TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 26 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Léa Seydoux in Journal d'une femme de chambre.

Journal d’une femme de chambre

Arte, 20.15 uur

(Drama, Benoît Jacquot, 2015) Niet eerder kwam Léa Seydoux’ minzame, soevereine uitstraling zo goed van pas als in Journal d’une femme de chambre. Célestine, kamermeisje bij een burgerlijk gezin in de provincie, heeft aan haar lichaamshouding genoeg om duidelijk te maken wat ze denkt over de sukkels die haar omringen. Journal d’une femme de chambre is gebaseerd op de gelijknamige schandaalroman van Octave Mirabeau uit 1900, eerder verfilmd door onder meer Jean Renoir (in 1946) en Luis Buñuel (1964) - illustere voorgangers, waar regisseur Benoît Jacquot zich wijselijk niet veel van aantrekt. Zijn bewerking blijft dicht bij de originele tekst en oogt fris en onbevreesd.

Knappe koppen

NPO 2, 21.10 uur

Is het mogelijk dat computers en robots in de toekomst slimmer worden dan mensen, en wat betekent dat voor ons? In het programma ‘Knappe koppen’ van AvroTros kunnen mensen vragen stellen aan Nederlandse topwetenschappers. Vanavond ontvangt presentator Gregory Sedoc jurist Carin. De computer is voor Carin een grote steun in haar dagelijkse werkzaamheden, maar nu ze sinds kort een kleinzoon heeft maak ze zich ook zorgen over de toekomst. Zullen kunstmatige intelligentie en slimme robots ons leven bepalen en de mens gaan overheersen?

True Detective

Canvas, 21.10 uur

Na een wat teleurstellend tweede seizoen vond True Detective zijn oude vorm terug in een uitstekende derde reeks, die vanaf vanavond te zien is op Canvas. In drie verschillende tijdlijnen volgt de serie detective en Vietnamveteraan Wayne Hays (Mahershala Ali, Oscarwinnaar voor Moonlight en Green Book). In 1980 onderzoekt Hays samen met collega Roland West (Stephen Dorff) de verdwijning van de jonge Will en Julie Purcell. Julie is spoorloos, maar tien jaar later worden haar vingerafdrukken aangetroffen bij een inbraak.

Andere tijden

NPO 2, 22.20 uur

Weinig Nederlandse marketingcampagnes zijn zo succesvol als die rond Frau Antje, bedacht door het Nederlands Zuivelbureau om kaas te slijten aan Duitse consumenten. In 1961 verscheen actrice Kitty Janssen als eerste Frau Antje in klederdracht in een reclamecampagne en sindsdien werd de rol een aantal keer overgedragen. Voor de Duitsers is de iconische Hollandse kaasvrouw uitgegroeid tot symbool van Nederland zelf. In Andere tijden blikt presentator Astrid Sy vanavond met drie Antjes terug op hun carrière als boegbeeld van de Nederlandse zuivel.

The Last Legion

RTL 7, 22.45 uur

(Doug Lefler, 2007) De jonge keizer Romulus Augustus wordt naar een gevangenis op het eiland Capri gestuurd. Tot zover de geschiedkundige feiten. Een groepje getrouwen, aangevoerd door de dappere legioensoldaat Aurelius, besluit de keizer te redden om hem vervolgens naar Brittannië te vervoeren, de enige plek waar zich op dat moment nog een legioen Romeinse soldaten bevindt. Met een behoorlijk indrukwekkende cast bestaand uit onder anderen Ben Kingsley, Colin Firth en Bollywoodster Aishwarya Rai, weet The Last Legion er nog aardig wat van te maken, tot en met de bevredigende finale.

Aishwarya Rai Bachchan en Colin Firth in The Last Legion.

Centaur

Arte, 22.50 uur

(Aktan Arym Kubat, 2017) Een man steelt een paard en laat zich de nacht in galopperen, het hoofd in de nek en beide handen richting hemel geheven. Een slowmotion-effect illustreert zijn kortstondige gevoel van gelukzalige vrijheid. Zo begint het paardendievendrama Centaur  van de Kirgizische filmmaker Aktan Arym Kubat, een weinig subtiele, maar goed bedoelde allegorie over een oude wereld die ook op de uitgestrekte vlakten van de voormalige Sovjetrepubliek wordt ingehaald door de moderniteit. ‘We zijn onze vleugels kwijt!’, vat het titelpersonage de boel op een gegeven moment nog maar even samen. 

Nuraly Tursunkojoev in Centaur.

2doc: Midnight Family

NPO 2, 22.55 uur

Mexico-Stad heeft minder dan 45 ambulances: veel te weinig voor de negen miljoen inwoners van de stad. Private ambulances zijn in dit gat gesprongen, en in de documentaire Midnight Family laat Luke Lorentzen ons meekijken met de belevenissen van de 17-jarige ambulancechauffeur Juan Ochoa. Samen met zijn vader en jongere broer rijdt Juan ’s nachts door de straten van de stad op zoek naar ‘klanten’. Er is snelheid geboden, want ook concurrerende ambulances proberen zo snel mogelijk bij ongelukken aanwezig te zijn.

Meer over