TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 20 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Carice Van Houten in Minoes. Beeld Martine Rasing
Carice Van Houten in Minoes.Beeld Martine Rasing

Irma la Douce

NPO 2, 14.05 uur

(Billy Wilder, 1963) In het werk van Billy Wilder sluiten cynisme en humor steevast een verbond. Zijn helden waren antihelden, en de romantiek heeft in zijn werk altijd veel schaduwkanten. Zo ook in deze geslaagde cynische komedie, met Jack Lemmon als ontslagen politieman die verliefd wordt op prostituee Irma (Shirley MacLaine). Hij vermomt zich als een rijke Engelsman om haar te veroveren. André Previn kreeg een Oscar voor de muziek. De samenwerking tussen regisseur Wilder en acteurs Lemmon en MacLaine leverde drie jaar eerder het klassieke The Apartment op.

Jack Lemmon en Shirley MacLaine in Irma la Douce. Beeld ..
Jack Lemmon en Shirley MacLaine in Irma la Douce.Beeld ..

Minoes

NPO 3, 15.30 uur

(Fantasy, Vincent Bal, 2001) Klassieke Annie M.G. Schmidt-verfilming. Met een aanstekelijk mengsel van kattigheid en onschuld speelt Carice van Houten poes Minoes, die in een mensenvrouw verandert nadat ze van gifafval heeft gelikt. Minoes krijgt onderdak en werk bij de vreselijk verlegen journalist Tibbe (Theo Maassen), maar haar kattenbloed kruipt waar het niet gaan kan. Alles werkt in het kleinschalige, magnetiserende Minoes. De schilderachtige decors zijn gezellig en toch niet kneuterig, het acteerwerk is vrolijk. maar net niet te cartoonesk, het warmbloedige script van Tamara Bos aangenaam voorspelbaar. Regisseur Bal houdt alle elementen in balans. Goed voor twee Gouden Kalveren, die voor beste actrice (Van Houten) en beste film.

The Intern

Net 5, 20.30 uur

(Komedie, Nancy Meyers, 2015) In het goedgemutste, sympathieke The Intern meldt de gepensioneerde weduwnaar Ben (Robert De Niro) zich als stagiair bij de hippe internetwinkel in vintage kleding van de overambitieuze dertiger Jules (Anne Hathaway). Hun onderlinge dynamiek wordt op aangenaam verfrissende wijze in beeld gebracht. Een toonbeeld van de middelmaat ontstijgende, licht melancholieke romcoms waarmee regisseur Nancy Meyers de afgelopen twee decennia een zorgvuldig oeuvre opbouwde (zie ook films als What Women Want en The Holiday).

Cape Town, Gang Town, Lockdown

NPO 2, 20.35 uur

Dankzij een lockdown lijkt Zuid-Afrika de verspreiding van het coronavirus aardig onder controle te hebben. In de dichtbevolkte townships is de situatie echter minder rooskleurig. In de reportage Cape Town, Gang Town, Lockdown bekijkt Bram Vermeulen de situatie in de wijk Manenberg in Kaapstad, waar bendes de dienst uitmaken. Er is geen voedselhulp van de overheid, er wordt niet getest op het virus, en de politie lijkt er vooral op gebrand de bewoners zoveel mogelijk in hun wijk te houden. Daar is het zo vol, dat afstand houden onmogelijk is.

Knappe koppen

NPO 2, 21.05 uur

Waarom krijgen sommige mensen dementie en anderen niet? Dat is de vraag die Kes uit Woudenberg stelt in Knappe koppen. Het antwoord wordt gegeven in de vorm van een privécollege door professor Arfan Ikram van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Ikram staat aan het hoofd van een groot, langlopend bevolkingsonderzoek dat onderdeel uitmaakt van een internationale studie naar de oorzaken van de hersenveranderingen die tot dementie leiden. Daarbij wordt gekeken naar erfelijke factoren, maar ook naar voeding, roken, drinken en hart- en vaatziekten.

De kennis van nu

NPO 2, 22.15 uur

Dat onze samenleving niet helemaal tot stilstand is gekomen tijdens de lockdown, komt voor een belangrijk deel door internet. Omdat mensen thuiswerken, scholen online lesgeven en winkels bestellingen via hun websites afhandelen, bleef de impact van de coronamaatregelen beperkt. Het internet is in korte tijd heel belangrijk geworden, maar wat gebeurt er als het zou uitvallen? ‘De kennis van nu’ illustreert het scenario aan de hand van een praktijkgeval van de Maastricht University, die vorig jaar werd lamgelegd toen hackers het netwerk gijzelden.

2Doc: Wanneer komt mama nou?

NPO 2, 22.55 uur

De Syrische Ahmed werd geboren met spina bifida en zit in een rolstoel. Vier jaar geleden besloot Ahmeds vader de burgeroorlog te ontvluchten. Hij belandde in Irak, waar Ahmeds moeder en twee zoons achterbleven terwijl Ahmed en zijn vader doorreisden naar Europa. Ze streken uiteindelijk neer in Zwitserland, maar omdat hun vingerafdrukken al in Duitsland werden geregistreerd, moesten ze terugkeren naar dat land van eerste aankomst. In Stefano Ferrari’s documentaire ‘Wanneer komt mama nou?’ zet een groep Zwitserse moeders zich in om het gezin te helpen.

Meer over