TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 20 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Jakob Cedergren in Den skyldige van Gustav Möller Beeld
Jakob Cedergren in Den skyldige van Gustav Möller

Nu te zien

NPO 2, 21.15 uur

De gelovige middeleeuwer werd gefascineerd door het lichaam van de heiligen. Museum Catharijneconvent organiseert tot en met 17 januari de tentoonstelling Body Language, die de intrigerende en vaak bizarre verbeelding van het lichaam in de 14de tot 16de eeuw belicht. In Nu te zien verbaast Bart Rutten zich over onder meer een houten sculptuur van Jezus met zeer menselijk okselhaar, een beeld van de heilige Valérie met haar afgehakte hoofd in de handen en een afbeelding van Maria Magdalena bedekt in lichaamshaar dat haar zondigheid verbeeldt.

The Day Will Come

Canvas, 21.20 uur

(Drama, Jesper W. Nielsen, 2016) De broers Erik en Elmer (indrukwekkende, ernstige rol van de jonge debutant Harald Kaiser Hermann) verwachten hooguit een paar maanden te moeten doorbrengen in het met harde hand bestuurde jongensinternaat, waar ze vastzitten sinds hun moeder ernstig ziek werd. Maar als toeschouwer zie je het al aankomen: hoe meer de jongens uit The Day Will Come snakken naar hun verlossing, hoe meer dat verlangen de kop zal worden ingedrukt. Gebaseerd op talrijke getuigenissen van mishandeling en misbruik in het Deense Godhavn-instituut en in achttien vergelijkbare jeugdinstellingen.

Albert Rudbeck Lindhardt en Harald Kaiser Hermann in The Day Will Come van Jesper W. Nielsen Beeld
Albert Rudbeck Lindhardt en Harald Kaiser Hermann in The Day Will Come van Jesper W. Nielsen

De rijdende rechter wordt vervolgd

NPO 1, 21.30 uur

De komende weken gaat Jetske van den Elsen op pad om te zien hoe het is gegaan met de ruziënde mensen die afgelopen tijd te zien waren in De rijdende rechter. Vandaag reist ze voor De rijdende rechter wordt vervolgd naar Bitgum in Friesland. Daar hadden de families Bruining en Veenendaal een conflict over een strookje grond met een coniferenhaag. Veenendaal haalde de haag weg en plaatste een damwand, waarna woedende aantijgingen over gluren, naaktfoto’s en alcoholmisbruik over en weer vlogen. Zijn de gemoederen in Bitgum inmiddels een beetje bedaard?

Royal History’s Biggest Fibs with Lucy Worsley

BBC 2, 22.00 uur

Met de Russische Revolutie van 1917 kwam er een einde aan de macht van de tsaar. Veel van wat we over de revolutie denken te weten, blijkt echter niet te kloppen. In Royal History’s Biggest Fibs neemt geschiedkundige Lucy Worsley een aantal hardnekkige mythen en misverstanden op de korrel. Ze ontdekt dat het startschot voor de revolutie werd gegeven door een groepje arbeidersvrouwen, en dat revolutieleider Lenin op dat moment niet eens in het land was. Ook vertelt ze dat de tsaar al troonsafstand had gedaan voordat de revolutionairen de macht grepen.

Den skyldige

NPO 3, 22.35 uur

(Thriller, Gustav Möller, 2018) Vlak voordat zijn avonddienst erop zit, krijgt Asger (Jakob Cedergren), werkzaam bij de telefonische alarmdienst van de politie, een vrouw aan de lijn die doet alsof ze met haar dochtertje belt maar laat doorschemeren dat ze is ontvoerd. De meeste films zouden vervolgens verwoed schakelen tussen Asger en de vrouw, maar debuterend schrijver en regisseur Gustav Möller beperkt zich drastisch: Den skyldige blijft binnen de muren van de meldkamer, waar zich een veredeld hoorspel ontvouwt. Zeker niet de eerste blijf-aan-de-lijn-film, maar zelden tref je ze zo strak en minimalistisch. Een Netflix-remake (met Jake Gyllenhaal als de telefonist) is in de maak.

Room

Net 5, 22.40 uur

(Drama, Lenny Abrahamson, 2015) Wat meubels, een bed, een badkuip, een wc en een televisie, in een hok van 9 vierkante meter. De 5-jarige Jack weet niet beter of deze naargeestige ruimte, waar hij al sinds zijn geboorte vastzit met zijn jonge moeder Ma, is de hele wereld. Het is de gruwelijke werkelijkheid van het nog lang nasmeulende Room, naar Emma Donoghue’s gelijknamige roman. Tegelijkertijd blijft de film trouw aan Jacks perspectief. De destijds 7-jarige Jacob Tremblay en Oscar-winnaar Brie Larson (Ma) zijn fantastisch.

Brie Larson (links) en Jacob Tremblay in Room van Lenny Abrahamson Beeld
Brie Larson (links) en Jacob Tremblay in Room van Lenny Abrahamson

2Doc Nacht van Idfa

NPO 2, 23.25 uur

De programmeurs van 2Doc kiezen wekelijks een aantal opvallende documentaires voor het publiek van NPO 2 en het online platform 2Doc.nl. Vannacht heeft de kijker het echter zelf voor het zeggen. Voor de Nacht van Idfa hebben liefhebbers via het internet een selectie van vijf documentaires kunnen samenstellen. Een deskundige jury heeft beoordeeld wie de sterkste programmering heeft gemaakt, en deze gelukkige mag zijn of haar keuze vanavond toelichten. De films worden onverkort uitgezonden, dus voor de documentairefans wordt het een lange zit.

Meer over