TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 10 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Denzel Washington in The Magnificent Seven van Antoine Fuqua. Beeld
Denzel Washington in The Magnificent Seven van Antoine Fuqua.

Na de bevrijding

NPO 2, 20.30 uur

Driekwart eeuw na het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland herhaalt de NTR enkele afleveringen van De bevrijding, de documentaireserie uit 2014 waarin ooggetuigen vertellen hoe zij de laatste maanden van de oorlog hebben beleefd. De uitzending van vanavond behandelt de weken direct na de bevrijding, als bij veel Nederlanders de handen gaan jeuken om zich te wreken op landgenoten die met de Duitsers hebben geheuld. Terwijl collaborateurs, landverraders en NSB’ers worden opgejaagd, proberen de autoriteiten een bijltjesdag te voorkomen.

The Magnificent Seven

RTL 7, 20.30 uur

(Western, Antoine Fuqua, 2016) Aardig te verteren remake van de gelijknamige western uit 1960, die zelf weer een remake was van Akira Kurosawa’s actieklassieker Seven Samurai (1954). Waren de zeven rauwe helden uit het Amerikaanse origineel wit (Yul Brynner, Steve McQueen, Charles Bronson), nu betreft het een multicultureel gezelschap onder leiding van de zwarte premiejager Sam (Denzel Washington). Die raciale context voegt iets eigens en actueels toe aan het verhaal over de rauwdouwers die een geterroriseerd stadje verdedigen tegen een groep meedogenloze schurken. Al heeft die rolbezetting ook iets verplichts, want duidelijk met een liniaal bemeten: één indiaan, één Aziaat en één Mexicaan.

Unknown

Veronica, 20.30 uur

(Thriller, Jaume Collet-Serra, 2011) Martin Harris (Liam Neeson) wordt wakker na een coma van vier dagen en ontdekt dat een andere man zijn plaats heeft ingenomen. Eén die met zíjn echtgenote (Mad Men’s January Jones) in de super-de-luxehotelkamer verblijft en als wetenschapper spreekt op het biotechcongres waarvoor híj naar Berlijn kwam. Vermakelijke, op film noir en Hitchcock leunende film, waarin Jaume Collet-Serra (die hoofdrolspeler Neeson hierna nog drie keer in soortgelijke rollen zou regisseren) bewijst met name goed overweg te kunnen met actiescènes.

January Jones en Liam Neeson in Unknown van Jaume Collet-Serra Beeld
January Jones en Liam Neeson in Unknown van Jaume Collet-Serra

Vera

NPO 1, 20.35 uur

Voordat komend weekend de jaarlijkse detectiveweken van KRO-NCRV van start gaan, begint de omroep vanavond al met een nieuw seizoen van ‘Vera’, gebaseerd op de misdaadboeken van Ann Cleeves. Rechercheur Vera Stanhope (Brenda Blethyn) wordt naar een afvalstort geroepen. Daar is het lichaam gevonden van Joanne Caswell, een jonge forensisch psycholoog in opleiding. Stanhope ontdekt dat het slachtoffer onlangs een nieuw onderzoek was gestart naar een onopgeloste misdaad, die nog altijd een schaduw werpt. Kan deze zaak haar op het spoor van de dader zetten?

Conan the Destroyer

RTL 7, 23.10 uur

(Avontuur, Richard Fleischer, 1984) Krijger Conan verloor in Conan the Barbarian (1982) zijn vriendin Valeria en worstelt in Conan the Destroyer nog steeds met haar dood. Als de boze koningin Tamaris hem tegen een wederdienst Valeria’s verrijzenis belooft gaat Conan akkoord, in dit onmogelijk serieus te nemen maar desondanks hoogst vermakelijke zwaard-en-sandalen-spektakel, inclusief Grace Jones als amazone. Amusanter dan de idiote plot zijn de grimassen die Conan trekt wanneer hij zijn tegenstanders aan het zwaard spiest en het Oostenrijks accent waarmee hoofdrolspeler Arnold Schwarzenegger zijn primitieve teksten oplepelt.

Arnold Schwarzenegger en Grace Jones in Conan the Destroyer van Richard Fleischer. Beeld
Arnold Schwarzenegger en Grace Jones in Conan the Destroyer van Richard Fleischer.

De kennis van nu

NPO 2, 22.20 uur

Door de coronacrisis is de hemel blauwer, de lucht schoner en is het op veel plekken aanmerkelijk stiller. Voor wetenschappers en geluidsexperts biedt deze periode daarom unieke kansen, vertelt ‘De kennis van nu’ vanavond. Sounddesigner Arnoud Traa trok door Amsterdam met zijn microfoon om te registreren hoe de normaal bruisende hoofdstad tot stilte is gekomen. In het door vliegtuiggeraas geteisterde gebied rond Schiphol is het contrast nog groter. Frank Holman legt daar met de meetopstelling op zijn dak al jaren vast hoeveel vliegtuigen er overkomen.

2Doc: Push

NPO 2, 22.55 uur

Mensen met een modaal inkomen kunnen zich geen woning meer veroorloven in het hart van bijvoorbeeld Londen, Barcelona of Amsterdam. Tegelijk staan er in deze steden op kostbare locaties veel gebouwen leeg. Hoe kan dat? Steeds vaker zijn woningen helemaal geen plekken om te wonen, maar beleggingsprojecten voor grote bedrijven en miljardairs. Ze bouwen en speculeren met stedelijke woonruimte, die hierdoor onbetaalbaar wordt. In de documentaire ‘Push’ zien we hoe VN-rapporteur Leilani Farha de wereld rondreist om deze zorgwekkende ontwikkeling te stoppen.

Meer over