TipsFilm en Televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 21 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

null Beeld

The Road (John Hillcoat, 2009)

RTL 8, 20.30-23.00 uur

Beklemmende bewerking van Cormac McCarthy’s einde-van-de-wereld-roman (2006). Het post-apocalyptische decor trof Hillcoat grotendeels kant-en-klaar aan in winters Pittsburgh; verstandig dat hij geen filmisch equivalent zocht voor McCarthy’s naar poëzie neigende, maar strenge taalgebruik. De acteurs zijn een zegen. Vanaf hun allereerste scène overtuigen Viggo Mortensen (Eastern Promises) en Kodi Smit-McPhee volkomen als vader en zoon, ploegend door een zwartgeblakerd Amerika.

Lone Survivor (Peter Berg, 2013)

Veronica, 20.30-22.45 uur

Vier Navy Seals werden in 2005 gedropt in het berggebied rondom een Talibankamp en al snel liep alles in de soep. Onversneden oorlogsporno, met sterk spel van Mark Wahlberg en co.

Selma (Ava DuVernay, 2014)

Canvas, 22.10-00.15 uur

Burgerrechtenleider Martin Luther King bouwt Selma, een stadje in Alabama, uit tot actiecentrum voor zijn protestmarsen. De Britse acteur David Oyelowo maakt van King een menselijke held.

Man Up (Ben Palmer, 2015)

NPO 3, 22.20-23.45 uur

Aangename romkom. In hartje Londen ‘steelt’ dertiger Nancy (Lake Bell) per ongeluk de blind date (Simon Pegg) die voor iemand anders was bedoeld.

Opium op Oerol

NPO 2, 19.20 uur

In de slotaflevering op theaterfestival Oerol ontvangt presentator Cornald Maas het Tweede Kamerlid namens de PvdA Lilianne Ploumen. Zij doet verslag van de voorstellingen die zij heeft gezien heeft op de bijzondere buitenlocaties van Terschelling.

ZZ Top

Arte, 21.55 uur

In documentaire ‘That Little Ol’ Band from Texas’ laat regisseur Sam Dunn de muzikanten Billy Gibbons, Dusty Hill en Frank Beard op smakelijke wijze anekdoten opdissen uit het rijke verleden van ZZ Top, die rockband die in 1969 werd opgericht in Houston, Texas.

Jaïr in goed gezelschap

NPO 1, 22.15 uur

In zijn interviewserie gaat Jaïr Ferwerda op pad met voetbalmakelaar Rob Jansen, die een inkijkje geeft in de wereld van de grote voetbaltransfers. Ook volgt Ferwerda de sieradenkoningin Sharon Hilgers tijdens de opening van haar tiende winkel.

The Graham Norton Show

BBC 1, 23.35 uur

Een bank vol filmsterren bij Graham Norton: hij praat met filmster Tom Hanks over de nieuwe animatiefilm Toy Story 4, waarin Hanks zijn stem verleent aan cowboy Woody. Ook acteurs Gwyneth Paltrow, Tom Holland en Jake Gyllenhaal zijn te gast.

Meer over