Film- en tv-tipsVrijdag 20 december

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 20 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Margot Robbie in I, Tonya (2017). Beeld
Margot Robbie in I, Tonya (2017).

De schatkamer van de Veluwe

NPO 2, 17.40 uur

Na het succes van zijn natuurfilm De nieuwe wildernis maakte Ruben Smit een documentaire over het Nationaal Park De Hoge Veluwe. In De schatkamer van de Veluwe laat Smit zien hoe bijzonder dit landschap is. Het woeste stuk natuur werd gevormd tijdens de laatste ijstijd en heeft wel wat weg van de Afrikaanse savanne. Door een bijzondere waterhuishouding kunnen droogte en natte perioden elkaar snel afwisselen, en dat plaatst de flora en fauna voor bijzondere uitdagingen. In mooie plaatjes toont Smit onder meer de heikikker, de moeflon en de raaf.

I, Tonya

(Drama, Graig Gillespie, 2017)

NPO 3, 20.25 uur.

De ex-echtgenoot van kunstschaatser Tonya Harding huurde ooit iemand in die Tonya’s rivaal Nancy Kerrigan met een metalen staaf op haar knie sloeg, om haar uit te schakelen voor de Olympische Spelen in 1994. Wat voorafgaat aan dit ‘incident’ is interessanter. Harding was als meisje stukken sterker dan de rest, maar als ‘white trash’ paste ze niet tussen de tuttige ijsdansmeisjes. Mooi onderstreept de film dat het niet uitmaakt wat je wel of niet kunt als de media en het publiek hun oordeel al klaar hebben. I, Tonya is prettig verwarrend en roept vragen op over roem, slachtofferschap, media, sensatiezucht en de behoefte aan rechtlijnige verhalen.

Joris’ kerstboom

NPO 2, 21.05 uur

Tien jaar geleden begon Joris Linssen in ’s Hertogenbosch met Joris’ kerstboom, een programma dat zou uitgroeien tot een jaarlijks terugkerende traditie. Bij een grote kerstboom op De Parade in het hart van de stad kregen mensen de kans aandacht te schenken aan een speciale persoon in hun leven. Dit jaar staan de kerstbomen op elf stadspleinen door heel het land, in meer dan dertig restaurants en tweehonderd bibliotheken. De mooiste verhalen komen vanavond voorbij in een extra lange uitzending van Joris’ kerstboom.

Interstellar

(Sciencefiction, Christopher Nolan, 2014)

Canvas, 21.20 uur.

Het voorlopige hoogtepunt in het oeuvre van de moderne filmmeester Christopher Nolan (Memento, The Dark Knight, Inception, Dunkirk) speelt zich af in de nabije toekomst, waarin de aarde wordt geteisterd door zandstormen en hongersnood. Er is slechts één oplossing: de ruimte in, op zoek naar een nieuwe planeet waar de mens kan aarden. Matthew McConaughey, messias en pionier ineen, offert zich op als astronaut-ontdekkingsreiziger: de reis zal vele jaren duren, maar de hoop is de mensheid te redden. Groots, gelaagd en complex meesterwerk, oogstrelend in beeld gebracht door cameraman Hoyte van Hoytema.

Matthew McConaughey in Interstellar. Beeld
Matthew McConaughey in Interstellar.

Disco Europe Express

Arte, 22.05 uur

Belgische documentaire uit 2017 van Olivier Monssens over dat heerlijke jarenzeventigmuziekfenomeen disco, momenteel weer geheel en al in ere hersteld. De film gaat in Europese steden op zoek naar bekende en minder bekende grootheden die hits schreven en produceerden voor discolegenden als Donna Summer, Boney M. en Village People. Gelardeerd met archiefbeelden is de film, die voluit Disco Europe Express : L’histoire des alchimistes européens du disco een aanstekelijke onderdompeling in het geluid van een decennium.

Mystify: Michael Hutchence

NPO 3, 22.55 uur

In 1997 maakte Michael Hutchence, de frontman van de Australische band INXS, een einde aan zijn leven. Filmmaker Richard Lowenstein werkte regelmatig samen met Hutchence en begon bijna tien jaar geleden met het interviewen van bekenden, collega’s en familieleden van de zanger. Aangevuld met archiefmateriaal vormen deze interviews met onder anderen Bono van U2, de bandleden van INXS en ex-geliefde Kylie Minogue de kern van de documentaire Mystify. Lowenstein schetst hierin de gevoelige, complexe en tragische man achter de rockgod.

Una mujer fantástica

(Drama, Sebastián Lelio, 2017)

NPO 2, 22.55 uur.

Een echte vrouw is ze niet, dus van ware liefde kan geen sprake zijn. Dat is hoe Marina wordt behandeld na de dood van haar partner Orlando. Regisseur Sebastián Lelio weet precies hoe hij zijn film moet laten zwieren, hoe gepaste overdrijving te koppelen aan benauwend realisme. Una mujer fantástica, in 2018 bekroond met de Oscar voor beste niet-Engelstalige film, is zoveel méér dan een film-met-een-boodschap over transgenders in het hedendaagse Chili. Bovenal is het een aangrijpend relaas over rouw en veerkracht, gefilmd door een camera die door het hoofdpersonage, een robuuste en sierlijke Daniela Vega, betoverd lijkt.

Daniela Vega in Una mujer fantástica (2017). Beeld
Daniela Vega in Una mujer fantástica (2017).
Meer over