Film- en Tv-TipsWoensdag 22 mei

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 22 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u woensdag zien.

Eden Duncan-Smith en Dante Crichlow in See You Yesterday. Beeld
Eden Duncan-Smith en Dante Crichlow in See You Yesterday.

See You Yesterday (Stefon Bristol, 2019)

Te zien via Netflix

Hun gadgets zitten in kleurige rugzakken en de trucages ogen als die uit een retro-jeugdfilm, maar verder is er weinig kinderlijks aan het tijdreisavontuur dat de hoofdpersonages van See You Yesterday beleven. CJ (Eden Duncan-Smith) en Sebastian (Dante Crichlow) zijn twee Afro-Amerikaanse tieners in The Bronx, die na school in Sebastians garage aan hun tijdmachine knutselen. Hun experimenten lukken steeds beter, tot ze er daadwerkelijk in slagen een dag terug in de tijd te gaan. Aan het voornemen niet in te grijpen in het ruimte-tijd-continuüm, houdt CJ zich al snel niet meer: wanneer ze haar ex-vriend tegenkomt, precies zoals dat in de eerdere versie van die dag gebeurde, gooit ze uit zoete wraak een beker limonade over hem heen.

‘Een film is een levend, ademend organisme.’ Schrijver-regisseur Stefon Bristol, in een interview met filminquiry.com naar aanleiding van See You Yesterday.

Tot op dat moment lijkt de film tamelijk onschuldig. Maar debutant Stefon Bristol, die See You Yesterday baseerde op zijn eigen gelijknamige korte film uit 2017, heeft de locatie niet voor niets gekozen. Redeloos politiegeweld is er aan de orde van de dag; na de eerste tijdreis van CJ en Sebastian, wordt CJ’s broer Astro (Calvin Walker) door agenten voor een voortvluchtige crimineel aangezien en doodgeschoten. Vanaf dat moment heeft CJ lak aan het ruimte-tijd-continuüm: de volgende keer dat ze haar ‘relocatie’-rugzak omhangt, is dat om Astro te redden. Maar de gevolgen daarvan laten zich in de keiharde Bronx niet overzien.

Interessant, hoe het door Spike Lee geproduceerde See You Yesterday een evenwicht zoekt tussen fantasy, realisme en maatschappijkritiek. Bristol filmde op locatie en toont het zich herhalende politiegeweld steeds explicieter. De eerste keer dat Astro wordt vermoord, houdt de scène op wanneer hij en de politie tegenover elkaar komen te staan; de tweede keer klinken in de verte de fatale schoten, en zo gaat Bristol telkens een stapje verder. En dat in een film die ook een grappig gastoptreden heeft van Michael J. Fox, als de aardige docent die CJ en Sebastian toestaat om apparaten uit het schoollab te lenen. ‘Tijdreizen, hemeltjelief’, verzucht hij, waarna See You Yesterday een volkomen andere kant opgaat dan Fox’ eigen Back to the Future.

De film vliegt soms uit de bocht, maar het is lovenswaardig dat Bristol nooit de makkelijke weg kiest. De beide hoofdrolspelers houden je prima bij de les. Duncan-Smith en Crichlow speelden hun rollen ook in de eerdere korte film en je voelt hoe ze met hun personages zijn vergroeid. Ze overtuigen als boezemvrienden die zielsveel van elkaar houden zonder dat er van romantische liefde sprake is. Een film die nu eens niet verplicht romantisch doet: ook dat is een verademing.

Typisch Tuinzigt – Verkiezingen

NPO 2, 19.20 uur

In de aanloop naar de Europese verkiezingen worden de bewoners van de volkswijk Tuinzigt in Breda vier afleveringen lang gevolgd. Vandaag onder anderen Cor, die te druk is met zijn chatvriendin uit Ghana om zich met de verkiezingen bezig te houden.

Amazing Hotels: Life Beyond the Lobby

BBC 2, 20.00 uur

Restaurantcriticus Giles Coren en chef Monica Galetti trekken naar Ierland om een kijkje te nemen achter de schermen van Ashford Castle. Een hotel met een controversiële geschiedenis, dat nu het beste van de wereld wil worden.

Atomic Blonde (David Leitch, 2017)

Veronica, 20.30-22.45 uur

Gewelddadige verfilming van de graphic novel The Coldest City van Anthony Johnston en Sam Hart. Charlize Theron, die tijdens de opnamen haar ribben kneusde en twee tanden brak, raast als de witblonde MI6-spionne Lorraine Broughton door het Berlijn van 1989, even voor de val van de Muur. Dankzij de aardige vormgeving en decors (veel graffiti, neonlicht, een aftands bioscoopje dat Tarkovski’s Stalker vertoont) en twee uitmuntende, ogenschijnlijk in één ononderbroken take gedraaide actiescènes stijgt Atomic Blonde uit boven de middelmaat. Anders zou je zowaar gaan denken dat de sekse van het hoofdpersonage ietwat wordt uitgebuit om de film interessanter.

Nederland kiest: De stemming

NPO 1, 20.35 uur

In aanloop naar de stembusgang van morgen een debat tussen twaalf lijsttrekkers van Nederlandse partijen. Wat is hun visie op Europa? Dionne Stax en Winfried Baijens leiden het debat.

Fiskepark

Canvas, 21.30 uur

In deze parodie op het true crime-genre (documentaires over misdaadzaken) blikken de makers terug op een jaar waarin vriendschap ­omsloeg in haat, liefde in wantrouwen. Zijn de media te ver gegaan in hun zucht naar onthullingen?

Best of Rock Werchter 2018

Canvas, 22.05 uur

Muziekspecial over de vorige editie van Rock Werchter, met optredens van onder anderen Queens of the Stone Age, Novastar en Arctic Monkeys. Mede door het succes van de Rode Duivels op het WK, dat op groot scherm werd uitgezonden, was het een bijzondere editie.

2Doc: Razia Waxt in Niqab

NPO 2, 22.45 uur

In India worden onder het hindoenationalistische bewind van president Modi de rechten van minderheden beperkt. De jonge moslima Razia waxt in een schoonheidssalon. Haar klanten zijn hindoevrouwen, maar ze ervaart steeds meer de intimidatie van hindoenationalisten.

Meer over