Film- en tv-tips

De Volkskrant film- en tv-tips voor voor dinsdag 16 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Mark Rylance in Bridge of Spies. Beeld
Mark Rylance in Bridge of Spies.

Bridge of Spies

SBS 9, 20.30 uur

(Drama, Steven Spielberg, 2015) Deze uitstekende, op feiten gebaseerde Spielberg-spionagefilm krijgt extra cachet dankzij het scenario van Joel en Ethan Coen, dat resulteert in droogkomische dialogen, bepaald niet kenmerkend voor de meester. Tom Hanks speelt een rechtschapen advocaat die in de Koude Oorlog onderhandelaar is bij een uitruil van gevangen spionnen. Mark Rylance speelt de aimabele Sovjetspion Abel en brak zo als vijftiger door als filmacteur. De Engelsman had in 1986 eens een rolletje geweigerd voor Spielbergs Empire of the Sun en maakte sindsdien naam in het theater. Zijn spionnenrol in Bridge of Spies leverde hem een Oscar op en sindsdien speelt hij in bijna alle Spielbergfilms een rolletje.

Theater Maas

NPO 2, 21.10 uur

Met het oog op de toekomst – want vroeg of laat moeten de zalen toch weer opengaan – staat presentator Cornald Maas vanaf vanavond wekelijks stil bij nieuwe voorstellingen en concerten. Ook nu de deuren van schouwburgen en concertzalen nog gesloten zijn, wordt er door podiumartiesten al veel moois gemaakt. In het nieuwe programma Theater Maas loopt de presentator samen met een bekende podiumkunstenaar door de agenda’s van Nederlandse theaters, orkesten en toneelgezelschappen. In de eerste aflevering ontvangt hij acteur Gijs Scholten van Aschat.

Boos – Euthanasie de movie

NPO 3, 21.55 uur

Met een documentaire over de euthanasievraag onder jongeren staat het BNNVara-programma Boos stil bij deze problematiek. Drie jaar lang volgde Tim Hofman de twintigers Athaliah en Robin, die wegens respectievelijk een dodelijke luchtwegziekte en ernstige persoonlijkheidsproblematiek via euthanasie een einde aan hun leven willen maken. In Euthanasie de movie vertellen ze waarom voor deze weg kiezen, en niet voor zelfdoding. In de studio spreekt Hofman met euthanasie-experts en met Olax en Jelmer – beiden 33 jaar oud – die ook niet meer willen leven.

History of the Mossad

National Geographic, 22.00 uur

Na de islamitische revolutie van 1979 ontwikkelt Iran zich tot een steeds grotere dreiging voor Israël. De documentaireserie History of the Mossad laat vanavond zien hoe de Iraanse steun voor de radicaal islamitische organisatie Hezbollah een gevaarlijke vijand installeert in Israëls buurland Libanon. Ondertussen groeit het vermoeden dat Iran werkt aan een kernwapenprogramma. De voortgang wordt echter geplaagd door sabotageacties en de liquidatie van Iraanse kerngeleerden. Analisten zien hierin de hand van de Israëlische veiligheidsdienst Mossad.

No Escape

Veronica, 22.45 uur

(Thriller, John Erick Dowdle, 2015) Er valt veel aan te merken op No Escape: Pierce Brosnan als de karaokende huurling, de rammelende plot, seksisme hier, racisme daar. En toch laat je je meeslepen. Ook stoutmoedig van regisseur Dowdle dat hij Owen Wilson koos voor de rol van actieheld. Ergens past Wilsons kenmerkende sukkeligheid bij de rol. Ingenieur Jack Dwyer (Wilson) heeft immers geen idee wat er speelt in het Aziatische land waar hij zich als waterbouwkundig ingenieur vestigt met vrouw en kinderen – totdat hun hotel door moordlustige rebellen wordt belaagd.

Owen Wilson in No Escape. Beeld
Owen Wilson in No Escape.

The Reagans

Canvas, 23.10 uur

Na een verpletterende overwinning in de presidentsverkiezingen verloopt de tweede ambtstermijn van Ronald Reagan wat stroever dan de eerste. De Iran-Contra-affaire kost hem bijna de kop en het gonst van geruchten dat de president aan alzheimer lijdt. De laatste aflevering van The Reagans vertelt hoe presidentsvrouw Nancy Reagan haar invloed uitbreidt en de Reagan-nalatenschap plant. Dr. Anthony Fauci, de medisch adviseur van president Biden, vertelt hoe de regering-Reagan te laat en ontoereikend reageerde op de aidsepidemie, met fatale gevolgen.

In a Valley of Violence

SBS 9, 23.40 uur

(Western, Ti West, 2016) Door de Amerikaanse pers goed ontvangen maar geflopte western, met Ethan Hawke als de spreekwoordelijke vreemdeling die zichzelf (en zijn hond) onheil op de hals haalt wanneer hij in het stoffig stadje Denton ruzie krijgt met local Gilly Martin (James Ransone). Onze Paul wordt door marshal Clyde Martin (John Travolta) geïdentificeerd als ex-soldaat en als ze iets niet moeten in Denton, dan zijn het (veronderstelde) deserteurs. Scenarist-regisseur West had na verschillende horrorfilms trek in een western en schreef de hoofdrol met Hawke in gedachte.

Hond Jumpy en Ethan Hawke in In a Valley of Violence. Beeld
Hond Jumpy en Ethan Hawke in In a Valley of Violence.
Meer over