Film- en tv-tipsVrijdag 21 februari

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 21 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Jorrit van Broekhoven en Berend Jan Bockting
Pam Grier in Jackie Brown van Quentin Tarantino. Beeld
Pam Grier in Jackie Brown van Quentin Tarantino.

De kijk van Koolhoven

NPO 3, 20.25 uur

Regisseur Martin Koolhoven (Brimstone) keert vanavond terug met een reeks van zes filmcolleges. In De kijk van Koolhoven bespreekt hij vol enthousiasme genres, thema’s en clichés uit de wereld van de film. Vanavond staat hij stil bij de hausse van remakes, vervolgfilms en reboots, filmseries die opnieuw beginnen. Vooral in Hollywood blijken filmmakers veel vaker te kiezen voor de bekende weg dan voor een origineel idee. Bij het eerste seizoen van De kijk van Koolhoven werd na ieder college een passende film uitgezonden, maar dat is dit jaar helaas niet het geval.

Vera

VRT, 20.35 uur

Met de Britse misdaadserie Vera ligt de Vlaamse VRT een seizoen voor op de NPO. Vanavond komt de onorthodoxe briljante speurder in actie nadat het lichaam van de 19-jarige Dennis Bayliss is aangetroffen bij een viskwekerij. Inspecteur Vera Stanhope (Brenda Blethyn) ontdekt dat Dennis al dood was voordat hij in het water werd gedumpt. Er lijkt sprake te zijn van vuil spel. Als blijkt dat Dennis kort daarvoor zijn biologische vader had leren kennen, vermoedt Vera dat dit verband houdt met de voortijdige dood van de jongeman.

I Am Steve McQueen

Arte, 21.45 uur

Documentaire uit 2014 over cultster, autocoureur en hartenbreker Steve ‘King of Cool’ McQueen, die in 1980 op 50-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker overleed. Hij was in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw een absolute grootheid, die veelal gestalte gaf aan dolende personages in westerns en misdaad- en actiefilms. Bekendste titels: The Magnificent Seven (1960), Bullitt (1968), en Papillon (1973). Regisseur Jef Renfroe gaat, met gebruik van nooit vertoonde interviews met familieleden, vooral in op de wisselwerking tussen zijn privéleven en zijn carrière.

Jackie Brown

Veronica, 22.00 uur

(Quentin Tarantino, 1997) Jackie Brown is een verrukkelijke film uit Quentin Tarantino’s sterkste decennium én een eerbetoon aan Pam Grier, de ster uit blaxploitation-films uit de jaren zeventig. Als staketsel diende Elmore Leonards roman Rum Punch, over een smokkelende stewardess die wordt gepakt en besluit samen te werken met de politie. In het universum van pulpkoning Tarantino is Grier bijna dertig jaar later helemaal op haar plaats. Al is het, ere wie ere toekomt, Robert De Niro die de show steelt als zwijgzame maffiabaas, in een film vol geweldige dialogen slaagt hij erin om nauwelijks een woord te zeggen.

Nu te zien

NPO 2, 22.10 uur

Begin deze maand opende het Bonnefantenmuseum in Maastricht de overzichtstentoonstelling The Absence of Mark Manders, die de organische ontwikkeling van Manders’ oeuvre laat zien. Alles wat de kunstenaar produceert wordt onderdeel van zijn levenswerk Zelfportret als gebouw, waaraan Manders al meer dan dertig jaar werkt en dat altijd in beweging is. In Nu te zien wandelt museumdirecteur Ralph Keuning door dit zelfportret, dat bestaat uit de gebieden ‘Het museum’, ‘De huiskamer’ en ‘Het atelier’.

Mustang

NPO 2, 23.30 uur

(Deniz Gamze Ergüven, 2015) Een wild veulen: de vijf zusjes uit Mustang lijken samen wel op het ongetemde dier in de filmtitel, zolang ze in hun Noord-Turkse kustplaatsje met rust worden gelaten. In de beginscène belanden ze na schooltijd aan zee en klimmen op de schouders van jongens om in het water met elkaar te duelleren. Thuis horen ze dat de buurvrouw over hun zogenaamd obscene gedrag heeft geklaagd. De zusjes krijgen huisarrest. Debuterende schrijver-regisseur Ergüven maakt er een beheerst, aangrijpend, sfeervol gedraaid en spannend drama van.

Mustang (2015) Beeld
Mustang (2015)Beeld

In the Heat of the Night

BBC 2, 00.45 uur

(Norman Jewison, 1967) Nog altijd mateloos relevant, deze met vijf Oscars bekroonde grimmige misdaadklassieker, waarin Rod Steiger als racistische zuidelijke sheriff na de moord op een belangrijke zakenman moet samenwerken met zwarte agent Sidney Poitier, die toevallig op doorreis is in het kleine dorpje in Mississippi waar In the Heat of the Night zich afspeelt. Daar leidt een moordonderzoek langs alle sociale lagen van de bevolking, waar het personage van Poitier stuit op evenveel varianten van alledaags racisme. Geweldig spel en bakken sfeer maken de filmbeleving compleet.

Sidney Poitier in In the Heat of the Night. Beeld
Sidney Poitier in In the Heat of the Night.Beeld
Meer over