TipsFilm en Televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 14 juni

Jane Goodall in Jane van Brett Morgen. Beeld
Jane Goodall in Jane van Brett Morgen.

Midsomer Murders

Een, 20.35 uur

Detective John Barnaby onderzoekt de dood van een man tijdens een dierenbeurs; het lijk wordt gevonden tussen de konijnen. Gaat het om een ongeluk tijdens een strijd tussen rivalen, of zit er meer achter?

Shadowlands (Richard Attenborough, 1993)

Canvas, 21.20-23.25 uur.

Waargebeurde liefdesgeschiedenis tussen de harkerige Engelse schrijver C.S. Lewis en de onstuimige dichteres Joy Grisham, mooi gespeeld door Anthony Hopkins en Debra Winger, in Oxford in de jaren vijftig. Ze ontdekken hoe volledige overgave aan hun gevoel een voorwaarde is voor een gelukkig leven.

Ilse’s veranda

NPO 1, 21.25 uur

In Nashville, Tennessee ontvangt Ilse DeLange muzikant Barry Hay. De Golden Earring-frontman wil in Amerika dolgraag Brenda Lee ontmoeten, de lievelingszangeres van zijn moeder, die hij (kort) bezingt in Radar Love.

Jaïr in goed gezelschap

NPO 1, 22.30 uur

Jaïr Ferwerda vliegt een paar ­dagen mee met ondernemer Fokke de Jong (Suitsupply): ze bekijken stoffen in Italië en varen op een bootje in New York. Met investeerder Toni Bienemann gaat Ferwerda op autojacht.

Jane (Brett Morgen, 2017)

NPO 2, 22.55-00.25 uur.

Meeslepend portret van de Engelse chimpanseeonderzoeker Jane Goodall, samengesteld uit 100 uur niet eerder vertoond beeldmateriaal door documentairemaker Brett Morgen (Cobain: Montage of Heck). Goodall deed vanaf 1960 als eerste onderzoek naar leven en gedrag van in het wild levende ­primaten. Jane is het directe verslag van de ontdekkingsdrift en mateloze ­opwinding die haar de rest van haar leven niet meer los zouden laten.

The Graham Norton Show

BBC 1, 23.40 uur

Madonna komt langs om te praten over haar nieuwe album en tour. Zingen doet ze niet. Er is wel muziek van Sheryl Crow en naast Madonna op de bank zitten acteurs Ian McKellen, Lily James en Himesh Patel.

Foxcatcher (Bennett Miller, 2014)

BBC 2, 00.05-02.10 uur.

Worstelaar Mark (Channing Tatum) wordt benaderd door een excentrieke miljardair (Steve Carell), die bezeten is van de worstelsport en zich via die weg onsterfelijk wil maken. Regisseur Bennett Miller (Capote) maakte een zeldzaam intrigerende verkenning van hoe (moeizaam) mannen met elkaar omgaan.

Meer over