TipsFilm- en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 17 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

In a Better World. Beeld
In a Better World.

Disenchantment

Netflix

Een nieuwe animatieserie van de makers van The Simpsons en ­Futurama. In de middeleeuwse sprookjeswereld Dreamland vlucht een prinses samen met een elfje en demon voor haar verantwoordelijkheden.

Terzake docu/Groene voedselpioniers

CANVAS, 20.20 UUR

Herhaling van een reportage van Tegenlicht over Nederlandse voedselpioniers. In Zeeland hebben twee vriendinnen een zeewierboerderij aangelegd en in Amsterdam hoopt Growx groente te kweken in een fabriekshal.

My Scientology Movie

NPO 3, 20.20 UUR

Scientology staat bekend om zijn dichte deuren en ook programmamaker Louis Theroux komt er niet in. Met hulp van oud-leden probeert hij toch een beeld te krijgen van hoe het er in de organisatie aan toe gaat.

The Shining (Stanley Kubrick, 1980)

SBS 9, 20.30-23.00 uur

In Room 237 (2012) zie je wat film met mensen kan doen. De documentaire is geheel gewijd aan de bizarre interpretaties van Stanley Kubricks The Shining (1980): de ge­obsedeerde en aan complottheorieën verslaafde fans zien in het decor of de kostuums verscholen boodschappen, verwijzingen naar de Holocaust en bewijs dat Kubricks de maanlanding ensceneerde. En intussen schrijver Jack Torrance (Jack Nicholson) maar krankzinnig worden, terwijl hij zich met vrouw en kind laat insneeuwen in het gigantische, afgelegen Overlook Hotel. Kubrick lokte de wellustige exegese van zijn meesterlijke Stephen King-verfilming misschien ook een beetje uit. Het Overlook Hotel dient als een ondoorgrondelijk, voortdurend van vorm veranderend labyrint, zowel voor het hoofdpersonage, als voor de toeschouwer. Wanneer je even in de ontstaansgeschiedenis van dit filmhotel duikt, blijkt het een lappendeken van echte en fictieve locaties. De interieurs van The Shining stonden in de studio, maar waren geïnspireerd door onder andere het Biltmore Hotel in Arizona (het mannentoilet) en het Californische Ahwahnee Hotel (de lounge). Het Stanley Hotel (Colorado) was de belangrijkste bron: in dit neo-Georgische, naar verluidt behekste pand zou Stephen King The Shining hebben bedacht.

Thérèse Desqueyroux (Claude Miller, 2012)

Canvas, 21.00-22.50 uur

Claude Miller baseerde Thérèse Desqueyroux, de laatste film die hij voor zijn dood in 2012 wist af te ronden, op de gelijknamige roman uit 1927 van Nobelprijswinnaar François Mauriac. Deze had zich laten inspireren door een krantenbericht over een vrouw die haar man met arsenicum had geprobeerd te vermoorden. Miller, na Georges Franju de tweede die het boek verfilmde, komt halverwege pas met deze gebeurtenis op de proppen. Hij lijkt meer geïnteresseerd in de vrouw die Mauriac creëerde: iemand die in een onwelwillende tijd en omgeving voor prag­matisme kiest, maar leert dat individuele verlangens niet zo makkelijk te negeren zijn. Audrey Tautou, die eerder in Coco avant Chanel al een tegendraadse, krachtige vrouw neerzette, maakt van haar een fascinerend enigma, niet in de laatste plaats voor haarzelf. Slechts kleine gebaren verraden haar zorgvuldig weggestopte gevoelens.

Professors op pad

NPO 2, 21.15 UUR

In de laatste aflevering uit deze reeks wandelen de bevriende professoren Pieter van Vollenhoven en Joop Schaminée door Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa. Ze vangen een visje en zien de zeldzame roggelelie.

Extraordinary Rituals

BBC 2, 22.00 UUR

Begin van driedelige reeks over rituelen wereldwijd. Aflevering 1 staat in het teken van de kringloop van het leven. In Japan bijvoorbeeld, worden baby’s overgedragen aan sumoworstelaars, die ze vervolgens aan het huilen moeten krijgen.

Edinburgh Nights

BBC 2, 00.05 UUR

Presentator en grappenmaker Nish Kumar volgt een aantal gearriveerde komieken en nieuwkomers die op het podium van het Edinburgh Festival hun hele hebben en houden uitstorten. Wat doe je als er niemand lacht?

In a Better World (Susanne Bier, 2010)

NPO 2, 23.50-01.40 uur

Wat is de juiste respons bij een confrontatie met geweld? Die vraag roept het dubbele gezinsdrama In a Better World op, zonder overigens pasklare antwoorden te bieden. In dit geval krijgen twee gezinnen in landelijk Denemarken te maken met ontsporend gedrag van hun zoons ten gevolge van pesterijen op school. De vader in een van de gezinnen is als arts ook werkzaam in een vluchtelingenkamp ergens in Afrika. De vaste scenarist van de Deense melodramakoningin Susanne Bier, Anders Thomas Jensen, past zo grofweg hetzelfde procedé toe als in eerdere films van Bier: het verre buitenland dient als klankbord voor Deens familiedrama. Die afwisseling tussen micro- en macrokosmos verhoogt de inzet van haar films, en maakt ze universeler, al gaat die aanpak tegelijk ten koste van de nodige nuance.

Scherp en meerduidig zijn vooral de scènes waarin de ouders thuis op de proef worden gesteld, waarin Bier onmacht op kleinere schaal registreert. Wat te doen als de school niet ingrijpt bij pesten? En heeft het zin om een agressieve man ten overstaan van je kinderen de andere wang toe te keren? Het leverde Bier de Oscar op voor beste niet-Engelstalige film, na eerder (in 2007) te zijn genomineerd voor After the Wedding.

Meer over