FILM- EN TV-TIPSvrijdag 23 oktober

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 23 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Sasha Lane in American Honey van Andrea Arnold. Beeld
Sasha Lane in American Honey van Andrea Arnold.

75 jaar Verenigde Naties

NPO 1, 20.30 uur

Kort na de Tweede Wereldoorlog werden de Verenigde Naties opgericht. Sindsdien is er vaak aangedrongen op hervorming, maar de landenclub functioneert in grote lijnen nog hetzelfde als 75 jaar geleden. De VN geeft daarom een feestje voor zichzelf, en in Nederland gebeurt dat in het Vredespaleis in Den Haag. De NOS doet vanavond verslag van de viering, met een toespraak van secretaris-generaal António Guterres vanuit het VN-hoofdkwartier in New York. Er zijn muzikale bijdragen van onder anderen Jeangu Macrooy, Bastiaan Everink, Giovanca en Ntjam Rosie.

Louis Theroux: LA stories - City of dogs

NPO 3, 21.00 uur

Louis Theroux gaat op stap met hondenvangers die loslopende honden oppakken in de ruigste districten van Los Angeles. De honden lopen er in groten getale rond: verwilderd en vaak gevaarlijk, mishandeld en in chaotische verblijfsomstandigheden. Medewerkers van opvangcentra geven noodgedwongen jaarlijks duizenden van dit soort honden een spuitje. Andere worden geadopteerd. Theroux ontmoet mensen die de honden een nieuwe kans willen geven. Hij praat ook met ‘hondenfluisteraars’ die weten dat je een hond wel uit het getto kan halen, maar het getto lang niet altijd uit de hond.

Nu te zien

NPO 2, 21.15 uur

Nu de VS zich opmaken voor de presidentsverkiezingen presenteert Kunsthal KAdE in Amersfoort een tentoonstelling van politiek geëngageerde werken van Amerikaanse kunstenaars. Nu te zien nam een kijkje bij This Is America | Art USA Today. De blikvanger is General Lee van Hank Willis Thomas, een gecrashte versie van de iconische auto uit The Dukes of Hazard. Verder is er een portret van president Trump, dat fotograaf Andres Serrano samenstelde uit Trump-producten, en een overzicht van de billboards die werden gemaakt voor het For Freedoms-project.

The Age of Innocence

Canvas, 21.20 uur

(Drama, Martin Scorsese, 1993) Martin Scorsese liet zijn geliefde thema’s – religie en maffia – even voor wat ze zijn om dit 19de-eeuwse overspeldrama van Edith Wharton te verfilmen. Hij gaat zich te buiten aan schitterende kostuums (Oscar voor ontwerper Gabriella Pescucci) en virtuoos camerawerk, in deze fraaie tragische vertelling waarin Newland Archer (Daniel Day-Lewis) anno 1870 moet kiezen tussen zijn verloofde May Welland (Winona Ryder) en haar vrijgevochten nicht, gravin Ellen Olenska (Michelle Pfeiffer). Mijn meest gewelddadige film, zei Scorsese eens, waarmee hij onmogelijk het fysieke geweld in The Age of Innocence kan hebben bedoeld.

Michelle Pfeiffer en Daniel Day-Lewis in The Age of Innocence van Martin Scorsese. Beeld
Michelle Pfeiffer en Daniel Day-Lewis in The Age of Innocence van Martin Scorsese.

The Loudest Voice

NPO 2, 22.20 uur

De in 2017 overleden Roger Ailes stond twintig jaar aan het hoofd van de Amerikaanse zender FOX News en was media-adviseur voor verschillende Republikeinse presidenten. De dramaserie The Loudest Voice, met Russell Crowe in de hoofdrol, toont de opkomst en ondergang van Ailes. Elke aflevering houdt stil op een belangrijk jaar in zijn nieuwscarrière, om af te sluiten met de beschuldigingen van seksueel wangedrag die in 2016 tot Ailes’ aftreden leidden. De serie begint in 1995, als Ailes samen met Rupert Murdoch het nieuwe nieuwsnetwerk creëert.

American Honey

NPO 3, 22.40 uur

(Drama, Andrea Arnold, 2016) ‘Is er iemand die je gaat missen?’ ‘Niet echt.’ ‘Oké, je hebt een baan.’ En daar gaat de 18-jarige Star (geweldige rol van nieuwkomer Sasha Lane), de met dreadlocks getooide heldin van deze ijzersterke coming-of-ageroadmovie: op pad met een kluit jongens en meisjes die net zo afgedankt zijn als zij. In een busje reizen ze dwars door de VS, van Oklahoma naar North Dakota, om huis aan huis tijdschriftabonnementen te slijten. Altijd duikt regisseur Andrea Arnold onder het oppervlak met minder eenduidige, zinnelijke momenten. En ze vindt fraaie poëzie in het deel van Amerika dat bestaat uit vervallen motels en door fastfoodrestaurants ommuurde snelwegen.

Jackie

NPO 2, 23.15 uur

(Drama, Pablo Larraín, 2016) De eerste dagen na de moord op John F. Kennedy worden in de majestueuze film Jackie gevangen als een koortsdroom, verteld vanuit het perspectief van de kersverse weduwe van de Amerikaanse president. In een overtuigende wirwar van korte flashbacks duikt de Chileense regisseur Pablo Larraín in zijn Engelstalige debuut diep in de geest van de rouwende Jackie, die ondanks de chaos van het moment en ondanks haar gebroken ziel standvastig regeert over het imago en de nalatenschap van haar echtgenoot.

John Hurt en Natalie Portman in Jackie van Pablo Larraín. Beeld
John Hurt en Natalie Portman in Jackie van Pablo Larraín.
Meer over