Film- en tv-tipsVrijdag 22 februari

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 22 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vrijdag zien.

Bears Love Me! van Eva Zanen. Beeld
Bears Love Me! van Eva Zanen.

Bears Love Me! (Eva M.C. Zanen, 2019)

NPO 3, 15.30-17.00 uur.

Het jonge meisje Jip weet alles van beren, in deze met zichtbaar plezier en filmische vindingrijkheid gemaakte Telefilm van Eva Zanen (Hoe het zo kwam dat de ramenlapper hoogtevrees kreeg). En ze verwacht ze snel in het echt te zien, in een natuurpark tijdens een campertrip met haar ouders en twee oudere zussen langs de westkust van de Verenigde Staten. Maar de plotselinge paniekaanval van haar vader (hun huurcamper is ook wel heel erg groot) gooit haar planning in de war: een berenloze vakantie op een saaie en veel te hete camping dreigt.

‘Roy Andersson, Alex van Warmerdam, Pieter Kramer. Tati, omdat ik zijn speelsheid en zijn kijk op de wereld zo fijn vind. Nu ik erover nadenk bijna allemaal theatermakers die zijn gaan regisseren.’ (Eva Zanen over haar inspiratiebronnen, vijf jaar geleden in de Volkskrant .)

Zanen en scenarist Janneke van der Pal brengen het dromerige enthousiasme van Jip met overtuiging tot leven. Haar voice-over klinkt als een berenspreekbeurt (‘als de beer dreigend op je af loopt, is dat vaak bluf’) en legt voortdurend op speelse wijze verbanden met haar eigen werkelijkheid (vader staat plots op uit zijn stoel). Meermaals kijkt de camera met haar blik: de scène waarin je met Jip door een gaatje van een Pomberenchipje naar haar ouders kijkt, tekent het grote visuele talent van de maker. Bears Love Me! is een lieve, opgewekte, vlot vertelde en stoere jeugdfilm die ondertussen voor de doelgroep ook nog op een fijngevoelige manier mooie waarheden verkondigt. Dat het best gezond is om af en toe bang te zijn, bijvoorbeeld. En dat je ouders soms ook maar gewoon mensen zijn.

The Reader (Stephen Daldry, 2008)

RTL 8, 20.30-23.00 uur.

The Reader is gebaseerd op Bernhard Schlinks bejubelde bestseller Der Vorleser uit 1995 - verplichte lesstof op Duitse middelbare scholen. Kate Winslet speelt Hanna Schmitz, een voormalige SS-kampbewaker die in de jaren vijftig een korte, heftige verhouding krijgt met de 15-jarige Michael. Zij leert hem de liefde kennen, in ruil wil zij graag door hem worden voorgelezen uit de wereldliteratuur. Jaren later - hij studeert inmiddels rechten - ziet Michael Hanna terug, wanneer zij terechtstaat voor oorlogsmisdaden. Michael ontdekt dan dat Hanna nóg een geheim heeft verzwegen, dat voor haar zwaarder blijkt te wegen. Regisseur Stephen Daldry (Billy Elliot, The Hours) maakt er een vernuftig drama van, soms te melodramatisch, maar altijd intrigerend. Het is de rol van Winslet, bekroond met een Oscar, die het meest bijblijft.

Reizen Waes

NPO 3, 20.25 uur

Op de grens met West-Azië onderzoekt Tom Waes dit keer de vakantiepotentie van Azerbeidzjan. Hij krijgt onder meer een rondleiding in het vernieuwde Bakoe, waar ze stukjes Venetië en Parijs hebben nagebouwd om toeristen te lokken.

Wallander

Een, 20.35 uur

Detective Kurt Wallander (Kenneth Branagh) wordt naar een boerderij geroepen voor het onderzoek naar een dubbele moord. Een oude man is gemarteld en naast hem ligt een vrouw die in haar laatste adem het woordje ‘vreemdelingen’ fluistert.

Splinter in de politiek

NPO 3, 21.20 uur

Aflevering over stress in de politiek. Splinter Chabot praat erover met onder anderen Sharon Gesthuizen, die een burn-out kreeg als Tweede Kamerlid van de SP. Met het Amsterdamse gemeenteraadslid Sylvana Simons gaat Splinter mee naar yoga.

Moonlight (Barry Jenkins, 2016)

Canvas, 21.20-23.10 uur.

Het met drie Oscars bekroonde meesterwerk Moonlight is gebaseerd op het theaterstuk In Moonlight Black Boys Look Blue van Tarell McCraney, over de drie levensfasen van de zwarte homoseksuele Chiron in een achterbuurt in Miami. Regisseur Barry Jenkins (zijn James Baldwin-verfilming film If Beale Street Could Talk draait nu in de bioscoop) en McCraney verwerkten volop eigen ervaringen uit hun jeugd in hun verhaal: beiden groeiden op in zo’n buurt in Miami, McCraney ontdekte dat hij op mannen viel, beiden hadden een verslaafde moeder. De keuze om hetzelfde personage door drie acteurs te laten spelen blijkt een schot in de roos. Van verward en eenzaam kind (door Alex Hibbert) tot slungelige in zichzelf gekeerde puber (Ashton Sanders) en uiteindelijk gespierde dealer (Trevante Rhodes): zelden voelde een filmpersonage ondanks zijn uiterlijke verschillen zo consistent.

Karl Lagerfeld - Lebens-Skizzen

Arte, 21.45 uur

Een herhaling van het interview dat Arte in 2012 had met de deze week overleden modeontwerper Karl Lagerfeld. Aan zijn bureau, met leren handschoenen aan zijn vingers en een schetsboek binnen handbereik, blikt hij terug op zijn leven en carrière.

Monty Don’s Japanese Gardens

BBC 2, 22.00 uur

Zen-televisie met tuinman Monty Don, die in de herfst een bezoek brengt aan de mooiste tuinen van Japan. Hij bespreekt de geschiedenis van verschillende tuinstijlen en ontdekt een stukje Victoriaans Engeland in het centrum van Tokio.

Whitney: Can I Be Me

BBC 2, 00.05 uur

Documentaire uit 2017 over het leven van zangeres Whitney Houston. Gemaakt zonder de rechten op haar muziek (en zonder bemoeienissen van haar familie), maar met veel niet eerder vertoond archiefmateriaal van achter de schermen en op het podium.

Meer over