Film- en tv-tipsWoensdag 21 november

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 21 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u woensdag zien.

Chris Pine in Outlaw King. Beeld
Chris Pine in Outlaw King.

Outlaw King (David Mackenzie, 2018)

Nu te zien op Netflix.

De Engelse filmmaker David Mackenzie (Young Adam, Starred Up) maakte twee jaar geleden wereldwijd indruk met zijn voor vier Oscars genomineerde Hell or High Water, een gedragen en sfeervolle Amerikaanse bankroversfilm, vormgegeven als revisionistische western. Met Outlaw King maakte hij vervolgens zijn grootste en meest ambitieuze film tot nu toe: een 14de-eeuwse veldslagfilm over de Schotse onafhankelijkheidsoorlog die verdergaat waar Braveheart ophield. In gedachten hoor je het ‘freeeedooooom’ van Mel Gibsons Schotse vrijheidsstrijder William Wallace nagalmen wanneer de nieuwe Schotse koning Robert the Bruce (degelijke rol van Chris Pine – weer is het een Amerikaans acteur die de Schotten een gezicht geeft) de strijd van de in Braveheart gevierendeelde Wallace overneemt om de tirannieke Engelse koning Edward te verslaan. In hoog tempo – na de première op het filmfestival van Toronto in september dook Mackenzie de montagekamer in om ruim 20 minuten uit de film te knippen – worden in Outlaw King de pionnen op tafel gezet: Robert vergaart steun van de kerk en verzamelt een leger, de Engelse koning en bovenal zijn gestoorde en machtswellustige zoon (Billy Howle acteert de hele film in de hoogste stand) zetten verschillende verrassende tegenaanvallen op poten.

Mackenzie onderscheidt zich ditmaal opmerkelijk genoeg niet met persoonlijk drama. Roberts echtgenote Elizabeth (gespeeld door een van Engelands grootste acteertalenten Florence Pugh) brengt nota bene een groot deel van de film in gevangenschap door, maar dat lijkt Robert nauwelijks uit het veld te slaan. Een gemiste kans, maar in dit lekker modderige en onverbloemd gewelddadige rechttoe rechtaan zwaardvechtersepos is dat niet bijzonder storend. De veldslagen – met name een verrassingsaanval met brandende pijlen bij nacht – ogen fraai, terwijl de strijd tussen goed en kwaad met enkele grijstinten wordt genuanceerd. Oók aan Schotse zijde figureren maniakale strijders, met hun wijd opengesperde ogen en gezicht vol bloedspetters, op zoek naar individuele wraak.

Iedereen op het slagveld is een beest, in Outlaw King, al zijn goed en kwaad nog zo goed te onderscheiden.

RE: Faire Fracht

Arte, 19.40 uur

Serie reportages over de persoonlijke verhalen achter de krantenkoppen. Andreas Lackner wil het vrachtvervoer verduurzamen. Met zijn bemanning vervoert hij met zeilschepen wijn, olijfolie, koffie, cacao en rum, maar de wind en het weer zijn onvoorspelbaar.

IDFA Primeur: Sylvana, demon of diva

NPO 2, 20.25 uur

Sylvana Simons strijdt voor gelijke rechten voor iedereen, maar roept met haar optredens in de media ook veel weerstand op. Ingeborg Jansen volgde haar in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Hoe gaat ze om met de bewondering en haat die ze dagelijks ervaart?

The Expendables 3 (Patrick Hughes, 2014)

RTL 7, 20.30-23.05 uur

Na zijn antisemitische scheldpartij kwam acteur Mel Gibson in Hollywood nog amper aan de bak, maar hij was wel welkom als boef in Expendables 3. Dat is niet vreemd, want werkelijk iedere uitgerangeerde actieheld mocht aantreden: van Wesley Snipes tot Harrison Ford en (leuk!) Antonio Banderas. Tevens wordt een groep jonge actiehelden geïntroduceerd en daardoor raakt de film wat overbevolkt, alsof schrijver en hoofdrolspeler Sylvester Stallone zelf niet helemaal heeft begrepen dat de filmreeks drijft op de bejaarde-vechtersbazen-gimmick. Na afloop keert RTL 7 terug naar een eenvoudiger en bovenal ironieloos verleden, met de Arnold Schwarzenegger-actiekomedie Red Heat uit 1988.

Masterchef: The Professionals

BBC 2, 21.00 uur

Dit keer gaat het in deze Britse talentenjacht niet om de beste amateurkok, maar strijden professionele koks om de titel ‘masterchef’. Een deel van de deelnemers moet aan de slag met broccoli, het andere deel met gepocheerde schelvis.

Bekijk hier eerdere afleveringen.

The Artist (Michel Hazanavicius, 2011)

Ons, 21.00-23.00 uur.

De zwijgende cinema is nooit volledig uitgestorven. Om de zoveel tijd zijn er regisseurs die zonder dialoog willen werken en zich sterk laten inspireren door de expressionistische filmstijlen uit de jaren twintig. De Argentijn Esteban Sapir deed het een decennium geleden met La antena (2007), Spanjaard Pablo Berger met Blancanieves (2012) en Fransman Michel Hazanavicius, de bekendste van het stel, verdiende er zelfs een Oscar mee, met The Artist (2011). In die film is Valentin (Jean Dujardin) in de jaren twintig ster onder de zwijgende sterren. Maar met de komst van het filmgeluid verliest Valentin de bodem onder zijn voeten. The Artist is een liefdevolle ode aan de zwijgende cinema, die tegelijk een amusant postmodern spel speelt met de verwachtingen van het publiek.

Olly Alexander: Growing up gay

Eén, 21.25 uur

Olly Alexander, frontman van elektropopband Years & Years, is gay en heeft daar behoorlijk wat problemen mee gehad. Hij kreeg veel te maken met homofobie en kampte met eetstoornissen, depressies en drugsverslaving. In deze documentaire zoekt hij lotgenoten op.

Spur des Terrors

ARD, 21.45 uur

Documentaire over de Amerikaanse geheim agent David Coleman Headley, die onder het oog van de westerse geheime diensten een islamitische dubbelagent werd, vele aanslagen plande en een nieuwe vorm van terrorisme bedacht.

Me Jane you Tarzan

NPO 3, 21.50 uur

Sofie van den Enk en Ersin Kiris onderzoeken hoe het er in Nederland voor staat met het feminisme en pogen stereotypen onderuit te halen. De eerste aflevering gaat over seksualiteit. Op zich al een gevoelig onderwerp, maar sinds #MeToo nog meer.

The Apprentice

BBC 1, 22.00 uur

Kandidaten strijden om een stageplaats in de onderneming van de Engelse multimiljonair Lord Sugar. Ze reizen af naar het noorden van Schotland, waar ze de opdracht krijgen om als kunsthandelaar aan de slag te gaan. Het team dat het meeste geld verdient, is de winnaar.

Bekijk eerdere afleveringen van The Apprentice hier.

Meer over