TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 24 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Robert De Niro in The Deer Hunter van Michael Cimino Beeld
Robert De Niro in The Deer Hunter van Michael CiminoBeeld

The Deer Hunter

Veronica, 20.30 uur

(Oorlog, Michael Cimino, 1978) Drie uur durend epos over drie Amerikaanse staalwerkers uit Pennsylvania, onvergetelijk gespeeld door Robert De Niro, John Savage en Christopher Walken, die nietsvermoedend de hel van Vietnam intrekken. Klassiek zijn de langgerekte scènes rond de met drank overgoten Russisch-orthodoxe bruiloft, het herten jagen en de Russische roulette onder leiding van de Vietcong, die, zo luidt de kritiek op de film, zodoende op ietwat groteske wijze het oorlogskwaad belichamen. Volgens veteranen werd het spel nooit in Vietnam gespeeld. Het maakt de zich gestaag ontvouwende intensiteit van The Deer Hunter, een van de eerste films die zich serieus en kritisch over de oorlog uitspraken, er niet minder op. Bekroond met vijf Oscars.

Twelve Monkeys

Canvas, 21.00 uur

(Sciencefiction, Terry Gilliam, 1995) In 2035 is het grootste deel van de wereldbevolking uitgeroeid door een virus, de overlevenden wonen noodgedwongen ondergronds. Een gevangene (Bruce Willis) wordt met een tijdreisprocedé teruggestuurd naar 1990 om de komende rampspoed bijtijds af te wenden. Hij belandt al snel in een gesticht wanneer hij over zijn missie praat. De uitbundig vormgegeven en slim in elkaar gestoken sciencefictionklassieker, gebaseerd op de klassieke Franse fotovertelling La jetée (1962) van Chris Marker, is het grote hoogtepunt in het oeuvre van filmmeester Terry Gilliam.

Bruce Willis en Brad Pitt in Twelve Monkeys van Terry Gilliam Beeld
Bruce Willis en Brad Pitt in Twelve Monkeys van Terry GilliamBeeld

Louis Theroux: Under the Knife

NPO 3, 21.25 uur

In 2007 ging Louis Theroux voor een reportage over plastische chirurgie in Beverly Hills een stapje verder dan anders. In Under the Knife volgt hij een chirurg en hoort van diens cliënten waarom ze kiezen voor een facelift, borstvergroting of neuscorrectie. Plastische chirurgie blijkt niet langer een hobby van de jetset en wanneer Theroux zijn eigen lichaam kritisch bekijkt, krijgt hij begrip voor de motieven van de cliënten. Hij besluit een liposuctie te ondergaan om zijn buikvet en love handles kwijt te raken. De rekening betaalt hij uit eigen zak.

Miriam Margolyes: Almost Australian

BBC 2, 22.00 uur

Lange tijd was Australië een land dat immigratie aanmoedigde, maar de tijden zijn veranderd. De Englese actrice Miriam Margolyes, bekend van talloze tv-series en de Harry Potter-films, besloot vijf jaar geleden om Australisch staatsburger te worden. In de serie Almost Australian onderzoekt ze hoe het hedendaagse Australië verschilt van het land dat ze als kind leerde kennen. Margolyes ontdekt dat de ‘Australian Dream’ door stijgende huizenprijzen voor velen onbereikbaar is geworden en hoort van boeren hoe het land gebukt gaat onder de aanhoudende droogte.

Classic Albums

NPO 2 Extra, 22.15 uur

Documentaire uit 2019 over Back to Black, het album dat de gisteren negen jaar geleden overleden zangeres Amy Winehouse onsterfelijk maakte. Met niet eerder vertoond beeldmateriaal van studiosessies in Miami en New York laat het programma het uitzonderlijke zang- en componeertalent zien van de Winehouse, die op 27-jarige leeftijd aan een alcoholvergiftiging overleed. Van het album, waarmee de zangeres vijf Grammy Awards won, zijn meer dan acht miljoen exemplaren verkocht. Na de documentaire volgt (om 23.15 uur) het concert dat Winehouse in 2007 gaf in The Shepherd's Bush in Londen.

Utøya 22. juli

NPO 3, 22.30 uur

(Drama, Erik Poppe, 2018) 72 minuten duurde de aanslag op het Noorse eiland Utøya in 2011. Het is ook de tijd die filmmaker Erik Poppe nodig heeft om de aanslag te reconstrueren. In één enkele take toont hij hoe het onafwendbare onheil de slachtoffers op de hielen zit, opjaagt en insluit, zonder de dader in beeld te brengen of zelfs maar bij naam te noemen. Wie afgestompt door school shootings en terroristische aanslagen vooral getallen op papier is gaan zien, kan met deze hel van een film het vastgeroeste gemoed losschudden.

Andrea Berntzen in Utøya 22. juli van Erik Poppe Beeld
Andrea Berntzen in Utøya 22. juli van Erik PoppeBeeld

Deadwind

Canvas, 23.05 uur

Sinds The Killing zijn Scandinavische misdaadthrillers populair over de hele wereld. Deadwind is een Finse bijdrage aan het zogenoemde Nordic Noir-genre. In de eerste aflevering maken we kennis met Sofia Karppi, een jonge rechercheur die onlangs weduwe is geworden en haar zware baan in Helsinki moet combineren met de zorg voor twee kinderen. Haar eerste zaak lijkt een simpele vermissing, maar als er op een bouwplaats vrouwenkleren worden gevonden, leidt het spoor naar het lichaam van Anna Bergdahl, die wordt aangetroffen met een bos witte lelies.

Meer over