Tipsfilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 4 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Ko Zandvliet en Abbey Hoes in ‘Razend’ van Dave Schram. Beeld
Ko Zandvliet en Abbey Hoes in ‘Razend’ van Dave Schram.

Rio Grande

Arte, 13.45 uur

(Western, John Ford, 1950) Het slotstuk van de cavalerie-trilogie van regisseur John Ford en hoofdrolspeler John Wayne – na Fort Apache (1948) en She Wore a Yellow Ribbon (1949) – is volgens kenners niet het beste deel, maar als toonbeeld van de mythevorming van het vrije westen is de film zeker interessant. Wayne speelt een eenzame legercommandant in indianenland en hij is zo vereenzelvigd met zijn werk dat zijn vrouw van hem is gescheiden. Daar komt verandering in als hij zijn tienerzoon toevallig onder zijn hoede krijgt, waarna ook zijn ex weer in beeld verschijnt.

John Wayne in ‘Rio Grande’ van John Ford.
 Beeld
John Wayne in ‘Rio Grande’ van John Ford.

Razend

NPO 3, 15.30 uur

(Dave Schram, 2011) De titel van Razend, de vijfde verfilming naar een boek van Carry Slee, slaat zo te zien op zowel de verliefdheid tussen Sven en Roosmarijn als op de voortdurende gemoedstoestand van Svens vader. Elke woordenwisseling tussen hem en Sven eindigt met klappen van de eerste. En dan heeft Roosmarijn ook nog eens last van een handtastelijke docent. Ondanks die betrekkelijke overdaad is Razend een prima film, waarin vooral de jonge acteurs uitstekend werk verrichten. Met de casting van Abbey Hoes laat Dave Schram weer zien een scherp oog te hebben voor jong acterend talent.

Historisch bewijs

NPO 2, 20.30 uur

In 1621 wist rechtsgeleerde Hugo de Groot, die wegens zijn ideeën over staat en kerk tot een levenslange opsluiting was veroordeeld, uit Slot Loevestein te ontsnappen. Hij deed dat op spectaculaire wijze door zich te verstoppen in een boekenkist. Die kist kan nog steeds in Loevestein worden bewonderd, maar hij staat ook in het Rijksmuseum én in Museum Prinsenhof. Omdat natuurlijk niet alle drie de kisten authentiek kunnen zijn, buigen de experts van Historisch bewijs zich over de voorwerpen. Is het nog te achterhalen in welke kist De Groot is ontsnapt?

White House Down

Veronica, 21.00 uur

(Roland Emmerich, 2013) De zoveelste rampenfilm van specialist Roland Emmerich heeft genoeg ingrediënten om als fijn Hollywoodtijdsbeeld de geschiedenis in te gaan. Wanneer een bende terroristen het heeft voorzien op het Witte Huis wordt het dak van het Capitool opgeblazen, blijkt het hacken van de regeringscomputers een fluitje van een cent én pakt de president (een Obama-achtige Jamie Foxx) er uiteindelijk zelf maar een bazooka bij. Vergeleken met het bijna gelijktijdig verschenen Olympus has Fallen, waarin terroristen met hetzelfde plan rondlopen, duidelijk de betere film.

Channing Tatum en Jamie Foxx in ‘White House Down’ van Roland Emmerich. Beeld
Channing Tatum en Jamie Foxx in ‘White House Down’ van Roland Emmerich.

Natural World: Tigers - Hunting the Traffickers

BBC 2, 22.00 uur

Het aantal wilde tijgers wordt geschat op nog slechts vierduizend, maar nog steeds is er in Zuidoost-Azië een levendige illegale handel in tijgers en tijgerproducten. In de documentaire Tigers - Hunting the Traffickers sluit de voormalige Britse marinier Aldo Kane zich aan bij lokale opsporingsdiensten om de handelaren en hun praktijken op video vast te leggen. Hij reist langs gevaarlijke smokkelroutes door Maleisië, China, Thailand, Laos en Vietnam en ziet hoe tijgers worden gefokt en gestroopt. Het videobewijs wordt vervolgens overgedragen aan de autoriteiten.

Mr. Gus, handelaar in oorlog

NPO 2, 22.20 uur

De Nederlandse zakenman Guus Kouwenhoven werd veroordeeld tot negentien jaar cel wegens illegale wapenhandel en medeplichtigheid aan oorlogsmisdrijven. Hij verblijft echter in Zuid-Afrika, waar een rechter vorige maand bepaalde dat Kouwenhoven niet hoeft te worden uitgeleverd. In de reportage Mr. Gus, handelaar in oorlog gaat correspondent Bram Vermeulen in Zuid-Afrika op bezoek bij Kouwenhoven, die zegt ernstig ziek te zijn. In Liberia spreekt Vermeulen met vrienden van de zakenman tijdens de burgeroorlog, en ontmoet hij getuigen van diens wapenhandel.

2Doc: Ceres

NPO 2, 23.20 uur

De weidsheid van het Zeeuwse landschap inspireerde de Belgische filmmaker Janet van den Brand tot het maken van Ceres, een documentaire over de oogstcyclus, gezien door de ogen van vier tieners. Koen, Daan, Sven en Jeanine groeien op en helpen mee op de boerderijen van hun ouders. Het ritme van het leven wordt er bepaald door de seizoenen; planten en oogsten, geboorte en slacht. Voor de vier ligt het in de rede dat ze hun ouders in het bedrijf opvolgen, maar nu langzaam hun eigen verlangens gaan opspelen richten ze hun blik ook voorbij de akkers.

Meer over