Film- en tv-tipsWoensdag 15 mei

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 15 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u woensdag zien.

Berend Jan Bockting
Beeld uit Julieta van Pedro Almodóvar. Beeld
Beeld uit Julieta van Pedro Almodóvar.

Blijven mensen, ook die het meest nabij zijn, niet altijd mysteries met hun kleine en grote geheimen? Het is een van de thema’s in Julieta, de bedaarde twintigste film van de doorgaans zo flamboyant en expressief filmende Pedro Almodóvar (Todo sobre mi madre, Volver). Zoals het titelpersonage Julieta hier plotsklaps haar lief verlaat zonder opgaaf van reden, zo vertrok zo’n twintig jaar eerder haar toen 18-jarige dochter Antía. Door de ontmoeting met Antía’s vriendin gaat ze op zoek naar haar dochter en het moment waarop het misging.

‘Zolang ik mij kan herinneren word ik omringd door vrouwen. Via hen ontdekte ik het leven.’ (Pedro Almodóvar voert zijn liefde voor vrouwelijke personages terug op zijn jeugd, in een interview met de Volkskrant.)

Gebaseerd op drie korte verhalen van de Canadese schrijver en Nobelprijswinnaar Alice Munro, schetst Almodóvar in flashbacks een tragisch liefdesverhaal en een gecompliceerde moeder-dochterrelatie. Niet als melodrama, maar als een thriller of film noir, met vette knipogen naar Hitchcock. De jazzy soundtrack van Alberto Iglesias accentueert drama en romantiek. De decors zijn, zoals altijd bij Almodóvar, onberispelijk, vol veelzeggende kunstobjecten en interieurs. Zijn keuze om Julieta door twee verschillende actrices te laten spelen – Adriana Ugarte is Julieta van 25 tot 40 en Emma Suárez daarna – werkt goed. Vooral door een slimme scène, waarin een zwaar depressieve Ugarte onder een handdoek verdwijnt om er als Suárez onder vandaan te komen. Een groot drama, een depressie en de jaren zijn vergleden in een gevoelsmatige seconde.

En zeer Spaans, bovendien. Even speelde Almodóvar met het plan om zijn film in de Verenigde Staten op te nemen. Meryl Streep zei toe voor de titelrol en het scenario was inmiddels op Amerikaanse leest geschoeid. Maar toen volgde koudwatervrees. Beheerste hij de taal wel voldoende? En waren die Amerikaanse moeders wel voldoende verknocht aan hun dochters? Gezinnen daar leven immers wel vaker op grote afstand van elkaar, redeneerde de filmer, die zien elkaar slechts met Kerst. Heel anders dan Spaanse moeders – zijn specialiteit.

Julieta (Pedro Almodóvar, 2016)

Arte, 20.15-22.45 uur.

Tuintje in mijn hart

(Marc Waltman, 2017) Amper vijf minuten nadat de hoofdpersonages van Tuintje in mijn hart in Paramaribo zijn aangekomen, weerklinkt Trafassi’s klassieker Wasmasjien. Kleine wasjes, grote wasjes: dit is duidelijk een film die de clichés over Suriname liever omhelst dan vermijdt. Eigenlijk te plat voor woorden, deze productie van Klaas de Jong. Maar scenarist Lars Boom, regisseur Marc Waltman en hun Nederlands-Surinaamse cast voeren de karikaturen met zoveel schwung en gesmeerde dialogen op dat je je toch – tot op zekere hoogte althans – gewonnen geeft.

NPO 3, 20.25-22.05 uur.

War of the Worlds

(Steven Spielberg, 2005) Vluchtende mensen, destructie, paniek, wanorde. Dat beeld komt geregeld terug in de visueel indrukwekkende verfilming die Spielberg maakte van War of the Worlds, het boek van H. G. Wells over een buitenaardse aanval op de aarde. Spielberg zou Spielberg niet zijn wanneer hij niet toch een positieve boodschap weet te peuren uit het oorlogsgeweld aangericht door aliens. Gescheiden vader en havenarbeider Ray (Tom Cruise) kiest dus net op tijd voor het goede.

RTL 7, 20.30-22.50 uur.

John Wick: Chapter Two

(Chad Stahelski, 2017) Het budget van dit vervolg op de wraakfilm met Keanu Reeves uit 2014 werd bijna verdubbeld – van ongeveer 20 naar 40 miljoen dollar – en dat is te zien. De actie, ditmaal merkbaar geïnspireerd door de visueel verfrissende moderne actiegolf uit onder meer Indonesië (The Raid), wordt gekenmerkt door een aangename bandeloosheid. Vanaf deze week draait het derde hoofdstuk in de bioscopen.

Veronica, 20.30-22.55 uur.

Meer over