tipsfilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 18 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Tom Cruise en Cameron Diaz in Knight and Day van James Mangold. Beeld
Tom Cruise en Cameron Diaz in Knight and Day van James Mangold.

De zware jas van Beatrix

NPO 2, 20.25 uur

Volgende maand is het veertig jaar geleden dat koningin Beatrix werd ingehuldigd in een rumoerig Amsterdam. Het imago van de monarchie had onder meer door de Hofmans- en Lockheed-affaires flinke klappen opgelopen, en het was de vraag welke koers de nieuwe koningin zou gaan varen. Beatrix koos voor een serieuze en meer formele invulling van het ambt. Ze maakte daarmee niet alleen vrienden. In de vierdelige documentaireserie De zware jas van Beatrix vertellen direct betrokkenen hoe zij het koningschap van Beatrix hebben ervaren.

Knight and Day

Veronica, 20.30 uur

(Actie, James Mangold, 2010) June Havens (Cameron Diaz) valt in het vliegtuig als een blok voor Roy Miller (Tom Cruise), zonder te weten dat hij een geheim agent is die door vijandige collega’s achterna wordt gezeten. De scène waarin ze zichzelf op het toilet van het vliegtuig moed inspreekt, terwijl hij op de maat van zomerse tangomuziek de ene na de andere aanvaller uitschakelt, is vervolgens niets minder dan geweldig. Een vrolijke actiescène om een cocktail bij te drinken, als het ware. Zo stijlvol en komisch wordt Knight and Day later nooit meer, maar het zit zó goed tussen de enthousiaste, kwieke hoofdrolspelers dat de film voorbij vlíégt.

Andere tijden

NPO 2, 22.20 uur

Na de Duitse bezetting in 1940 besloten veel Nederlanders in het verzet te gaan of naar Engeland te reizen om zo verder te vechten tegen de nazi’s. Minder bekend is dat ook veel jonge mensen uit toenmalig Nederlands-Indië een bijdrage leverden aan de strijd. In Andere tijden vertelt journalist Herman Keppy over zijn onderzoek naar Rudy Burgwal. De uit Soerabaja afkomstige Burgwal studeerde in Leiden en stak na de Duitse inval het Kanaal over om zich aan te sluiten bij de RAF. Als Spitfirepiloot vocht hij boven Frankrijk, waar hij werd neergehaald.

The Loudest Voice

Canvas, 22.35 uur

De in 2017 overleden Roger Ailes stond twintig jaar aan het hoofd van de Amerikaanse zender Fox News en was media-adviseur voor verschillende Republikeinse presidenten. De dramaserie The Loudest Voice, met Russell Crowe in de hoofdrol, toont de opkomst en ondergang van Ailes. Elke aflevering houdt stil op een belangrijk jaar in zijn nieuwscarrière, om af te sluiten met de beschuldigingen van seksueel wangedrag die in 2016 tot Ailes’ aftreden leidden. De serie begint in 1995, wanneer Ailes samen met Rupert Murdoch het nieuwe nieuwsnetwerk creëert.

Shaft

RTL 7, 22.35 uur

(Actie, John Singleton, 2000) Laat vervolg op de gelijknamige film uit 1971 over de zwarte politieman Shaft die het korps verlaat om het recht in eigen hand te nemen. Vooral de weergaloze score van Isaac Hayes bleef hangen. 29 jaar later is Samuel Jackson het neefje van, met dezelfde naam. En ook hij verlaat het korps wanneer de gearresteerde dader van een racistische moord vrijuit gaat. Ging het in 1971 nog om zaken als vrije seks en zwart zelfbewustzijn, nu draait alles om ironie. Als dat de tijdgeest niet is.

Samuel L. Jackson in Shaft van John Singleton. Beeld
Samuel L. Jackson in Shaft van John Singleton.

Cop Out

Veronica, 22.40 uur

(Kevin Smith, 2010) Bruce Willis op de komische toer, dat leidt niet altijd tot de meest gevatte komedies. In deze hommage van Kevin Smith (in de verre jaren negentig ooit héél ad rem met Clerks) aan politiefilms als 48 Hrs. en Beverly Hills Cop is Willis de nukkige veteraan die met zijn onervaren partner (komiek Tracy Morgan) achter zijn gestolen honkbalpet aan gaat. Daar komt het met filmcitaten volgepropte Cop Out, waarin het personage van Willis onder meer zegt dat-ie Die Hard nooit heeft gezien, plotsgewijs op neer.

Tracy Morgan en Bruce Willis in Cop Out van Kevin Smith. Beeld
Tracy Morgan en Bruce Willis in Cop Out van Kevin Smith.

This Is Not a Movie

NPO 2, 22.55 uur

Robert Fisk is al sinds de jaren zeventig actief als buitenlandcorrespondent. Hij is expert op het gebied van het Midden-Oosten en schreef boeken over verschillende brandhaarden in de wereld. In de documentaire This Is Not a Movie toont regisseur Yung Chang waar de gedrevenheid van de 73-jarige vandaan komt. Fisks fascinatie voor de journalistiek werd aangewakkerd door de film ‘Foreign Correspondent’: toen hij deze thriller op zijn twaalfde zag, wist hij direct wat hij later wilde worden. Fisk merkte echter dat de realiteit heel anders is dan de film.

Meer over