TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 11 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Waldstille (2016). Beeld
Waldstille (2016).

Vroege vogels

NPO 2, 19.35 uur

Milouska Meulens zoekt in de ENCI-groeve van Zuid-Limburg naar de oehoe, de grootste uil van Nederland. In de Limburgse bossen leven de laatste eikelmuizen en in de stad Maastricht leven muurhagedissen tussen de vestingmuren.

Verborgen verleden van Nederland

NPO 2, 21.05 uur

Nieuwe historische serie, waarin Waldemar Torenstra de verborgen geschiedenis van acht iconische plekken in Nederland ontdekt. Aflevering één gaat over het Vrijthof in Maastricht. Welke sociale functie had het plein door de eeuwen heen?

Café Society (Woody Allen, 2016)

Canvas, 22.10 uur

Fijne recente aflevering uit het oeuvre van Woody Allen. Jesse Eisenberg speelt een jongeman onderaan de ladder van het Hollywood van de jaren dertig. Dankzij het camerawerk van drievoudig Oscarwinnaar Vittorio Storaro (Apocalypse Now) een lust voor het oog.

Pubquiz

NPO 1, 22.20 uur

De door het hele land populaire pubquiz is vertaald naar een tv-versie: Sybrand Niessen presenteert de quiz, waarin vijf teams van elk drie personen vanuit het café strijden om een bokaal. Er is ook livemuziek van de band Soulsix.

Waldstille (Martijn Maria Smits, 2016)

NPO 2, 23.10 uur

Fraai rouwverwerkingsdrama van de getalenteerde filmmaker Martijn Maria Smits, waarin boerenzoon Ben (Thomas Ryckewaert) moet leren leven met een enorm schuldgevoel: hij stapte dronken in zijn auto, veroorzaakte een ongeluk en verloor zijn vriendin. Smits is de beeldende verteller die de Nederlandse film nodig heeft: Waldstille focust op de spanning tussen de nabestaanden (onder wie een geweldige Jelka van Houten als de zus van Bens vriendin) in plaats van op de woorden die ze uitwisselen.

The Cable Guy (Ben Stiller, 1996)

Eén, 23.25 uur

Curieuze en bezienswaardige grimmige komedie, met Jim Carrey als tv-monteur die het leven van zijn klant binnendringt. Dat is de gescheiden Matthew Broderick, die weifelend op de agressie reageert. Stilaan wordt duidelijk dat het om een uit de hand gelopen schreeuw om aandacht en liefde gaat.

The Graham Norton Show

BBC 1, 23.35 uur

Zanger Bruce Springsteen komt vertellen over de documentaire die hij heeft gemaakt bij het verschijnen van zijn nieuwe album Western Stars. Ook te gast zijn acteurs Robert De Niro (over de film The Irishman) en Paul Rudd.

Meer over