TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 13 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Kevin Toma en Joris Henquet
Kingsman: The Secret Service (2014). Beeld
Kingsman: The Secret Service (2014).

50 jaar Turks fruit

NPO 2, 20.25 uur

Dit tweeluik over Jan Wolkers’ klassieke roman Turks fruit (1969) gaat in op de beroemde verfilming uit 1973. Arnon Grunberg spreekt regisseur Paul Verhoeven, scenarist Gerard Soeteman en actrice Monique van de Ven.

Kingsman: The Secret Service (Matthew Vaughn, 2014)

Veronica, 20.30 uur

De makers van Kingsman laten geen moment onbenut om aan hun eigen filmgenre te refereren. Kijk naar de scène waarin gentleman-spion Colin Firth en slissende slechterik Samuel L. Jackson bespreken hoe bloedserieus die spionnenfilms van tegenwoordig zijn. De ironische toon wordt op een gegeven moment wat flauw, maar de film blijft plezierig door Firths zelfverzekerde spel en Vaughns stijlvaste regie.

Andere tijden

NPO 2, 21.20 uur

In Het pientere pookje wordt teruggeblikt op de introductie van de DAF-personenauto in 1958. De betaalbare auto’s van de Brabantse broers Van Doorne hadden een automaat en kregen daarom het imago van ‘truttenschudder’.

Trippers

NPO 3, 21.55 uur

In Guatemala ervaren presentatoren Maurice Lede en Emma Wortelboer dat er wat betreft vrouwen- en homorechten nog een lange weg te gaan is. Zo worden meisjes er nog uitgehuwelijkt aan oude mannen.

2Doc: Ik ben er even niet

NPO 2, 22.55 uur

Filmmaker Maartje Nevejan probeert de ervaring van absence-epilepsie, waarbij je een paar seconden ‘weg’ bent, te vangen met behulp van kunst en wetenschap. Wat zie je en wat merk je tijdens een korte hapering van het brein?

War (Philip G. Atwell, 2007)

Veronica, 23.05 uur

De combinatie van actiehelden Jet Li en Jason Statham belooft wat, maar pakt wonderlijk vlak uit in deze doorsnee thriller waarin Chinese en Japanse bendeleden elkaar in San Francisco op professionele wijze afmaken.

La dernière femme (Marco Ferreri, 1976)

Arte, 23.05 uur

Ornella Muti, Gérard Depardieu en Michel Piccoli spelen de hoofdrollen in dit liefdes- en seksdrama van meesterprovocateur Marco Ferreri (La grand bouffe). Gérard (Depardieu) legt het aan met de verzorgster van zijn peuterzoontje (Muti), die haar minnaar (Piccoli) voor hem laat schieten maar toch niet blij blijft met de alsmaar jaloersere Gérard.

The Other Guys (Adam McKay, 2010)

RTL 7, 00.00 uur

Omdat hun beste collega’s al vroeg in de film sneuvelen, blijven agenten Gamble (Will Ferrell) en Hoitz (Mark Wahlberg) over als de twijfelachtige helden van deze idiote actiekomedie.

Meer over