TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 6 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u woensdag zien.

Beeld Layla M. van Mijke de Jong. Beeld
Beeld Layla M. van Mijke de Jong.

Layla M. (Mijke de Jong, 2016)

NPO 3, 20.25-22.05 uur

Met het grimmige radicaliseringsdrama Layla M. maakten regisseur Mijke de Jong en scenarist Jan Eilander een film zoals je ze in Nederland nog altijd te weinig ziet. Ook binnen De Jongs oeuvre vol jonge, gebutste vrouwen en sociale thematiek (pesterijen in Bluebird, prostitutie en verwaarlozing in Het zusje van Katia, ouderloosheid en tienerzwangerschap in Joy) was een film nooit zo inzichtelijk, uitgesproken en bovenal actueel als dit relaas. Layla M. gaat over een Amsterdams-Marokkaans meisje dat via haar geradicaliseerde echtgenoot in de Jordaanse hoofdstad Amman belandt, waar het Syrische strijdtoneel lonkt.

‘Vanochtend kreeg ik nog bericht van mijn oude school. De leerlingen gaan hem bekijken. Verplicht. Hoe leuk is dat?’ (Nora El Koussour vlak voor de première van Layla M., doorgaans een film die is voorbehouden aan arthousebioscopen, in de Volkskrant.)

Layla gedraagt zich ietwat opzichtig naïef naarmate ze in de laatste akte dichter bij het vuur komt, maar aan de zeggingskracht van de film doet dat nauwelijks iets af. Layla M. doet precies wat je hoopt van een film die in de titel verwijst naar zo’n voornaam-met-initiaal in een angstaanjagende krantenkop: het zoekt en vindt het complexe mensenleven dat daarachter ligt. Het lijkt haar zo fijn, zegt Layla in de kleinste en intiemste scène van de film, als alles in haar leven een keer klopt. ‘Dat je thuishoort op de plek waar je bent geboren.’ Dat ze, wanneer ze zich voorstelt als Amsterdamse, eens niet hoeft uit te leggen waar ze nou écht vandaan komt. Ze zit in het eindexamenjaar van het vwo, op papier lachen de mogelijkheden haar toe, maar Layla voelt zich buitengesloten en kruipt steeds verder in haar schulp. Ze maakt venijnig ruzie met de witte scheidsrechter op de voetbalclub, poseert in nikab voor een Facebookprotest tegen het boerkaverbod en bestookt haar gematigde ouders aan de keukentafel met korancitaten. Als de radicale Abdel op haar pad verschijnt is dat slechts de laatste duw op weg naar onomkeerbare ellende.

Hartverscheurend, hoe licht en intens droevig het debuterende natuurtalent Nora El Koussour (voor haar rol bekroond met een Gouden Kalf) haar personage speelt. Licht, want ze kent niet anders: het gevoel nooit helemaal thuis te zijn is voor haar personage dagelijkse realiteit. Droevig, vanwege het verlangen naar een plek die ze nooit heeft gehad, en mogelijk nooit zal hebben. Zo etaleert Layla de worsteling tussen twee werelden en maakt ze inzichtelijk hoe het kwaad kan verleiden.

Paris Saint-German-Manchester United

Veronica, 20.30 uur

Paris St. Germain bezorgde Manchester United twee weken terug een pijnlijke nederlaag op Old Trafford, door met 0-2 te winnen. Om 21.00 uur start de return in deze achtste finale van de Champions League: kan Manchester in Parijs de achterstand nog wegwerken?

Stacey Dooley: Shot by my neighbour

Canvas, 20.30 uur

Reporter Stacey Dooley onderzoekt het conflict in Noord-Ierland, dat met Brexit voor de deur weer dreigt op te laaien. Ze spreekt met slachtoffers van ‘kneecapping’, het verbrijzelen van de knieschijven, een vorm van geweld die wordt toegepast door buurtbendes.

The Usual Suspects (Bryan Singer, 1995)

Net 5, 23.05-01.15 uur

In de haven van San Francisco ontploft een boot vol drugs en misdadigers. De FBI ondervraagt na afloop de enige overlevende, de kleine oplichter Roger ‘Verbal’ Kint, een rol waarvoor Kevin Spacey de Oscar voor beste mannelijke bijrol kreeg. Zoals zijn bijnaam aangeeft, is Kint een groot verteller; de versie die hij van de gebeurtenissen geeft, is intrigerend, maar moeilijk te geloven. Is het de waarheid of een gecompliceerd alibi? Kints verhaal draait om het personage dat we nooit te zien zullen krijgen, de mysterieuze gangsterbaas Keyser Soze. Al snel gaat het dan ook nog maar om één vraag: wie is Keyser Soze?

De inmiddels net als hoofdrolspeler Spacey in opspraak geraakte regisseur Bryan Singer, destijds nog maar 30, en zijn studievrienden Christopher McQuarrie (schrijver van het met een Oscar bekroonde scenario, momenteel regisseur van de twee recentste én twee aankomende Mission Impossible-films) en John Ottman (die de muziek én de montage verzorgde) wisten met hun enthousiasme en eigenzinnige ideeën een opmerkelijk sterk acteursensemble bij elkaar te krijgen en namen met een beperkt budget in razend tempo de complexe film op. Bijna iedereen die er verder aan meewerkte, was stomverbaasd over het resultaat.

Andere tijden

NPO 2, 21.25 uur

Een terugblik op ‘De twee van Breda’, de Duitse oorlogsmisdadigers Franz Fischer en Ferdinand aus der Fünten die van 1945 tot 1989 in de gevangenis van Breda zaten. Aan het woord komt o.a. Dries van Agt, die minister van Justitie was in de jaren 70.

Topdokters

RTL 4, 21.30 uur

In aflevering twee van deze reportageserie over de specialisten van diverse Nederlandse ziekenhuizen een portret van borstkankerchirurg Emiel Rutgers. Al meer dan dertig jaar behandelt hij patiënten met kanker in het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam.

Viva la vulva

Arte, 22.15 uur

De Oostenrijkse documentairemaker Gabi Schweiger doet onderzoek naar de cultuurgeschiedenis van de vulva. Het vrouwelijk geslachtsdeel wordt zowel aanbeden als beschimpt, en is vaak een thema binnen de provocatieve beeldende kunst.

2Doc: The Silence of Others

NPO 2, 22.55 uur

Spaanse documentaire waarin zes jaar lang een groep slachtoffers van de dictatuur van generaal Franco wordt gevolgd. In Argentinië proberen zij via het internationale recht om prominente uitvoerders van Franco’s schrikbewind voor de rechter te slepen.

Meer over