Film- en tv-tipsVrijdag 19 juni

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 19 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Isabelle Huppert in L'avenir. Beeld
Isabelle Huppert in L'avenir.

Vroege vogels

NPO 2, 19.45 uur

Kroondomein Het Loo bij Apeldoorn is rijk aan historie, en aan natuur. Vroege vogels streek neer in het grootste aaneengesloten landgoed van Nederland, met een kasteel, een paleis en een voormalig jachtchalet dat dienst doet als bezoekerscentrum. Menno Bentveld en Willemijn Veenhoven zien een wild zwijn met schattige kleintjes en tonen unieke beelden van een wolvenfamilie. Verder staan ze stil bij libellen, bijzondere vogelsoorten en de hoogste boom van Nederland: een douglasspar die rond 1865 is aangeplant in opdracht van koning Willem II.

Mission: Impossible - Rogue Nation

RTL 7, 20.30 uur

(Actie, Christopher McQuarrie, 2015) ‘Buitensporig roekeloos’ noemt een groepje vergaderende bureaucraten in Mission: Impossible - Roque Nation de werkwijze van de Impossible Mission Force (IMF). De door Tom Cruise gespeelde superspion Ethan Hunt geldt daarbij, voor de vijfde film op rij, als meest roekeloze van allemaal. Dat leidt tot een holderdebolder-scenario, waarin de superheldachtige Hunt van de ene naar de andere opzichzelfstaande spektakelscène wordt gelanceerd. Hoogtepunten zijn de scènes waarin Hunt zonder zuurstofmasker in een kolkende onderwatertank een ID-kaart moet vervangen en die waarin hij aan een opstijgend militair vrachtvliegtuig hangt.

Tom Cruise in Mission: Impossible - Rogue Nation  (Bo Bridges/Paramount Pictures and Skydance Productions via AP). Beeld AP
Tom Cruise in Mission: Impossible - Rogue Nation (Bo Bridges/Paramount Pictures and Skydance Productions via AP).Beeld AP

The Green Mile

Veronica, 20.30 uur

(Fantasy, Frank Darabont, 1999) Tom Hanks is in deze inmiddels klassieke Stephen King-bewerking hoofdcipier Paul, in een cellenblok met terdoodveroordeelden. Zijn leven verandert dankzij John Coffey, een zwarte man die veroordeeld is voor kindermoord en zo reusachtig is dat hij vrijwel nooit compleet valt te zien. De zorgvuldig opgebouwde realistische sfeer biedt nauwelijks voorbereiding op de scènes waarin Coffey, middels handoplegging, Paul van zijn blaasontsteking geneest en een doodgetrapte muis tot leven wekt. Darabont vertrouwt erop dat zijn publiek de extreme koerswijziging pikt.

Tom Hanks (links) en Michael Clarke Duncan in The Green Mile. Beeld
Tom Hanks (links) en Michael Clarke Duncan in The Green Mile.

Louis Theroux: A Place for Paedophiles

NPO 3, 21.10 uur

Hoe moet de samenleving pedofielen straffen of behandelen? Kunnen ze terugkeren in de maatschappij, en onder welke voorwaarden? Louis Theroux bezocht voor zijn documentaire A Place for Paedophiles een speciale psychiatrische gevangenis in Californië waar 500 veroordeelde pedofielen zijn ondergebracht. Sommigen hebben al een celstraf achter de rug, maar zijn te gevaarlijk om te worden vrijgelaten. Theroux spreekt hen tijdens hun behandeling en vraagt zich af of hij deze mannen, die vaak een verleden hebben van bedrog en misleiding, op hun woord kan geloven.

Diva des 80s: Whitney, Mariah & Céline

Arte, 21.50 uur

Muziekjournalisten, cultuurwetenschappers en zangeressen over de vocale drie-eenheid van de jaren negentig van de 20ste eeuw: Whitney Houston, Mariah Carey en Céline Dion, drie van de grootste sterren van hun tijd en muzikale vormgevers van hun decennium. Met de geïnterviewden en met veel heerlijk archiefmateriaal portretteert de Franse documentairemaker Sophie Peyrard de drie popkoninginnen en probeert ze tevens antwoord te krijgen op een aantal vragen: wat is eigenlijk precies een popdiva, welk vrouwbeeld zit daaraan vast en waarom ging hun leven gepaard met zo veel schandalen?

Natural World: Supercharged Otters

BBC 2, 22.00 uur

Cameraman Charlie Hamilton James is al meer dan 25 jaar in de ban van de otter en beschikt over een indrukwekkend archief met otterfilms. In de natuurdocumentaire Supercharged Otters volgt hij drie otterweesjes die zich tegen alle verwachtingen in weten te redden. Hamilton James filmde enkele spectaculaire ontmoetingen met andere rivierbewoners en laat via experimenten zien dat de otters over een bijzonder overlevingsinstinct beschikken. Ook demonstreert hij met speciale filmtechnieken en computeranimaties hoe de otter is aangepast aan zijn leefomgeving.

L’avenir

NPO 2, 23.30 uur

(Drama, Mia Hansen-Løve, 2016) De vijfde film van Hansen-Løve is een prachtig drama rond de Parijse docent filosofie Nathalie (Isabelle Huppert). L’avenir blijft gevrijwaard van obligate spanningsbogen en dramatische ontwikkelingen. Niet dat Nathalie geen problemen heeft. Haar man loopt weg, ze lijkt vastgelopen in haar carrière, voelt geen engagement meer en haar ernstig depressieve moeder (Edith Scob) heeft zelfmoordneigingen. Intussen blijft het feilloos gecomponeerde, in Berlijn bekroonde L’avenir de onvoorspelbaarheid van het gewone leven ademen. Nu ja, het gewone leven van een welgestelde Parijse intellectueel, die, waar ze ook komt, een verloren indruk blijft maken. Huppert zet haar kenmerkende koelte knap in als beschermingslaag, maar daaronder sluimert volop twijfel.

Meer over