Film- en tv-tips19 oktober

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 19 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vrijdag zien.

Lina Leandersson in Let the Right One in. Beeld
Lina Leandersson in Let the Right One in.

Vroege vogels

NPO 2, 19.35 uur

Menno Bentveld en Milouska Meulens bezoeken het Waterloopbos in de Flevopolder. In dit oude laboratorium zijn havens, sluizen en dammen uit de hele wereld nagebouwd. Nu is dit gebied overwoekerd door natuur en leven er veel soorten roofvogels.

80 jaar oorlog

NPO 2, 21.05 uur

In de aflevering ‘Geloof’ buigt Hans Goedkoop zich over de vraag: katholiek of protestant? Dat was de kwestie in de Tachtigjarige Oorlog. Willem van Oranje dacht dat hij beide partijen kon verenigen, maar lang duurde die verbroedering niet.

De kijk van Koolhoven

NPO 3, 21.15 uur

Filmkenner Martin Koolhoven buigt zich over horrorfilms uit Europa. Deze films, bijvoorbeeld Das ­Cabinet des dr. Caligari (1920), zijn net iets smeriger en naarder dan Hollywoodhorror. En hoe hoort bloed in films eruit te zien?

Mississippi Burning

Canvas, 21.45-23.50 uur.

(Alan Parker, 1988) Twee FBI-agenten, gespeeld door Gene Hackman en Willem Dafoe, onderzoeken in 1964 in een stadje in de zuidelijke staat Mississippi de verdwijning van drie zwarte mensenrechtenactivisten. Al snel blijken ze te worden tegengewerkt door de Ku-Klux-Klan. Scenarioschrijver Chris Gerolmo mengde feiten (de film stoelt op een waargebeurde geschiedenis) met fictief, vet drama, een aanpak die regisseur Alan Parker eerder hanteerde bij het drugssmokkeldrama Midnight Express (1978) . De fenomenale cast (ook met Frances McDormand) maakt het dramatische gooi- en smijtwerk meer dan goed: Mississippi Burning is een van de betere Hollywoodfilms uit de jaren tachtig. Overigens werd pas in 2005 het voormalige en toen 80-jarige Ku-Klux-Klanlid Edgar Ray Killen definitief veroordeeld tot een gevangenisstraf van 60 jaar voor de moord op de drie activisten.

Let the Right One In

NPO 3, 22.10-00.00 uur.

(Tomas Alfredson, 2008) Vanavond om geeft regisseur Martin Koolhoven op NPO 3 zijn kijk op eurohorror, een apart fenomeen in de filmwereld. Meteen daarop volgend staat geweldig illustratiemateriaal geprogrammeerd. Het Zweedse Let the Right One In is wellicht de mooiste van alle moderne vampierfilms. En bovendien eentje die je heel goed kunt kijken met mensen die niet van vampiers of horror houden. Enkele bloederige scènes daargelaten brengt regisseur Tomas Alfredson Let the Right One In (Låt den rätte komma in) toch vooral als een stemmig coming-of-agedrama, over de jonge, kwetsbare Oscar (Kåre Hedebrant), die op school wordt gepest en bevriend raakt met zijn nieuwe buurmeisje Eli (Lina Leandersson). Schrijver John Ajvide Lindqvist snoeide flink in de gruwelmomenten van zijn eigen boek, om die ontroerende, aftastende vriendschap in het scenario zoveel mogelijk op de voorgrond te plaatsen.

Een vreemd type, die Eli. Ze ruikt niet fris, heeft geen jas of schoenen aan als ze buiten in de sneeuw zit en woont samen met een oude vent die waarschijnlijk niet eens haar vader is. Als toeschouwer weet je al snel de verklaring voor dit alles: Eli is een eeuwenoude vampier en die oude man moet elke nacht voor haar op jacht naar vers bloed. Het staat de duistere, romantische vriendschap tussen Oscar en Eli niet in de weg. Ieder is op zijn eigen manier een outsider in dit in de jaren tachtig gesitueerde griezelsprookje, dat door de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema oogstrelend mooi in beeld is gebracht. Weinig (horror)films hebben zo’n stille wintersfeer als Let the Right One In.

Basquiat: Rage to riches

Arte, 22.50 uur

Vorig jaar werd het schilderij Skull van de jong overleden New Yorkse schilder Jean-Michel Basquiat (1960-1988) verkocht voor meer dan honderd miljoen dollar. Wie was Basquiat? In dit portret interviews met onder anderen zijn zussen.

Why Slavery?

NPO 2, 23.05 uur

In de documentaire American Jail keert filmmaker Roger Ross Williams terug naar zijn geboortestad Easton in Pennsylvania om het Amerikaanse gevangeniswezen te doorgronden. Veel van Williams’ zwarte jeugdvrienden zaten of zitten vast.

The Graham Norton Show

BBC 1, 23.35 uur

Graham Norton ontvangt acteurs Sir Michael Caine en Sally Field, die hun memoires hebben geschreven. Ook acteurs Chris Pine (over Netflix-film Outlaw King) en Rami Malek (die Freddie Mercury zitten op biopic Bohemian Rhapsody) de bank.

Killer Joe

RTL 8, 00.05-02.10 uur

(William Friedkin, 2011) Op 77-jarige leeftijd verraste oudgediende William Friedkin (The Exorcist , The French Connection) met een film die nog radicaler, gekker en zwartgalliger is dan alles wat hij sinds de jaren zeventig maakte. Het plot van Killer Joe, gebaseerd op een culttheaterstuk van Tracy Letts, bestaat uit een opeenstapeling van krankzinnigheid. Drugsdealer Chris (Emile Hirsch) schakelt de als huurmoordenaar bijklussende agent Joe (geweldige rol van Matthew McConaughey) in om zijn moeder te vermoorden. Hij levert zijn zusje Dottie (Juno Temple) als onderpand, waarna Joe zich gestaag ontpopt tot een van de meest memorabele psychopaten in de filmgeschiedenis. Killer Joe is een hilarische, inktzwarte aanval op (Amerikaanse) hypocrisie en gebrek aan beschaving; op de gedachte dat geld alle problemen oplost en op het gezin als enige maatstaf voor geborgenheid.

Meer over