesloten. Het spectaculaire schouwspel hoeft echter niet ongezien te blijven, want Omroep Max maakt een impressie van het park in twee speciale uitzendingen. De camera’s en drones van Max door Keukenhof leiden de kijker langs de eindeloze rijen tulpen en andere bloemen, afgewisseld met interviews door Jan Slagter.

Kathedralen

Arte, vanaf 20.15 uur

De Duits-Franse cultuurzender heeft een toepasselijke thema-avond: over kathedralen. Na het tweede deel van een Franse documentaireserie over ‘sacrale bouwwerken’ wereldwijd, wordt een documentaire uit 2010 uitgezonden over de kathedralen in Noord-Frankrijk, zoals die van Amiens. Hoe deze kerken precies zijn gebouwd, is nog altijd een raadsel. De avond wordt besloten met een documentaire over de Heilig Grafkerk in Jeruzalem. Die kerk is opgedeeld tussen zes christelijke gemeenschappen. Nog meer dan elders in Israël staat dat garant voor onenigheid. De ondertitel luidt niet voor niets ‘Ein ewiger Streit’.

In de voetsporen van de bevrijding

NPO 2, 20.35 uur

Met operatie Market Garden hoopten de geallieerden een snelle opmars naar Duitsland in te zetten. Het liep echter anders. De Duitse weerstand was groter dan verwacht en de bevrijding van Nederland liep vertraging op. De geallieerden concentreerden zich op het vrijmaken van de Westerschelde, die van groot belang was voor de geallieerde bevoorrading. In ‘In de voetsporen van de bevrijding’ ontmoet Philip Freriks de Canadese veteraan Jim Parks, die vertelt over zijn rol in de Slag om de Schelde. Historicus Christ Klep legt uit waarom de slag zo belangrijk was.

Life of Pi

Eén, 21.20 uur

(Avontuur, Ang Lee, 2012) Peperdure avonturenfilm naar de gelijknamige succesroman van Yann Martel uit 2001, over de Indiase jongen die na een scheepsramp tientallen dagen op een reddingssloep moet doorbrengen met een tijger. Vanwege de licht filosofische inslag van het verhaal een gok voor de producenten, maar de film sleepte tijdens de Oscaruitreiking van 2013 de meeste beeldjes binnen (alle belangrijke technische) en kwam ruimschoots uit de kosten. Het budget van 120 miljoen dollar ging deels op aan superieure animaties van de Bengaalse tijger in kwestie.

Suraj Sharma in Life of Pi van Ang Lee. Beeld
Suraj Sharma in Life of Pi van Ang Lee.

The Insult

Canvas, 22.15 uur

(Drama, Ziad Doueiri, 2017) De Libanese christen Toni morst water vanaf zijn balkon en maakt de Palestijnse bouwopzichter Yasser nat. Die komt verhaal halen, want er steekt een afvoerpijp uit Toni’s balkon die daar niet hoort. Dat mondt uit in ruzie, forse beledigingen, mislukte excuses en uiteindelijk een paar gebroken ribben. Maar dat is nog maar het begin. The Insult (de eerste Libanese film die voor een Oscar werd genomineerd) overstijgt die straatruzie en verhaalt op fraaie wijze over de diepe kloven en scheidslijnen in de Libanese samenleving. Knap dat daarbij geen enkele visie een voorkeursbehandeling lijkt te krijgen; de kijker mag zelf uitzoeken waar zijn sympathie ligt.

Mondo

NPO 2, 22.20 uur

Samen met cultuurmagazine Mondo en Poetry International presenteert de prijswinnende dichter en auteur Jaap Robben een bijzonder project. Met ‘Dichter aan de lijn’ krijgen mensen die geïsoleerd of gestrest thuis zitten een beetje poëtische troost. Wie zich opgeeft voor ‘Dichter aan de lijn’ wordt vanaf aanstaande maandag ’s avonds tussen 20.00 en 22.30 uur gebeld door een dichter die voorleest uit eigen werk. Vanavond vertelt Robben in de uitzending van Mondo hoe dat precies in zijn werk gaat en wie er hun deelname verlenen aan het project.

Clouds of Sils Maria

BBC 2, 00.00 uur

(Drama, Olivier Assayas, 2014) Actrice Maria (Juliette Binoche) leeft nog altijd een beetje in het toneelstuk dat haar twintig jaar geleden beroemd maakte. Toen speelde ze de jonge Sigrid; nu wordt ze gevraagd om in hetzelfde stuk de oudere Helena te spelen. Ze trekt zich met haar assistent (een geweldige Kristen Stewart) terug in een Zwitsers berghuis om haar tekst te oefenen. Hun relatie ontwikkelt zich parallel aan die tussen Helena en Sigrid, in dit levendige en scherpe drama met bergmaniaanse boventonen, over liefde, afhankelijkheid, Hollywood en roem.

Juliette Binoche (links) en Kristen Stewart in The Clouds of Sils Maria van Olivier Assayas. Beeld
Juliette Binoche (links) en Kristen Stewart in The Clouds of Sils Maria van Olivier Assayas.
Meer over