TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 24 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Saoirse Ronan en Billy Howle in ‘On Chesil Beach’ van Dominic Cooke. Beeld
Saoirse Ronan en Billy Howle in ‘On Chesil Beach’ van Dominic Cooke.

Na de bevrijding

NPO 2, 20.30 uur

Vlak na de Tweede Wereldoorlog was de Communistische Partij Nederland (CPN) ongekend populair. De CPN had een grote rol gespeeld in het verzet en als geallieerde bondgenoot speelde de Sovjet-Unie een grote rol in de Duitse nederlaag. De groei van de CPN was echter van korte duur, toont Na de bevrijding vanavond. Toen eind jaren veertig de Sovjet-tanks door Oost-Europa rolden, begon de Koude Oorlog en werden de CPN en haar partijprogramma met groeiend wantrouwen gadegeslagen. Communisten van het eerste uur vertellen over hun herinneringen aan deze periode.

Live Free or Die Hard

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Len Wiseman, 2007) De vierde Die Hard is een steengoede actiefilm omdat hoofdrolspeler Bruce Willis (inmiddels een 60- en destijds een 50-plusser) wéét dat hij eigenlijk te oud is voor het genre. Opnieuw speelt hij politieagent John McClane, een man die zich bijna twintig jaar na zijn eerste optreden (in 1988) voelt als een ‘analoog horloge in een digitaal tijdperk’. De actiescènes zijn aangenaam ongepolijst; Willis is stoer als altijd en kijkt alsof elke explosie de punchline van een grap is.

Justin Long en Bruce Willis in’ Live Free or Die Hard’ van Len Wiseman. Beeld
Justin Long en Bruce Willis in’ Live Free or Die Hard’ van Len Wiseman.

Sprakeloos

Eén, 20.50 uur

(Drama, Hilde Van Mieghem, 2017) Verfilming van de gelijknamige bestseller van de Vlaamse schrijver Tom Lanoye, over de jaren voor en na het moment waarop zijn moeder door een beroerte werd getroffen. In tegenstelling tot de roman richt de film zich sterk op de worsteling van de zoon en dat is geen gelukkige keuze: de man (schrijver, uiteraard) is een weinig sympathiek personage dat afleidt van het echte drama. Ster van de film is acteur Rik van Uffelen, die ontroert als de vader die liefde te over heeft voor zijn vrouw en kinderen.

Viviane de Muynck in ‘Sprakeloos’ van Hilde Van Mieghem. Beeld
Viviane de Muynck in ‘Sprakeloos’ van Hilde Van Mieghem.

White Right: Meeting the Enemy

NPO 3, 21.45 uur

De activistische filmmaker Deeyah Khan besloot in gesprek te gaan met vertegenwoordigers van extreem-rechtse bewegingen. In White Right: Meeting the Enemy ontmoet ze racisten, fascisten en vertegenwoordigers van alt-right, gaat bij hen thuis op bezoek en vraagt hun naar hun beweegredenen. Welk doel hebben ze en zien ze haar – een linkse feminist, moslim en dochter van immigranten uit Pakistan en Afghanistan – als de vijand? Daarnaast stelt ze zichzelf de vraag of ze neonazi’s uitsluitend als de vijand ziet, of ook empathie voor hen kan opbrengen.

On Chesil Beach

BBC 2, 22.00 uur

(Drama, Dominic Cooke, 2018) De naam van de Engelse auteur Ian McEwan is een kwaliteitsstempel en zijn boeken zijn uitermate verfilmbaar: met zijn aandacht voor plot, psychologie en structuur staat hij garant voor een goed verhaal. Dat geldt zeker ook voor On Chesil Beach, McEwans compacte, tragische vertelling over een pijnlijk ongemakkelijke huwelijksnacht. Twintigers Edward (Billy Howle) en Florence (Saoirse Ronan) trouwen in 1962, een jaar vóór de seksuele revolutie haar intrede doet en de vrije jaren zestig echt zouden beginnen. Onvoorbereid beginnen ze aan de nacht, vol onuitgesproken angst, verwachtingen en schaamte. Beide hoofdrolspelers acteren hun diepgewortelde onzekerheid griezelig doeltreffend. Ongemak oogde zelden zo kwetsbaar en schrijnend.

2Doc: Wit is ook een kleur

NPO 2, 23.10 uur

Nu het racismedebat weer is opgelaaid, herhaalt de VPRO de documentaire Wit is ook een kleur. Aan de hand van het ‘black doll/white doll’-experiment, dat in het Amerika van de jaren dertig werd ontwikkeld, onderzoekt Sunny Bergman in hoeverre racistische vooroordelen al op jonge leeftijd zijn geïnternaliseerd. In het originele experiment kregen zwarte kinderen twee poppen die in alles identiek waren, behalve hun huidskleur. De kinderen wezen de witte pop aan als hun werd gevraagd welke pop het aardigst of slimst was, en de zwarte als de stoutste pop.

Kinderen van de inquisitie

NPO 2, 00.10 uur

Vanaf 1478 werden Joden op het Iberisch Schiereiland voor een dilemma gesteld: ze moesten zich bekeren tot het katholicisme of het land verlaten. Ruim vijf eeuwen later werken de gevolgen van de inquisitie nog steeds door in de levens van hun nageslacht. In de tweedelige documentaire Children of the Inquisition gaat Joseph Lovett op zoek naar afstammelingen van gevluchte Joden. In twaalf steden op vier continenten spreekt hij met mensen die hebben vastgehouden aan de Joodse gebruiken, terwijl anderen zich pas sinds kort bewust zijn van hun afkomst.

Meer over