TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 10 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Kevin Toma
Harrison Ford in Raiders of the Lost Ark. Beeld
Harrison Ford in Raiders of the Lost Ark.

Matthäus Passion

12.15 uur, NPO 2

Voor een uitzending op deze Goede Vrijdag had de EO een muzikaal spektakel gepland. In Ahoy Rotterdam zou Patrick van der Linden een orkest en koor dirigeren voor een concert met de hoogtepunten van de Matthäus Passion. Het coronavirus gooide echter ook hier roet in het eten. De omroep vertoont vandaag daarom de registratie van een eerdere uitvoering van het beroemde en onverminderd populaire werk van Johann Sebastian Bach over het lijden en sterven van Christus. In de fraaie Pieterskerk in Leiden dirigeert Van der Linden het Ars Musica koor en orkest.

Raiders of the Lost Ark

BBC 1, 19.40 uur

(Steven Spielberg, 1981) In het met vijf Oscars bekroonde Indiana Jones-oerdeel wordt nog volop gesprongen, gevochten, gevallen, opgestaan en op het nippertje ontsnapt. Onderzoeker en ontdekkingsreiziger Indiana Jones (Harrison Ford) moet in 1936 de Ark des Verbonds uit handen van nazi’s zien te redden. Het was niet alleen nazihaat die regisseur Steven Spielberg inspireerde tot het maken van de film. De belangrijkste inspiratiebronnen voor Spielberg en producer George Lucas waren Kuifje en de avonturenfilmreeksen uit de jaren dertig. De fantastische proloog zou zijn gebaseerd op een Donald Duck die Spielberg als kind had gelezen, waarin oom Donald en zijn neefjes in een tempel tegen de krankzinnigste boobytraps aanlopen.

Youp van ’t Hek: Met de kennis van nu

NPO 1, 20.30 uur

Met de kennis van nu zou Youp van ’t Hek begin vorige maand waarschijnlijk niet hebben geschreven dat covid-19 maar een griepje is. De cabaretier raakte zelf besmet, maar is inmiddels weer aan de beterende hand. BNNVara zendt vandaag een registratie uit van de laatste theatervoorstelling van Van ’t Hek, die afgelopen februari werd opgenomen in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. In de show blikt hij aan de hand van de vraag van een scholier terug op zijn carrière op de planken. Hoe is hij ooit begonnen, en wat had hij achteraf gezien beter anders kunnen doen?

Verborgen verleden

NPO 2, 20.35 uur

Annechien Steenhuizen krijgt vaak de vraag of ze Zuid-Europees of Aziatisch bloed heeft. Omdat haar daar niets van bekend is, moet het nu maar eens worden uitgezocht, vindt de presentator van het NOS Journaal. In Verborgen verleden gaat ze op zoek naar haar voorouders en ontmoet ze verrassende en interessante mensen. Zo was er een voorvader die legeraanvoerder was, een ander die landkaarten tekende en een voormoeder die een Oranje in huis opnam. Het spoor eindigt bij een vooraanstaande voorouder die de eerste steen van een kasteeltoren legde.

The Green Hornet

SBS 9, 22.00 uur

(Michel Gondry, 2011) Net als in de TV-serie uit de jaren zestig is in Gondry’s The Green Hornet niet de gemaskerde titelheld het interessantst, maar diens sidekick Kato (Jay Chou). Hij kan veel beter vechten dan The Hornet (Seth Rogen) én vindt allerlei leuke gadgets uit. Een volbloed Gondry-film is dit niet; Gondry’s kenmerkende surrealistische gekte blijft tot enkele buitenissigheden beperkt. Toch valt er genoeg aan The Green Hornet te genieten: het optreden van Chou, de uitstekende effecten, het mooie decorontwerp en een erg komische, door Christoph Waltz vertolkte aartsschurk.

Jay Chou in The Green Hornet. Beeld
Jay Chou in The Green Hornet.Beeld

Papst Franziskus - Ein Mann seines Wortes

ZDF, 22.50 uur

De Duitse filmmaker Wim Wenders (Paris, Texas, Der Himmel über Berlin) wilde ooit priester worden (net als architect trouwens) en is nog altijd gelovig. Dat hij een documentaire over de huidige paus heeft gemaakt, is dan ook minder verrassend dan het lijkt, overigens op verzoek van het Vaticaan. De regisseur kreeg de vrije hand en toegang tot het filmarchief van het Vaticaan. Gedurende twee jaar stortte Wenders zich op het onderwerp en sprak paus Franciscus vier keer twee uur. Het resultaat (uit 2018) is een persoonlijk portret waarin de cineast zich bepaald geen criticus van de Argentijnse geestelijke toont.

The Bling Ring

BBC 2, 00.05 uur

(Sofia Coppola, 2013) Delicate satire , eerder amusant dan bijtend. The Bling Ring volgt een groep tieners die de villa’s van beroemheden leegroven, om zich uitgedost in gestolen designerkleding een heuse ster te wanen. Waar gebeurd, ook nog. In Coppola’s vijfde speelfilm is het niet die roem zelf, maar de zucht ernaar die dereguleert. Logisch dat het ziektebeeld juist in Los Angeles opspeelt, waar jongeren opgroeien in nabijheid van sterren. De even aaibare als onzekere nieuwkomer Marc (Israel Broussard) bloeit op wanneer een serie-inbrekend schoolgenootje (Katie Chang) hem onder haar hoede neemt.

Emma Watson in The Bling Ring. Beeld
Emma Watson in The Bling Ring.
Meer over