TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 8 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Berend Jan Bockting

Ik weet er alles van!

RTL 4, 20.00 uur

Nieuwe kennisquiz op werkdagen waarin de expertise van de kandidaat op één specifiek onderwerp centraal staat. Dat kan van alles zijn, van modeltreintjes uit de jaren zestig tot de muziek van ABBA of de staatsgeschiedenis. Ruben Nicolai is quizmaster.

‘Nu verandert er langzaam iets’ van Menna Laura Meijer. Beeld
‘Nu verandert er langzaam iets’ van Menna Laura Meijer.

Nu verandert er langzaam iets

NPO 2, 20.10-22.00 uur.

(Menna Laura Meijer, 2018) Documentairemaker Menna Laura Meijer duikt in de uiterst gevarieerde wereld van coaches en trainers, en levert een intrigerende (lach)spiegel én een subliem tijdsdocument van Nederland anno 2018. Ze ontmaskert de Nederlanders als een werklustig volkje – we gaan het even áánpakken – dat niet meer kan communiceren of contact maken zonder coach, maar maakt niemand belachelijk en laat ook zien hoeveel baat mensen kunnen hebben bij de coaching.

De surprise

NPO 3, 20.25-22.05 uur.

(Mike van Diem, 2015) Bitterzoete comebackfilm van Mike van Diem, 18 jaar na Karakter. In een vrije variatie op de novelle van Belcampo verhaalt De surprise over een man (Jeroen van Koningsbrugge) die een schimmig bedrijf inschakelt om hem te doden. In Georgina Verbaan vindt hij een charmante geestverwant.

Whiplash

RTL 8, 20.30-22.40 uur.

(Damien Chazelle, 2014) Niet zuiver gespeeld, niet goed getimed? Het kost je de kop. Dat pepert acteur J. K. Simmons als drilsergeant annex jazzdocent zijn pupillen in, al licht soms iets zachts op in zijn blik. Ook als de film in de finale over de top gaat, blijft Simmons fier overeind.

Belpop classics

Canvas, 21.10 uur

Muziekdocumentaire over Vaya Con Dios, het trio met zangeres Dani Klein dat eind jaren tachtig met een mix van pop- en zigeunermuziek uitgroeide tot een van de succesvolste Belgische popgroepen, en hits scoorde als Just a friend of mine en Nah neh nah.

Chasing the moon

Canvas, 22.15 uur

Amerikaans drieluik waarin Robert Stone zich verdiept in de ‘space race’, de wedloop tussen VS en Sovjet-Unie in de ruimte. De reeks begint in 1957, als het Amerikaanse ruimteprogramma in opkomst is en de VS moeite hebben om de Sovjet-Unie bij te benen.

Down the road

NPO 3, 22.15 uur

Vlaamse reportageserie waarin presentator Dieter Coppens op roadtrip gaat met zes mensen met het syndroom van Down. De eerste stop van seizoen één is het Zeeuwse plaatsje Veere, een trekpleister voor watersporters. Helaas is deelnemer Hélène niet zo gek op water.

Meer over