FILM- EN TV-TIPSVrijdag 26 juni

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 26 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Reese Witherspoon in Wild van Jean-Marc Vallée. Beeld
Reese Witherspoon in Wild van Jean-Marc Vallée.Beeld

50 jaar liefde, vrijheid en muziek

NPO 2, 19.40 uur

Een jaar na Woodstock werd ook in Nederland muziekgeschiedenis geschreven. In de zomer van 1970 vond in het Rotterdamse Kralingen het eerste meerdaagse muziekfestival op het Europese vasteland plaats. Bijna honderdduizend bezoekers kwamen naar het Holland Popfestival om te luisteren naar internationale bands als Pink Floyd, Santana, Jefferson Airplane en The Byrds, en de Nederlandse formaties Focus en Ekseption. In de documentaire 50 jaar liefde, vrijheid en muziek blikt Henkjan Smits met artiesten, organisatoren en bezoekers terug op dit unieke evenement.

Wild

Canvas, 21.20 uur

(Drama, Jean-Marc Vallée, 2014) Cheryl Strayed (Reese Witherspoon) besluit dat ze zichzelf wil vinden tijdens een 1.700 kilometer lange wandelroute in het bergachtige westen van Amerika, pakt een rugzak en vertrekt. Ongetraind. Geen origineel gegeven, maar Wild is verre van clichématig. Deels door het humoristische, nuchtere scenario van Nick Hornby, dat de hoofdpersoon niet leuker maakt dan ze is. En dat kan Witherspoon dan weer uitstekend spelen. Waarmee de puzzelstukjes mooi op hun plaats vallen in een film die geestig, beangstigend en ontroerend is, en meer gaat over vergeving en introspectie dan over het opzoeken van fysieke grenzen of de helende werking van de natuur.

Louis Theroux: Medicated Kids

NPO 3, 21.20 uur

Hoe moeilijk moet een kind zijn voordat je zijn of haar gedrag met medicijnen mag veranderen? Die vraag probeert Louis Theroux te beantwoorden in zijn reportage Medicated Kids. De enorme toename van medicatie van kinderen is controversieel, maar Theroux besloot zijn oordeel uit te stellen en bracht een bezoek aan een behandelcentrum voor kinderen met psychiatrische aandoeningen in het Amerikaanse Pittsburgh. Welke rol spelen de ouders bij de medicatie van hun kinderen, en is gedrag dat vroeger normaal werd genoemd tegenwoordig reden voor behandeling?

The Glastonbury Experience Live

BBC 2, 21.30 uur

Eigenlijk zou het Glastonbury Festival dit weekend zijn vijftigste editie vieren, maar door de coronamaatregelen gaat dat niet door. Toch laat de BBC Glastonbury niet onopgemerkt voorbij gaan. In The Glastonbury Experience Live blikken Jo Whiley en Mark Radcliffe terug op hoogtepunten uit de geschiedenis van het festival, met onder meer beelden van The Rolling Stones, PJ Harvey en Florence & The Machine. Aansluitend wordt om 23.00 uur het Glastonbury-optreden van Beyonce uit 2011 herhaald en komen om 0.30 uur de hoogtepunten van vorig jaar voorbij.

Stax Records

Arte, 21.45 uur

Franse documentaire uit 2018 met navrante openingsbeelden, uit Los Angeles 1972, waarin een jonge Jesse Jackson een met 110 duizend mensen gevuld stadion begeesterend toespreekt, waarna een festival losbreekt vol ijzersterke, zwarte muziek. Organisator was platenlabel Stax, in 1957 in blank bolwerk Memphis opgericht. Het bracht grootheden voort als Isaac Hayes, Otis Redding en Sam & Dave. Vooral in talloos veel archiefbeelden, vele nieuw ontdekt, zien we ook hoe het label, via zijn artiesten, ook spreekbuis werd van de zwarte burgerrechtenbeweging in de Vernigde Staten.

Man Up

NPO 3, 22.55 uur

(Romantische komedie, Ben Palmer, 2015) In hartje Londen ‘steelt’ dertiger Nancy (Lake Bell) per ongeluk de blind date die voor iemand anders was bedoeld. Eigenlijk vindt ze dat wel prima: de charismatische Jack (Simon Pegg) blijkt de leukste man die ze in tijden heeft ontmoet. Gelukkig ontdekt Jack vrij snel wat er aan de hand is, want het even romantische als bitse gekissebis dat dan tussen hen losbarst, vormt het leukste, meest vrijgevochten deel van de film. Bell en Pegg zijn aangenaam samen, zonder de gladde aantrekkelijkheid die je in veel Hollywoodkomedies aantreft.

Simon Pegg en Lake Bell in Man Up van Ben Palmer. Beeld
Simon Pegg en Lake Bell in Man Up van Ben Palmer.

The Lady in the Van

BBC 1, 23.45 uur

(Drama, Nicholas Hytner, 2015) Charmante, autobiografische vertelling over de vijftien jaar waarin de excentrieke oudere Mary Shepherd resideerde in een geel busje op de oprijlaan in de keurige Londense wijk van de Engelse toneelschrijver Alan Bennett. Maggie Smith excelleert als de lompe, klagerige, maar ook hooggeleerde en muzikale dame uit de titel. Het contrast met moederskindje Bennett is scherp, maar Smith heeft eigenlijk geen tegenspeler nodig om de film te dragen. Als bescheiden portret van een eigenaardige ziel voor wie in de samenleving geen plaats is, is The Lady in the Van geslaagd.

Maggie Smith en Alex Jennings in The Lady in the Van van Nicholas Hytner. Beeld
Maggie Smith en Alex Jennings in The Lady in the Van van Nicholas Hytner.
Meer over