Film- en tv-tipsVrijdag 20 maart

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 20 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Issaka Sawadogo en Anjela Nedyalkova in ‘The Paradise Suite’ van Joost van Ginkel. Beeld
Issaka Sawadogo en Anjela Nedyalkova in ‘The Paradise Suite’ van Joost van Ginkel.

Virusjagers

Canvas, 19.00 uur

De afgelopen jaren werd de wereld herhaaldelijk opgeschrikt door nieuwe virussen. Geen enkele had echter zo’n wereldwijde invloed als het huidige coronavirus. Tussen 2013 en 2016 maakte ebola weliswaar ruim 11 duizend slachtoffers, maar de ziekte bleef voornamelijk beperkt tot West-Afrika. Onder de titel Virusjagers presenteert Canvas een Amerikaanse documentaire die toont hoe onderzoekers virussen als zika, nipah en ebola leerden herkennen en bedwingen. Deze lessen kunnen helpen de huidige en eventuele volgende pandemieën het hoofd te bieden.

Vroege vogels

NPO 2, 20.00 uur

Als je weet waar je naar moet kijken, zijn overal in Nederland sporen van de laatste ijstijd te vinden. In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Vroege vogels onderzoeken Menno Bentveld en Willemijn Veenhoven (die Milouska Meulens opvolgt) hoe ons land eruitzag tijdens de ijstijden. Ze gaan op zoek naar fossiele botten van wolharige mammoeten, neushoorns, reuzenherten en andere grote zoogdieren, analyseren hyenakeutels en speuren naar aanwijzingen in de kiezen van muskusossen. Ook in het landschap zijn sporen van kruipende ijsmassa’s te vinden.

De kijk van Koolhoven

NPO 3, 20.25 uur

Vorige week had filmmaker en cinefiel Martin Koolhoven het uitgebreid over The Godfather, in zijn ogen toch zeker een van de allerbeste films ooit gemaakt. Die film wordt vanavond uitgezonden, maar dan wel met ontiegelijk veel irritante onderbrekingen en tegelijkertijd met het tweede deel van Koolhovens aflevering over misdaadfilms. Vanavond passeert nog meer dierbare cinema de revue, waaronder het meesterwerk Goodfellas van Martin Scorsese en The Untouchables van Brian De Palma. En via Miller’s Crossing keren we toch weer terug bij waar het allemaal begon, want de Coen-broers citeren in die film uitgebreid The Godfather.

The Godfather

RTL 7, 20.30 uur

(Misdaad, Francis Ford Coppola, 1972) Francis Ford Coppola was begin dertig toen hij aan de eerste Godfather -film begon. Als je in aanmerking neemt dat studio Paramount hem aan banden probeerde te leggen en dat het productieproces rommelig verliep, kan de waardering voor Coppola’s omvangrijke maffiaproject alleen maar toenemen. In lange, uitgesponnen scènes zuigt The Godfather de kijker de wereld binnen van Don Corleones maffiafamilie onder leiding van een onvergetelijke Marlon Brando – drie uur later gruw je van ze. En misschien ook van jezelf, omdat je je zo hebt laten meeslepen.

Al Pacino en Marlon Brando in ‘The Godfather’ van Francis Ford Coppola. Beeld
Al Pacino en Marlon Brando in ‘The Godfather’ van Francis Ford Coppola.

The Big Short

Canvas, 21.20 uur

(Drama, Adam McKay, 2015) Dit informatiedichte kredietcrisisdrama biedt een groot publiek in 130 wonderbaarlijk swingende minuten intelligente inzichten in een voor velen ondoorgrondelijke wereld. Christian Bale speelt heerlijk theatraal een markante hedgefondsmanager, vergelijkbaar met het alwetende, verwarde genie in een rampenfilm. Het gevoel van een wereld die op overkoken staat, wordt verder versterkt door de onrustige beeldtaal. De camera zoomt nerveus en quasidocumentair, regisseur McKay (Vice) serveert korte sequenties vol videoclipflarden en actrice Margot Robbie vertelt, als zichzelf, in een bubbelbad over de valkuilen van hypotheekobligaties.

Christian Bale in ‘The Big Short’ van Adam McKay. Beeld
Christian Bale in ‘The Big Short’ van Adam McKay.

2Doc: Hart van de democratie

NPO 2, 22.15 uur

Het Binnenhof is toe aan een ingrijpende renovatie, die komend jaar van start moet gaan. In Hart van de democratie vragen Suzanne Raes en Liesbeth Witteman zich af of onze parlementaire democratie zelf ook een vernieuwing kan gebruiken, nu de kloof tussen burger en politiek almaar groeit. De documentaire volgt twee politiek verslaggevers – veteraan Kees Boonman en nieuwkomer Charlotte Nijs – die in de gangen van het Binnenhof de politieke actualiteit in kaart brengen. Gedurende een vol jaar wordt de innige relatie tussen pers en politiek duidelijk.

The Paradise Suite

NPO 2, 23.50 uur

(Drama, Joost van Ginkel, 2015) De bekroonde mozaïekvertelling van Joost van Ginkel (170 Hz) over de vervlochten levens van vijf immigranten in Amsterdam loopt over van ambitie. Een Bosnische vrouw kampt met de naweeën van de oorlog in haar vaderland, een Bulgaars meisje wordt gedwongen tot prostitutie op de Wallen, een Afrikaanse man zonder verblijfsvergunning probeert zijn naasten te helpen, een Servische oorlogsmisdadiger handelt in vrouwen en een Zweedse dirigent verwaarloost zijn zoontje. Van Ginkel toont een maatschappij waarin de sterken misbruik maken van hun positie, zeker in de schemerzone van de illegaliteit. De gekozen mozaïekvorm onderstreept dat, met geloofwaardig en geweldig geacteerde hoofdrollen.

Meer over