TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 7 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Scarlett Johansson in Lucy van Luc Besson Beeld
Scarlett Johansson in Lucy van Luc Besson

Cannabis

NPO 2, 20.25 uur

De tweede aflevering van de documentairereeks Cannabis blikt terug op de jaren tachtig. Terwijl Amerika de oorlog verklaart aan drugs, vaart Nederland een tegenovergestelde koers. In de grote steden worden volop coffeeshops geopend en pioniers als Henk de Vries, Wernard Bruining en Ben Dronkers doen daarmee goede zaken. Onder de rivieren stort Johan van Laarhoven zich op de cannabisproductie. Deze wordt alsmaar opgeschaald, en het geld stroomt binnen. In het heden komt er een bijzondere brief vanuit Nederland aan de Thaise overheid aan het licht.

Gooische vrouwen

RTL 8, 20.30 uur

(Komedie, Will Koopman, 2011) Naadloos sluit de eerste speelfilmversie van Gooische vrouwen aan op de twee jaar eerder beëindigde tv-serie. Minder dan een echt op zichzelf staande speelfilm is dit een gelijksoortig toetje bij de serie, die vijf succesvolle seizoenen had gekend. Daarmee bleken de makers, regisseur Will Koopman en scenarioschrijver Frank Houtappels, een juiste inschatting te hebben gemaakt van de doelgroep. Die wilde duidelijk meer van hetzelfde: Gooische vrouwen, alsmede het drie jaar later verschenen Gooische vrouwen 2 (vanavond ook op tv), werd een daverend succes.

Lucy

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Luc Besson, 2014) Lucy (Scarlett Johansson) wordt ongewild onderdeel van een drugsdeal en krijgt een zak vol experimentele drugs in het lijf genaaid. Wanneer de zak knapt en het spul in enorme hoeveelheden door haar bloedbaan trekt, ontdekt ze dat ze gaandeweg een steeds groter deel van haar hersencapaciteit kan benutten: de transformatie van mens naar supermens tot een soort God. Origineel is Lucy niet, maar het plezier waarmee filmmaker Luc Besson een en ander uitwerkt, is zonder weerga. Van een spectaculaire spookrijdersauto-achtervolging in Parijs tot acteur Min-sik Choi die als geschifte gangster een onvervalste Gary Oldman-imitatie weggeeft: Lucy is energieke, opgewekte en met verrukkelijke vaart geregisseerde filmkolder.

Linda de Mol en Alex Klaasen in Gooische vrouwen van Will Koopman Beeld
Linda de Mol en Alex Klaasen in Gooische vrouwen van Will Koopman

Rogue Assassin

Veronica, 22.15 uur

(Actie, Philip G. Atwell, 2007) Het extreem gewelddadige scenario van actiethriller War, ook bekend onder de titel Rogue Assassin, bracht de boeddhistische hoofdrolspeler Jet Li in morele en existentiële verwarring: ‘Als ik na de opnamen thuiskwam, dacht ik: waarom doe ik dit? Ik moest mezelf er steeds aan herinneren dat ik niet het personage ben. Het is iemand anders.’ Li speelt een mysterieuze huurmoordenaar, Jason Statham is de FBI-agent die hem verdenkt van de moord op zijn vroegere partner. Er vallen heel wat doden voordat de aap uit de mouw komt.

Jet Li en Jason Statham in War van Philip G. Atwell Beeld
Jet Li en Jason Statham in War van Philip G. Atwell

Andere tijden

NPO 2, 22.20 uur

Nu er weer stemmen opgaan voor een strenger beleid aan de grens, blikt Andere tijden terug op de tijd dat grenscontroles nog heel gewoon waren. Wie tegenwoordig met de auto de Nederlands-Duitse grens over rijdt, ziet alleen nog verlaten en vaak vervallen controleposten staan. Samen met twee oud-douaniers brengt presentator Astrid Sy een bezoek aan Bergh Autobahn, een controlepost ten oosten van Arnhem. Zij blikken terug op de jaren zeventig en tachtig, toen de sfeer aan de grens steeds grimmiger werd door wapenhandel, drugs- en mensensmokkel.

2Doc: Stop Filming Us

NPO 2, 22.55 uur

In de westerse media komt Afrika meestal over als een continent dat wordt geteisterd door oorlog, geweld, ziekte en armoede. Dit westerse perspectief past in het straatje van NGO’s, maar de lokale bevolking ervaart hun dagelijkse realiteit heel anders en een stuk minder negatief. In zijn documentaire Stop Filming Us onderzoekt Joris Postema in het Congolese Goma of het voor hem als westerse filmmaker mogelijk is om een eerlijk beeld te geven van het land. Discussies tussen Postema, zijn filmcrew en lokale vakgenoten spelen daarin een hoofdrol.

One Strange Rock

National Geographic, 23.00 uur

In One Strange Rock delen acht astronauten die tijd doorbrachten op het internationale ruimtestation hun perspectief op de aarde. Met Darren Aronofsky (Requiem for a Dream) als regisseur en Will Smith als verteller behandelt de documentaireserie onder meer het ontstaan van de aarde, de processen die het aardoppervlak vorm geven en de oorsprong van het leven. In de eerste aflevering staat de aardatmosfeer centraal. De zuurstofrijke laag rond onze planeet is essentieel voor het leven. Vanuit de ruimte gezien is het niet meer dan een dunne blauwe lijn.

Meer over