Film- en tv-tipsVrijdag 27 maart

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 27 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Jacob Tremblay en Brie Larson in Room. Beeld
Jacob Tremblay en Brie Larson in Room.

De wereld draait door

NPO 1, 19.00 uur

Er wordt al overal aandacht aan besteed, ook door de Volkskrant, maar we moeten het hier toch ook even noemen, dat zou niet anders mogen: de laatste aflevering van een van Nederlands succesvolste televisieprogramma’s is vanavond een feit. Na vijftien jaar eindigt De wereld draait door, dat is althans de verwachting nu in elk geval Matthijs van Nieuwkerk stopt als presentator. Hoe de uitzending precies wordt gevuld, blijft tot het laatste moment een verrassing. Zeker is wel dat Van Nieuwkerk een zaterdagavond-laat-programma gaat maken en dat komende maandag om 7 uur Margriet van der Linden haar talkshow M een doorstart geeft.

Vroege vogels

NPO 2, 20.05 uur

Tussen de Waal en de N325 ligt het natuurgebied Ooijpolder, een oud moerasgebied dat door de bouw van dijken aanzienlijk droger is geworden. Behalve door bijzondere vogels kunnen bezoekers er worden verrast door konikpaarden en Gallowayrunderen. In de uitzending van Vroege vogels bezoeken Menno Bentveld en Willemijn Veenhoven de Ooijpolder als het water er vrij hoog staat. Dat is een prima moment om op zoek te gaan naar enkele bewoners die er sinds kort weer zijn teruggekeerd, zoals de bever, de otter en de klapekster. Per kano wordt het moerasbos verkend.

De kijk van Koolhoven

NPO 3, 20.25 uur

Is tijdreizen mogelijk? Jazeker, maar alleen met een snelheid van één tel per seconde en één dag per etmaal. Andere vormen van tijdreizen behoren tot het domein van de sciencefiction. In de laatste aflevering van De kijk van Koolhoven staat regisseur en filmfanaat Martin Koolhoven stil bij enkele bekende tijdreisfilms. In de sf-klassieker The Time Machine bezoekt de tijdreiziger een dystopische toekomst, en in Back to the Future keert Marty McFly terug naar de fifties om het tijdverloop te veranderen. In de film pakt zo’n tijdreis zelden goed uit.

The World is Not Enough

RTL 7, 20.30 uur

(Actie, Michael Apted, 1999) De 19de Bond-episode en de derde met Pierce Brosnan is een overvolle, razendsnelle en voortdenderende actiefilm. Een trend die nog even doorzette toen Daniel Craig de fakkel overnam, maar waaraan Sam Mendes met Skyfall een welkom halt toeriep. Meest opvallend aan The World Is Not Enough zijn niet de schurken (Robert Carlyle en Sophie Marceau) maar het feit dat de film de zwanezang bleek van Desmond Llewyn, good old Q. Hij overleed kort na de première aan de gevolgen van een auto-ongeluk en werd opgevolgd door John Cleese.

Sophie Marceau en Pierce Brosnan in The World is Not Enough. Beeld
Sophie Marceau en Pierce Brosnan in The World is Not Enough.

Room

Canvas, 21.20 uur

(Lenny Abrahamson, 2015) Wat meubels, een bed, een badkuip, een wc en een televisie, in een hok van 9 vierkante meter. De 5-jarige Jack weet niet beter of deze naargeestige ruimte, waar hij al sinds zijn geboorte vastzit met zijn jonge moeder Ma, is de hele wereld. Het is een gruwelijke werkelijkheid die regisseur Lenny Abrahamson optrekt in het Canadees-Ierse drama Room, naar Emma Donoghue’s gelijknamige roman. Tegelijkertijd blijft de film, waarvoor Donoghue zelf het scenario schreef, trouw aan Jacks perspectief. De destijds 7-jarige Jacob Tremblay en Brie Larson, die een Oscar won voor haar intense vertolking van Jacks moeder, zijn fantastisch. Zij krijgen het voor elkaar dat Room nog lang nazindert.

2Doc: Missie NS

NPO 2, 22.25 uur

Tussen het hoofdkantoor van NS en de realiteit in de treinen en stations zit een gapende kloof. In haar documentaire Missie NS toont Catherine van Campen de werelden aan beide kanten van die kloof. Terwijl er op kantoor wordt nagedacht over een klantvriendelijker imago, is de realiteit waar het personeel mee te maken heeft een stuk rauwer: te korte treinen, wisselstoringen en klagende passagiers bepalen de werkdag. Naast een portret van het spoorbedrijf schetst Missie NS een confronterend beeld van onze onverschillige en anonieme samenleving.

La fille inconnue

NPO 2, 23.55 uur

(Jean-Pierre en Luc Dardenne, 2016) Wie bekend is met de films van de Dardennes zal door La fille inconnue niet worden verrast, maar binnen hun afgebakende kader van rechtlijnig, uitgebeend realisme blijven de broers voorlopig onovertroffen. Hun tiende film gaat over een arts (Adèle Haenel) die het anonieme vermoorde meisje dat tevergeefs bij haar aanbelde een naam poogt te geven. Hoofdrolspeelster Haenel (Portrait de la jeune fille en feu) vertolkt arts Jenny extreem ingetogen, waardoor alles dat afwijkt van haar doorsneeleven aanvoelt als bijzonder heftig.

Adèle Haenel in La fille inconnue. Beeld
Adèle Haenel in La fille inconnue.
Meer over