TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 1 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Nils Verkooijen, Hanna Obbeek en Isabelle Stokkel in Briefgeheim. Beeld Kevin Toma
Nils Verkooijen, Hanna Obbeek en Isabelle Stokkel in Briefgeheim.Beeld Kevin Toma

Briefgeheim (Simone van Dusseldorp, 2010)

NPO 3, 15.30-16.50 uur

Opeens is ze weg, het meisje dat in de eerste twintig minuten van Briefgeheim als het enige echte hoofdpersonage wordt voorgesteld. Terwijl haar ouders almaar ruziën, gaat de 11-jarige Eva (Hanna Obbeek) stiekem met haar vriendjes Jackie (Isabelle Stokkel) en Thomas (Nils Verkooijen) zwemmen bij een ogenschijnlijk leegstaande villa. Ze laat er per ongeluk haar iPod-oortjes liggen, komt daar enkele scènes later achter en keert terug naar de villa om ze te zoeken, ook al is het er niet pluis. De toeschouwer gaat niet met haar mee, maar blijft hulpeloos achter in haar kamer. Waarmee de film opeens zijn heldin kwijt raakt – wie weet voor hoe lang en wie weet wat er met haar is gebeurd.

Simone van Dusseldorp verving de zieke Anna van der Heide als regisseur van Briefgeheim.

En zo geeft Briefgeheim wel vaker een frisse draai aan de formule van de jeugddetective. Een benaming die eigenlijk ontoereikend is: er gebeurt genoeg misdadigs in het zonnige havenstadje waar de film zich afspeelt en de kinderen zitten er al spionerend en sluipend bovenop, maar het verhaal is harder en gewelddadiger dan je van het genre zou verwachten. Slechterik Brandsema is geen belegen boef, maar een harde crimineel die zijn tegenstanders zonder pardon laat liquideren. Eva moet zien uit te vinden of haar vader wel de lieve man is waarvoor hij zich uitgeeft – werkt hij in het geheim niet met Brandsema samen? Een tienerversie van Alfred Hitchcocks thriller Suspicion (1941) lijkt het dan soms, deze behoorlijk spannende update van Jan Terlouws gelijknamige jeugdroman uit 1973. Regisseur Simone van Dusseldorp (Diep, Kikkerdril, Het leven volgens Nino ) weet Eva’s zware zorgen goed te treffen en haalt het beste uit haar drie jonge hoofdrolspelers.

Shanghai Knights (David Dobkin, 2003)

SBS 9, 20.30-22.40 uur

Geslaagde opvolger van het melige Shanghai Noon uit 2000, waarin Jackie Chan in het Wilde Westen belandde. Chans partner is de zelfingenomen outlaw Roy O’Bannon (Owen Wilson).

Reizen Waes

NPO 3, 20.25 uur

Tom Waes reist een week over het reusachtige, desolate Groenland. Hij gaat mee op zeehondenjacht, maakt een duik onder het ijs en ontmoet Inuit die proberen hun eeuwenoude cultuur te behouden.

Wallander

Een, 20.40 uur

De Zweedse rechercheur Kurt Wallander (Kenneth Branagh) wil stoppen bij de politie, maar een dubbele moordzaak trekt zijn aandacht: kort op elkaar vallen er doden bij twee mysterieuze auto-ongelukken. Dat kan geen toeval zijn.

Splinter in de politiek

NPO 3, 21.25 uur

Aflevering over idealen, en wat ervan ze overblijft als je lang meedraait in de politiek. Splinter Chabot praat erover met onder anderen Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren en Kees van der Staaij van de SGP.

High Energy - Disco auf Hochtouren

Arte, 21.50 uur

Documentaire over Hi-NRG: het discogenre uit de jaren tachtig met de staccato ritmes, campy songteksten en razend hoog tempo’s (130 tot 140 beats per minuut). Eerst werden de homoclubs veroverd, later ging de rest van de wereld voor de bijl.

The Miniaturist

Een, 22.10 uur

Begin van driedelige BBC-serie over een jonge vrouw die in het Amsterdam van 1686 trouwt met een afstandelijke koopman. Om haar bezig te houden, krijgt ze een mysterieus poppenhuis. Naar het gelijknamige boek van Jessie Burton.

Up in the Air (Jason Reitman, 2009)

Eén, 23.20-01.00 uur

Hij heeft een heerlijke baan, vindt Ryan Bingham (George Clooney) zelf. Hij is vrij en ongebonden en altijd onderweg; vooral dat laatste is een bonus, want het levert hem vliegpunten op. Hij is hard op weg naar de tien miljoen mijl. Dat zijn werk eruit bestaat mensen te ontslaan, in opdracht van steeds wisselende bedrijven, deert Bingham niet; hij is er goed in. Up in the Air ging in première toen de economische crisis wereldwijd toesloeg en massaontslagen het nieuws beheersten. Die timing was toeval, want regisseur Jason Reitman was zeven jaar eerder al aan de film begonnen. Reitman (Thank You for Smoking, Juno, Tully) benaderde voor een aantal bijrollen onlangs ontslagen Amerikanen, die overtuigend baanloos, boos en radeloos in beeld komen. Maar de film is toch vooral het feestje van Clooney, die vertrouwd charmant en licht blunderend tot het inzicht komt dat het leven meer te bieden heeft dan frequent flyer miles.

Guardians of the Galaxy (James Gunn, 2014)

BBC 1, 23.35-01.30 uur

Een merkwaardig gezelschap is het: een wasbeer met een voorliefde voor machinegeweren, een kruimeldief, een wandelende computergeanimeerde boom, een groene vrouw en een spierbundel die niet weet wat een metafoor is. Gelukkig is het Marvel-spektakel Guardians of the Galaxy met een vette knipoog gemaakt. Regisseur Gunn (die in 2017 ook de tweede Guardians-film regisseerde) geeft de kleurrijk vormgegeven film een fijne jarenzeventig- en tachtigvibe.

Nooit meer slapen

NPO Radio 1, 0.30 uur

Acteur Thijs Römer is te gast en komt praten over zijn rol in toneelvoorstelling Art. In het tweede uur volgt podcast Rewind, over de 11 duizend gabbers die op 18 oktober 1997 Antwerpen overspoelden voor ‘het allerbeste hardcorefeest ooit’.

Meer over