Film- en tv-tipsWoensdag 11 december

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 11 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

The Edge of Seventeen, BBC 2, 00.15 uur. Beeld
The Edge of Seventeen, BBC 2, 00.15 uur.

Carol

Arte, 13.55 uur

(Todd Haynes, 2015) De getrouwde Carol (Cate Blanchett) valt in het New York van de jaren vijftig als een blok voor de jonge warenhuisverkoopster Therese (Rooney Mara). Sublieme lesbische romance naar Patricia Highsmiths roman The Price of Salt (1952). De film is voortreffelijk gespeeld door de acteurs, met een van de beste slotmomenten van de afgelopen jaren en gevat in een ingetogen stijl die hoofdrolspeler Blanchett mooi verwoordde: ‘De stijl van Carol is een bijna bleke, spookachtige schaduw van wat er speelt in het, hopelijk, rijke gevoelsleven van de personages.’

Cate Blanchett en Rooney Mara in de liefdesfilm Carol. Beeld
Cate Blanchett en Rooney Mara in de liefdesfilm Carol.

Sepp de wolvenvriend

NPO 3, 15.30 uur

(Xavier Koller, 2013) Oerdegelijke, brave, voor de ouders behaaglijk nostalgische en daarmee uiterst kerstige kinderfilm, gebaseerd op het in Zwitserland populaire prentenboek Schellen-Ursli uit 1945. Daar raakt het verhaal over een jongetje dat zich in een pittoresk Alpendorp voorbereidt op het jaarlijkse koebelfestival bijna aan de status van Heidi. Het wereldje van de film, waar je afspraken bezegelt met een erewoord en hebzucht wordt afgestraft, werd met liefde opgebouwd. Alleen de jongere wolvenliefhebber kan wel teleurgesteld raken: het dier is nauwelijks in de film te zien.

Sepp de wolvenvriend. Beeld
Sepp de wolvenvriend.

Andere tijden: Soldaten van Oranje

NPO 2, 21.20 uur

Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zochten meer dan 20 duizend Nederlandse leden van de marine, vissers en schippers hun heil in Groot-Brittannië. Ruim drieduizend van hen belandden in Holyhead in Wales. Geschiedenismagazine Andere tijden vertelt vanavond hoe 170 lokale meisjes met een Nederlander trouwden en waarom dit onverwachte gevolgen had. Door hun huwelijk raakten de meisjes hun Britse nationaliteit kwijt en moesten ze na de oorlog het land verlaten. Zo belandden ze in het onbekende Nederland; vaak zonder man, die nog in het leger diende.

Mijn seks is stuk

NPO 3, 22.00 uur

Videomaker, model en instagrammer Lize Korpershoek constateerde bij zichzelf dat zodra in een relatie de verliefdheid verdampt, ook haar zin in seks verdwijnt. In haar documentaire Mijn seks is stuk gaat ze op zoek naar wat er speelt, wat de oorzaak kan zijn en of het echt een probleem is of meer een karaktertrek. Korpershoek verkent haar seksualiteit, interviewt haar vriend (presentator Tim Hofman) en vraagt zich af of een relatie zonder seks wel houdbaar is. Ook ontdekt ze dat geen zin in seks veel vaker voorkomt dan ze dacht.

2doc: Parallel

NPO 2, 22.55 uur

In Parallel smeedt regisseur Ellen Blom dans, documentaire en drama samen tot een pakkend mozaïek. De film werd gemaakt naar een idee van de Joodse choreograaf Ruth Meyer, die hierin terugkeert naar haar onderduiktijd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Meyer werkte samen met choreografen en beeldend kunstenaars aan wie ze zich verwant voelt en combineerde dans met beeldende kunst rond thema’s als vluchten, gevaar en ontsnapping. Op deze manier onderzoekt Meyer hoe een kind oorlog beleeft en hoe het daar later mee omgaat.

Leegstaand monument

NPO 2, 24.00 uur

Het voormalig Joods Werkdorp in Wieringermeer staat al jaren leeg. In het monumentale pand werden in de jaren dertig Joden opgevangen die waren gevlucht voor het oprukkende nazisme in Duitsland. Na de Duitse inval belandden de meeste bewoners in concentratiekampen. In Leegstaand monument onderzoekt Frans Bromet de spanningen die zijn ontstaan nu een ondernemer het complex wil gebruiken voor de huisvesting van Oost-Europese flexwerkers. De in allerijl opgerichte Stichting Joods Werkdorp is tegen de huidige plannen en de buren vrezen overlast.

The Edge of Seventeen

BBC 2, 00.15 uur

(Kelly Fremon Craig, 2016) De 17-jarige Nadine (Hailee Steinfeld) is een sociale ramp. Gelukkig heeft ze één vriendin, de trouwe Krista (Haley Lu Richardson). Dat uitgerekend zij door Nadines populaire broer Darian (Blake Jenner) wordt ingepalmd, voelt voor Nadine als het ergste verraad denkbaar. Op het eerste gezicht lijkt dit een doorsneetienerkomedie, maar The Edge of Seventeen is fris en eigenzinnig. Dat ligt vooral aan de liefdevolle manier waarop schrijver en regisseur Kelly Fremon Craig haar personages schetst. Steinfeld speelt Nadine met precies de goede verhouding van charme en onuitstaanbaarheid, van vuur en lethargie. Woody Harrelson is fijn als Nadines geschiedenisleraar.

Meer over