FILM- EN TV-TIPSvrijdag 26 juli

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 26 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Berend Jan Bockting
Andrea Berntzen in Utøya 22. juli van Erik Poppe. Beeld
Andrea Berntzen in Utøya 22. juli van Erik Poppe.Beeld

Utøya 22. juli

NPO 3, 22.25 uur
(Erik Poppe, 2018)

72 minuten duurde de aanslag op het Noorse eiland Utøya in 2011. Het is ook de tijd die filmmaker Erik Poppe nodig heeft om de aanslag te reconstrueren. In een enkele take toont hij hoe het onafwendbare onheil de slachtoffers op de hielen zit, opjaagt en insluit. Wie afgestompt door school shootings en terroristische aanslagen vooral getallen op papier is gaan zien, kan met deze hel van een film het vastgeroeste gemoed losschudden.

As Above, So Below

SBS 9, 20.30 uur
(John Erick Dowdle, 2014)

undefined

Verdwalen tot je gek wordt: deze found footage-horrorfilm omarmt zijn decor - de catacomben van Parijs - volledig. De personages wandelen, strompelen en vallen letterlijk naar de hel, volgens een route waar M.C. Escher een punt aan kan zuigen.

Boyhood

Canvas, 21.05 uur
(Richard Linklater, 2014)

Opgroeidrama met een briljant concept, omdat het opgroeien van een jongen gedurende twaalf jaar werd opgenomen. Maar het eigenlijke wonder van Boyhood is dat het zo’n meeslepende, hartelijke film is, dit verhaal over alles wat verandert én wat in een mensenleven hetzelfde blijft.

De smaak van Joël

NPO 2, 21.10 uur

In de aflevering over ‘rijpen’ gaat Joël Broekaert naar Engeland om te zien hoe het rijpen van een schimmelkaas al begint na het melken van de koe. In de VS onderzoekt Broekaert wanneer een steak lang genoeg heeft gerijpt: waar ligt het omslagpunt?

Meer dan goud

NPO 1, 21.20 uur

Serie waarin zes oud-topsporters een week samenwonen in kasteel Rechteren. De eerste aflevering draait om Hans van Breukelen, die na zijn glansrijke carrière als keeper van PSV en Oranje in zijn privéleven de nodige klappen te verduren kreeg.

Hippos: Africa’s river giants

BBC 2, 22.00 uur

Nijlpaarden kunnen niet zwemmen, maar zijn wel afhankelijk van water. In deze documentaire zien we hoe de nijlpaarden in de Okavango-delta van Botswana hun intelligentie gebruiken om hun families te beschermen tegen de droogte.

2Doc: Voetbal is oorlog

NPO 2, 22.55 uur

Herhaling van de documentaire over Achilles ’29, de ambitieuze voetbalclub uit Groesbeek die in 2013 de Jupiler League bereikte. De film kreeg cultstatus door de boze, maar grappige uitspraken van trainer Eric Meijers (‘Wat hebben wij toch een kutkeeper!’).

Meer over