FILM- EN TV-TIPSwoensdag 23 september

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 23 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Jason Isaacs en Matt Damon in Green Zone van Paul Greengrass. Beeld
Jason Isaacs en Matt Damon in Green Zone van Paul Greengrass.

Green Zone

RTL 7, 20.30 uur

(Thriller, Paul Greengrass, 2010) In zijn typerende hyperkenetische actiestijl filmt Paul Greengrass (van United 93 en de betere Bourne-films) het verhaal dat de valse voorwendselen wil blootleggen waarmee Amerika besloot Irak binnen te vallen. Dat verhaal ontbeert hier en daar overtuigingskracht, maar fascinerend is het wel, net als de indrukwekkende wijze waarop de makers het Bagdad van drie weken na de Amerikaanse invasie hebben verbeeld. Matt Damon leidt een legereenheid die in 2003 in en rond Bagdad speurt naar de massavernietigingswapens die de Amerikaanse inval in Irak zouden moeten rechtvaardigen. Maar als hij tot twee keer toe op helemaal niets stuit, begint hij onraad te vermoeden.

Waar doen ze het van?

NPO 1, 21.25 uur

In Nederland is het haast taboe om te praten over je inkomen en uitgaven. In de nieuwe EO-serie begint Waar doen ze het van? maken vier gezinnen geen geheim van hun financiën. Een half jaar lang geven ze een kijkje in hun portemonnee. De familie De Vrind moet rondkomen van 300 euro per maand en zit diep in de schulden. Een groot contrast met de familie Azimi, die maandelijks 130 duizend euro binnen harkt. Giovanna woont samen met een studerende dochter en heeft het niet breed, en ook familie Geerts moet door hun zeven kinderen op hun uitgaven letten.

Andere tijden

NPO 2, 22.20 uur

In 1998 trok rector Matthé Sjamaar van het Utrechtse Niels Stensen College aan de bel. Zijn school kon maar beter sluiten, want er waren te veel Marokkaanse leerlingen om nog genoeg kwaliteit te kunnen bieden. De uitspraak leidde tot verontwaardigde reacties, maar vier jaar later ging de scholengemeenschap inderdaad dicht. Andere tijden blikt met voormalig leerlingen en docenten terug op deze periode. Leerling Soufian Pijou beschrijft de anarchie op school en tekendocent Martin Hogeweg vertelt hoe hij vanwege zijn homoseksualiteit werd geïntimideerd.

Footloose

RTL 8, 22.30 uur

(Komedie, Craig Brewer, 2011) De remake van de gelijknamige dansfilmklassieker van Herbert Ross uit 1984 volgt het origineel vrijwel tot op de letter nauwkeurig. Een paar toevoegingen aan het oorspronkelijke scenario zijn er, maar de meeste scènes zijn direct overgeheveld uit de jaren tachtig. Alleen de acteurs zijn nieuw: de jonge Kenny Wormald moet Kevin Bacon doen vergeten, en Julianne Hough neemt de rol van Lori Singer over. Dansen kunnen ze prima, maar het verhaal over een stadsjongen in een religieus dorpje doet wel erg oubollig aan.

Kenny Wormald en Julianne Hough in Footloose van Craig Brewer. Beeld
Kenny Wormald en Julianne Hough in Footloose van Craig Brewer.

Non-Stop

Veronica, 22.45 uur

(Actie, Jaume Collet-Serra, 2014) Sinds Taken (2008) duikt Liam Neeson voortdurend op als overjarige actieheld-met-tegenzin, gedwongen door belachelijke omstandigheden. In Non-Stop is hij een immer gekweld kijkende airmarshal dat voor de vlucht nog even een stevige slok sterke drank neemt: persoonlijke problemen dus. Uitgerekend hij krijgt te maken met een bijzonder soort kaping tijdens een intercontinentale vlucht. De rest van de cast doet het ook uitstekend (Julianne Moore, Lupita Nyong’o), waardoor het voelt alsof je naar iets beters zit te kijken dan de film in werkelijkheid is.

Julianne Moore en Liam Neeson in Non-Stop van Jaume Collet-Serra. Beeld
Julianne Moore en Liam Neeson in Non-Stop van Jaume Collet-Serra.

2Doc: Vaarwel Amerika

NPO 2, 22.55 uur

Door de regering van Donald Trump wordt klimaatverandering afgedaan als een hoax . Veel Amerikaanse klimaatexperts zijn daardoor op zoek naar een andere baan, terwijl ze tegelijkertijd hun gelijk bewezen zien in de vernietigende bosbranden die de westkust teisteren. In Vaarwel Amerika volgt documentairemaker Gideon Levy onder meer Nasa-wetenschapper Emily Wilson, wier werk door de maatregelen van de regering stukloopt. Ook spreekt hij Myron Ebell, een machtige lobbyist voor de fossiele brandstofindustrie die door Trump werd benoemd tot milieuminister.

Close Up: Joan Miró – The Inner Fire

Canvas, 23.10 uur

Veel kunstenaars kennen hun creatiefste periode vrij vroeg in hun carrière, maar een enkeling weet de creatieve vlam te laten branden tot het bittere eind. De Catalaanse kunstenaar Joan Miró bleef zichzelf opnieuw uitvinden tot aan zijn dood op 90-jarige leeftijd. In Joan Miró – The Inner Fire werpt Miró’s kleinzoon Jacques Prévert een nieuw licht op zijn grootvader. De documentaire van Albert Solé portretteert Miró als een tegendraadse revolutionair die sterk gekant was tegen de Spaanse dictator Franco en als kunstenaar onvermoeibaar streefde naar artistieke vrijheid.

Meer over