Tipsfilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 11 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Sem Veeger in Afblijven. Beeld
Sem Veeger in Afblijven.

Butch Cassidy and the Sundance Kid

Arte, 13.45 uur

(Western, George Roy Hill, 1969) ‘Het beste einde dat ik ooit heb geschreven’, noemt scenarist William Goldman de slotscène van deze klassieke western. De twee vrolijke bandieten uit de titel (gespeeld door Paul Newman en Robert Redford) hebben jaren het Wilde Westen van Amerika onveilig gemaakt; nu zitten ze, zwaargewond, in de val. Het gesprek dat volgt, is volgens Goldman een parel van schrijfkunst. Hij won er een Oscar mee. Daarnaast waren er Oscars voor de filmmuziek, de titelsong (Raindrops Keep Falling on My Head van Burt Bacharach) en het camerawerk.

Paul Newman (links) en Robert Redford in Butch Cassidy and the Sundance Kid. Beeld
Paul Newman (links) en Robert Redford in Butch Cassidy and the Sundance Kid.

Afblijven

NPO 3, 15.30 uur

(Drama, Maria Peters, 2006) De met haar puberteit worstelende Melissa (Sem Veeger) heeft flinke dromen en ambities: dansen in een videoclip van een bekende rapper. Wanneer ze slaagt voor een belangrijke auditie, is ze de koning te rijk. Maar het succes zorgt ook voor onzekerheid. Melissa slikt xtc-pillen en begint een relatie met een andere danser, die in het spul handelt. Daarbij laat ze beste vriend Jordi (Matthijs van de Sande Bakhuyzen) en haar klasgenoten in de steek. Redelijk rauw jeugddrama, waarin vals sentiment vakkundig buiten de deur wordt gehouden. Deze eerste Carry Slee-verfilming is een emotionele achtbaanrit, waarin het drama hoog oploopt en een goede afloop niet vanzelfsprekend is.

The Cocaine Trail

NPO 3, 20.25 uur

Naar schatting worden er in Amsterdam dagelijks 30.000 lijntjes cocaïne gesnoven. Vroeger werd de drug geassocieerd met junks en criminaliteit, maar tegenwoordig is het voor velen een vanzelfsprekend onderdeel van een hippe levensstijl. In de documentaireserie ‘The Cocaine Trail’ zien zes recreatieve gebruikers wat er gebeurt met de miljoenen die verdiend worden in de cokebusiness. Het zestal reist af naar Colombia, een land dat nog steeds kampt met de erfenis van drugsbaas Pablo Escobar. Ook lopen ze mee met de politie en spreken ze een drugsdealer.

Het mes

Ons, 21.03 uur

(Drama, Fons Rademakers, 1961) Derde speelfilm van de Nederlandse meestercineast Fons Rademakers. Hugo Claus verzorgde zelf het scenario van deze gedegen bewerking van zijn gelijknamige korte coming of age-verhaal, verschenen in de bundel De zwarte keizer (1958). Het antieke oosterse mes dat de dertienjarige Oscar (Reitze van der Linden) van een tentoonstelling steelt, krijgt een flinke freudiaanse lading, al is het maar omdat hij er het liefst de nieuwe vriend van zijn moeder mee zou neersteken, of er indruk mee probeert te maken op het meisje Toni (Marie-Louise Videc), zijn object van verlangen.

Reitze van der Linden in Het mes. Beeld
Reitze van der Linden in Het mes.

Prison Girls

NPO 3, 21.10 uur

In het tweede seizoen van de Britse documentaireserie ‘Bad Girls Behind Bars’, door BNNVARA uitgezonden als ‘Prison Girls’, zijn de makers te gast in het Maple Street Correctional Center. We maken kennis met zowel het personeel als de gedetineerden van deze vrouwengevangenis, gelegen tussen San Francisco en San Jose. De eerste aflevering speelt zich af op de afdeling waar de vrouwen worden binnengebracht, niet zelden met een verslaving of psychische problemen. Als een gedetineerde met afkickverschijnselen een toeval krijgt, wordt er alarm geslagen.

Horizon: Child of Our Time - Turning 20

BBC 2, 22.00 uur

Twintig jaar geleden maakte de BBC een documentaire over een groep baby’s die werd geboren aan de vooravond van het jaar 2000. De bedoeling was om deze groep langdurig te volgen en zo een beeld te krijgen van het opgroeien in het nieuwe millennium. Vanavond geeft ‘Horizon’ een update aan de hand van Eve, Jamie en Rhianna, drie van de toenmalige baby’s. Op twintigjarige leeftijd kan het drietal terugblikken op hun tienerjaren en periode op de middelbare school. Ook delen ze hun ervaringen met actuele kwesties als prestatiedruk en seksuele identiteit.

2Doc: Ring of Dreams

NPO 2, 22.50 uur

Pro wrestling ofwel showworstelen is in Amerika razend populair en big business. In Nederland is de belangstelling kleiner, maar ook hier verkleden volwassen kerels zich als helden en slechteriken om elkaar door de ring te gooien. Enkele worstelaars die komende zondag aantreden op het Wrestling Gala in Bijlmermeer worden geportretteerd in de documentaire ‘Ring of Dreams’ van Willem Baptist. De regisseur is al sinds zijn achtste fan van het pro wrestling en liep mee met de Amsterdamse worstelaar Tengkwa, net als Baptist zelf een fan van Hulk Hogan.

Meer over