TipsFilm en Televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 15 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Celia Johnson en Trevor Howard in Brief Encounter van David Lean Beeld
Celia Johnson en Trevor Howard in Brief Encounter van David Lean

Eurovisie Songfestival 1980

NPO 2, 13.15 uur

Eigenlijk had deze week in Rotterdam het Eurovisie Songfestival moeten plaatsvinden, maar door de coronapandemie werd de liedjeswedstrijd dit jaar afgelast. Als troost wordt vanmiddag de laatste in Nederland georganiseerde editie van het Songfestival herhaald. In 1980 waren even alle ogen op Den Haag gericht; niet omdat Nederland het voorgaande jaar had gewonnen, maar omdat winnaar Israël verstek moest laten gaan wegens een nationale herdenkingsdag. Het Songfestival van 1980 werd gehouden in het Congresgebouw en werd gepresenteerd door Marlous Fluitsma.

Brief Encounter

BBC 2, 16.00 uur

(Romantiek, David Lean, 1945) Centrale plek van handeling voor deze ultieme liefdesklassieker is het fictieve treinstation Milford Junction, waar de getrouwde dertiger Laura (Celia Johnson) één keer per week naartoe reist om de dagelijkse sleur te doorbreken. De niet tegen te houden liefde die ontstaat wanneer ze stuit op Alec (Trevor Howard) zien wij door haar ogen, tijdens een gedroomde bekentenis aan haar man. Met haar grote ogen die even makkelijk groot plezier als diep verdriet verbeelden maakt Johnson de opeenvolgende stadia van haar nooit geconsummeerde verhouding invoelbaar: van de voorzichtige glimlach bij de eerste ontmoeting via de roekeloze passie naar de bedroefde verzoening met de onmogelijkheid.

The Brokenwood Mysteries

VRT, 20.20 uur

De Nieuw-Zeelandse rechercheur Mike Shepherd (Neill Rea) wordt van Auckland naar het schijnbaar rustige provincieplaatsje Brokenwood gestuurd. Hij besluit er neer te strijken, maar heeft zijn handen vol aan uiteenlopende misdaden. Vanavond maakt Brokenwood zich op voor het jaarlijkse wijnfestival. Dat wordt ruw verstoord als een van de wijnkenners en juryleden van het festival dood wordt aangetroffen in een fermenteervat. De feestelijkheden worden gestaakt en Shepherd buigt zich over de zaak. Wie had er een motief om de wijnkenner te vermoorden?

Verborgen verleden

NPO 2, 20.35 uur

Parlementair verslaggever Ferry Mingelen heeft een groot deel van zijn loopbaan doorgebracht rond het Binnenhof in Den Haag. Als hij in Verborgen verleden zijn familiegeschiedenis verkent, ontdekt hij dat een van zijn voorouders zich ook heeft begeven in de wereld van de journalistiek en politiek. Een andere voorvader blijkt een leven te hebben gekend met grote ups en downs, en er is ook een tak aan de stamboom van Mingelen die van adel lijkt te zijn. Stamboomonderzoek moet uitwijzen of er inderdaad blauw bloed stroomt door de aderen de journalist.

50 jaar Pinkpop: The Black Crowes

NPO 2 Extra, 23.05

De 51ste editie van Pinkpop gaat dit jaar niet door. Vorig jaar bestond het festival 50 jaar en in de aanloop daarnaartoe zond de NPO de beste optredens uit de geschiedenis uit. Vanavond wordt de aflevering met het optreden van The Black Crowes uit 1993 herhaald. In 1990 waren ze al de openingsact van het festival, maar in 1993 is de status van de band dusdanig gegroeid dat ze de slotact zijn. Tijdens hun show valt de stroom uit, waardoor het Pinkpopterrein gedurende tien minuten in duisternis is gehuld. Na de storing vervolgde de band het optreden.

Thief

Eén, 23.10 uur

(Thriller, Michael Mann, 1981) Lekker groezelig gefilmd officieus debuut van meestermisdaadfilmer Michael Mann (Heat, Miami Vice), met James Caan in een sterke, dragende rol als ex-gedetineerde en juwelendief Frank, die tevergeefse pogingen onderneemt om uit het criminele milieu te stappen. De langdurige en nagelbijtend spannende inbraakscènes verraden een zekere bewondering voor het dievenvak en Mann vlecht werk en privé van zijn hoofdpersoon kundig aan elkaar. Thief laat zich kijken als Drive avant la lettre, niet in de laatste plaats vanwege de expressieve synthpopsoundtrack van Tangerine Dream.

James Caan in Thief van Michael Mann. Beeld
James Caan in Thief van Michael Mann.

Election

BBC 1, 00.15 uur

(Komedie, Alexander Payne, 1999) Reese Witherspoon speelt een pittig ambitieuze leerling van een Amerikaanse slaapstadschool die voorbestemd lijkt voorzitter van de leerlingenraad te worden. De privéproblemen van haar leraar Matthew Broderick en die van andere kandidaat-voorzitters spelen ook een rol in Election en vechten om de aandacht van de heen en weer geslingerde kijker, die verbaasd constateert dat er ondanks de komische aanzetten van met name Witherspoon uiteindelijk niet zo veel valt te lachen om een komedie met zo’n wrange ondertoon.

Reese Witherspoon in Election van Alexander Payne. Beeld
Reese Witherspoon in Election van Alexander Payne.
Meer over