Film- en tv-tipsWoensdag 15 april
De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 15 april
Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.
3 Days in Quiberon
Arte, 20.15 uur
(Drama, Emily Atef, 2018) Het is 1981, een jaar voor de dood van actrice Romy Schneider, en de toenmalige superster probeert in een hotel op het West-Franse schiereiland Quiberon haar leven op orde te krijgen, weg van de alcohol en alle privébeslommeringen. 3 Days in Quiberon is opgebouwd rond een vraaggesprek met een Duitse tijdschriftjournalist, die aast op de definitieve publicatie over de gevallen ster. Het kat- en muisspel dat volgt oogt wat rechttoe-rechtaan, maar juist daarom toont de film af en toe een waarachtige glimp van de achterkant van de roem.
Flodder in Amerika!
RTL 7, 20.30 uur
(Komedie, Dick Maas, 1992) Flodder in Amerika! stamt uit de hoogtijdagen van First Floor Features, de filmproductiemaatschappij van Laurens Geels en Dick Maas. De opvolger van superhit Flodder (1986) werd weliswaar niet goed ontvangen, maar trok wel meer dan een miljoen bezoekers. De asociale familie wordt door de geterroriseerde gemeente Zonnedael via een uitwisselingsprogramma naar New York verplaatst. Daar veroorzaken de gezinsleden vanzelfsprekend net zo veel problemen als thuis, wanneer ze worden aangezien voor een Russische delegatie. In 1995 volgde een derde en laatste deel. De televisieserie liep van 1993 tot 1998.
Love Actually
Net 5, 20.30 uur
(Romkom, Richard Curtis, 2003) Doorgaans vaste prik rond Kerst, nu doodleuk medio april (en waarom ook niet), deze mierzoete doch hartverwarmend romantische mozaïekvertelling vol hogeremiddenklassepersonages die in hartje Londen de liefde omarmen. Negen romances telt de film in totaal, van de Britse premier die verliefd wordt op een staflid van Downing Street 10 tot een klein jochie dat de liefde voor het eerst ontdekt. De verhalen werken gestaag naar een gedeelde, vrolijk stemmende climax. Love Actually is een opbeurende fantasiefilm over de goedheid van de mens, vergelijkbaar met een andere ultieme decemberklassieker die het nu ongetwijfeld óók goed zou doen: It’s a Wonderful Life (1946) van goedgevoelgoeroe Frank Capra.
Devs
BBC 2, 22.00 uur
Lily (Sonoya Mizuno) en haar vriend werken bij Amaya, een hightechbedrijf dat kwantumcomputers gebruikt voor het uitvoeren van geavanceerde simulaties. De getalenteerdste medewerkers worden door de excentrieke directeur Forest (Nick Offerman) geselecteerd voor een afdeling die in isolatie aan een geheim project werkt. De fascinerende sf-serie Devs van regisseur en scenarist Alex Garland (Ex Machina) is een intelligente verkenning van de wetenschappelijke en filosofische aspecten van determinisme, simulatie en werkelijkheid, verpakt in een thriller.
Chernobyl
Canvas, 22.05 uur
De indrukwekkende en met prijzen overladen miniserie Chernobyl is vanaf vanavond te zien op Canvas. De vijfdelige Brits-Amerikaanse HBO-productie vertelt het verhaal van de ramp met de kerncentrale van Tsjernobyl in 1986 aan de hand van enkele betrokkenen, onder wie een onderzoeker (gespeeld door Jared Harris), een partijbons (Stellan Skarsgård) en een kernfysicus (Emily Watson). Voordat de eerste twee afleveringen te zien zijn, begint om 21.20 uur de documentaireserie In de ban van Tsjernobyl, waarin Ruslandkenner Jan Balliauw de ramp reconstrueert.
De kennis van nu
NPO 2, 22.30 uur
De zon is bepalend voor het klimaat op aarde, maar ook voor het weer in de ruimte. Uitbarstingen op de zon slingeren grote hoeveelheden plasma en deeltjes de ruimte in en gaan soms gepaard gaan met intense radiostraling. Dit kan satellieten van slag brengen en elektriciteitscentrales beschadigden. De ruimtesonde Solar Orbiter, die momenteel op weg is naar de zon, moet ons leren hoe onze ster het ruimteweer beïnvloedt. In Kennis van nu gaat Lieven Scheire op bezoek bij astronoom Kees de Jager, die op zijn 99ste nog steeds gefascineerd is door de zon.
2Doc: Your Mum and Dad
NPO 2, 23.05 uur
Wat voor invloed hebben je ouders op je leven als volwassene, en hoeveel daarvan geef je door aan je eigen kinderen? In haar documentaire Your Mum and Dad duikt Klaartje Quirijns in de geschiedenis van haar eigen familie en analyseert ze het gevoel waarmee ze al lang worstelt: dat er iets ergs is gebeurd dat voor haar verborgen wordt gehouden. Quirijns vermoedt dat ze van haar ouders een zware psychologische last heeft meegekregen en wil weten hoe ze kan voorkomen dat ze die overdraagt aan haar eigen tienerdochters. Ze doet een schokkende ontdekking.