film- en tv-tipsvrijdag 22 maart

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 22 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vrijdag zien.

Alicia Vikander en Michael Fassbender in The Light Between Oceans. Beeld
Alicia Vikander en Michael Fassbender in The Light Between Oceans.

Michael Fassbender en Alicia Vikander spelen Tom en Isabel, een introverte WO I-veteraan en zijn levenslustige jonge vrouw, die ­samen een vuurtoren bemannen, ver van de bewoonde wereld. Als er een baby aanspoelt in een reddingssloep, overtuigt zij hem ervan dat ze het kind als hun eigen moeten opvoeden. Een splijtend moreel dilemma ontstaat als het gezin een paar jaar later de onwetende en rouwende ­moeder ontmoet. De plot ontvouwt zich zo tergend langzaam, dat voordat de baby aanspoelt de film al bijna een uur onderweg is. Maar dat geeft niet, Fassbender en Vikander compenseren dat prima met hun verfijnde spel. Zij dragen het drama dat zich ontvouwt.

The Light Between Oceans gaat over hoe te leven als je getekend bent door het verleden. Over verlies en teleurstelling, en een manier daarmee om te gaan. De keuze tussen hart en hoofd. Opoffering. Ouderschap. De geijkte thema’s. Het stoort niet, die mooie mensen in obligaat strijklicht, de schaamteloos romantische muziek. Als het goed gaat met het koppel is het eiland een soort Eden, zodra stormt en de wind om de vuurtoren beukt, weet je dat het mis gaat – de opzichtige symboliek is snel vergeven. De ­chemie tussen de hoofdrolspelers gaat echter voorbij aan de clichés: vijf en een halve week bivakkeerde de cast voor de opnamen van de film op het Nieuw-Zeelandse schiereiland Cape Campbell, waar Fassbender en Vikander ook in het echt als een blok voor elkaar vielen. Dat zie je onmiskenbaar terug in The Light Between Oceans.

Confessions of a Dangerous Mind

Eén, 23.30-01.20 uur.

Jackie

(Antoinette Beumer, 2012) ‘Jelka en ik spelen absoluut niet onszelf.’ In de ­publiciteit rond de film Jackie mag Carice van Houten nog zo stellig zijn geweest, je kijkt als toeschouwer toch naar twee acterende zussen die twee zussen spelen. Tweeling Daan (Jelka van Houten) en Sofie (Carice van Houten) nemen na een alarmerend telefoontje uit Santa Fe, New Mexico het vliegtuig naar het Amerikaanse stadje. Daar wacht hun moeder (Holly Hunter) in het ziekenhuis op hulp. De twee hebben de oud-hippie, die voor hun twee homovaders een tweeling baarde en direct weer uit het zicht verdween, nooit gekend. Moeder Jackie, been in het gips, lijkt weinig zin te hebben in hulp, maar vooral jongste zus Daan neemt daarmee geen genoegen. En zo kan het gebeuren dat de drie in moeders roestige camper de zuidelijke VS doorkruisen, onderweg naar een verzorgingstehuis. Een tijdige wending behoedt de film voor een dodelijke dosis voorspelbaarheid.

RTL 8, 20.30-22.35 uur.

Confessions of a Dangerous Mind

(George Clooney, 2002) ‘Het was een flop. Maar daar kan ik wel tegen. De meeste van mijn films doen het niet bijzonder goed – het is een wonder dat ik nog steeds werk heb.’ Valse bescheidenheid of niet, feit is dat het regie­debuut van George Clooney geen geweldig commercieel succes werd. Dat was ook niet het voornaamste doel. Clooney maakte Confessions of a ­Dangerous Mind omdat hij onder de indruk was van het scenario. Dat is ­gebaseerd op de dubieuze memoires van Chuck Barris, televisieproducent en zelfverklaard huurmoordenaar voor de CIA, die van veel kwalijke zaken werd beschuldigd: platvloersheid, vervuiling van het tv-landschap, medeplichtigheid aan het zedelijk verval van Amerika. Een tamelijk onwaarschijnlijk verhaal, dat met vaart en humor werd verfilmd als een bizarre mengelmoes van romantiek, politiek commentaar, existentiële twijfel en spionage.

Eén, 23.30-01.20 uur.

Brecht

Arte, 20.15 uur

De populaire Duitse acteur Tom Schilling kruipt in de huid van dichter en (toneel)schrijver Bertolt Brecht (1898-1956), in deze dramaserie over zijn leven. In aflevering één zien we de jonge Brecht tijdens de Eerste Wereldoorlog en de Weimar-Republiek.

Reizen Waes

NPO 2, 20.25 uur

Tom Waes vervolgt zijn reist door Oekraïne, een land dat nog steeds in oorlog is. In het oosten staan het leger en Russisch gezinde separatisten tegenover elkaar. Ondanks een wapenstilstand wordt er nog elke dag over en weer geschoten en vallen er doden.

De wilde ruimte

NPO 2, 21.10 uur

Welke eigenschappen heb je nodig om een goede astronaut te worden? Anna Gimbrère loopt in het Lyndon B. Johnson Space Center in Houston mee met de jonge astronaute Jessica Meir. Meir zit middenin haar jarenlange training en heeft maar één ambitie: naar de maan.

Splinter in de politiek

NPO 3, 21.15 uur

In de aflevering ‘Macht’ spreekt Splinter Chabot met Carola Schouten over hoe ze het van medewerker van de ChristenUnie-fractie schopte tot minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Wat doet macht met een mens en wordt Schouten nu anders behandeld?

TV Show op reis

NPO 1, 21.30 uur

Ivo Niehe is in Londen thuis bij John Bercow, de voorzitter van het Britse Lagerhuis, deze maanden veel in het nieuws met zijn oproepen tot ‘Order!’. Terwijl de Brexit-deadline nadert vertelt Bercow over eeuwenoude tradities en hoe moeilijk het is om onpartijdig te blijven.

Australia: Earth’s magical kingdom

BBC 2, 22.00 uur

Oceaanbewoners reizen graag af naar de Australische kusten en eilanden, is te zien in deze natuurserie. Australische zeeleeuwen verzamelen bij het zuidelijke Pearson Island, enorme zeekatten bij de Spencergolf en spinkrabben onder de pieren van Port Phillip Bay.

Meer over