Film- en tv-tipsMaandag 7 januari

De Volkskrant film– en tv–tips voor maandag 7 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u maandag 7 januari zien.

Berend Jan Bockting
Meryl Streep als Julia Child in Julie & Julia. Beeld
Meryl Streep als Julia Child in Julie & Julia.

6 Inside

SBS 6, 18.00 uur

Nieuwe, dagelijkse entertainment­rubriek, gepresenteerd door Albert Verlinde en Jan Versteegh. Een wisselend panel van ‘insiders’, onder wie Mick van Wely (misdaad) en Hélène Hendriks (sport), voorziet het nieuws van commentaar.

Groeten uit Holland

NPO 2, 19.20 uur

Habiba, Farida, Fatima, Khadija en Aicha zijn de vijf Marokkaans-Nederlandse vrouwen die in deze docusoap (seizoen 2) de Nederlandse cultuur verkennen. Aflevering één gaat over het WK voetbal 2018, zonder ­Nederland, maar mét Marokko.

Le voleur

Arte, 20.15-22.10 uur.

(Louis Malle, 1967) Beroepsinbreker annex dandy Georges Randal zet de hypocriete 19de-eeuwse bourgeoisie steeds weer voor schut met zijn ingenieus uitgevoerde diefstallen, en bovendien kruisen talloze schoonheden zijn pad. Zo levert de handel en wandel van Randal (Jean-Paul Belmondo, mooi tegendraads gecast) charmante scènes op in Louis Malles Le voleur. De film moet het ook hebben van de verfijnde aankleding, die er niet altijd ongeschonden vanaf komt. Toegegeven, voor een film vol heimelijke acties, schelmenstreken en maatschappelijke onrust sleept Le voleur zich wel wat voort. Malle en co-scenarist Jean-Claude Carrière krijgen hun bewerking van Georges Dariens gelijknamige roman uit 1897 nooit helemaal lekker op gang. Maar dat trage tempo past ook wel weer bij de melancholie die in Randals karakter sluipt.

De buit

NPO 3, 20.25 uur

Realityserie waarin wordt getest of burgers kunnen omgaan met de ­gevolgen van een misdaad. Tien deelnemers plegen een overval en maken 80 duizend euro buit. Wie het lukt uit handen van de politie te blijven, mag het geld houden.

Julie & Julia

RTL 8, 20.30-23.05 uur.

(Nora Ephron, 2009) Meryl Streep kreeg een Oscarnominatie voor haar vertolking van de legendarische kok die de Amerikanen bijbracht wat goed eten is: Julia Child. Haar boek Mastering the Art of French Cooking is een standaardwerk en ze was tv-kok. Wie tv-fragmenten van Child terugkijkt op YouTube kan zien hoe knap Streep haar maniertjes onder de knie heeft. Streep benadrukt Childs onstuitbare liefde voor eten, haar charme en doorzettingsvermogen, waardoor het begrijpelijk wordt dat die nukkige Fransen hun kookgeheimen überhaupt met haar deelden. En ze geeft haar net genoeg onvolkomenheden om van haar een persoonlijkheid te maken, en net te weinig om haar volledig te doorgronden. Zo blijft het mythische beeld dat Amerikanen van haar hebben mooi in stand.

Haar geschiedenis wordt doorsneden met die van Julie, een ontevreden jonge vrouw die besluit ter loutering alle 524 recepten uit Julia’s handboek in precies één jaar te maken. Regisseur Nora Ephron (Sleepless in Seattle, You’ve Got Mail) combineerde daarvoor een autobiografie van Child met een boek van kantoorklerk Julie Powell. Ephron laat de twee verhaallijnen parallel lopen. Beide vrouwen blijken met koken een doel in het leven te vinden en succes te behalen: Julia baant zich op hilarische wijze een weg door de beroemde Franse kookschool Le cordon bleu en schrijft de bovengenoemde klassieker; Julie krijgt een boekdeal en een verfilming.

Koken tegen de verveling: het uitgangspunt van Julie & Julia had een vervelend onfeministisch bijsmaakje kunnen hebben, maar in Julie & Julia blijken mannen verfrissend genoeg amper een rol te spelen in hun zoektocht naar een levensvervulling. Ze zijn er gewoon, liefhebbend op de achtergrond, op het juiste moment aanwezig.

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

Net 5, 20.30-00.15 uur.

(Peter Jackson, 2001) De film waar het mee begon, zou je na een handvol Ring- en Hobbitspektakels kunnen zeggen. Peter Jacksons eerste visie op het universum van fantasyschrijver Tolkien is de proloog van een visueel overdonderend en aangrijpend avontuur. Hobbit Frodo (Elijah Wood, niet zo veel elfjesachtiger dan normaal) begint aan zijn expeditie om een kwaadaardige, magische ring te vernietigen. Tolkiens fantasiewereld werd bij Jackson een realistische setting voor een verhaal van zowel mythische als menselijke proporties.

The Good Doctor

RTL 4, 21.30 uur

Seizoen twee van de Amerikaanse dramaserie over de briljante jonge chirurg Shaun Murphy (Freddie Highmore). De autistische Murphy, die zijn gebrek aan sociale vaardigheden compenseert met zijn talent als arts, behandelt een dakloze man.

Shadows of War

Canvas, 22.20 uur

In deze tweedelige documentaire wordt de Tweede Wereldoorlog beschouwd vanuit het Russische perspectief. Met behulp van ooggetuigen wordt de moord op meer dan drie miljoen Sovjetsoldaten in de Duitse kampen gereconstrueerd.

2Doc: The Facebook Dilemma

NPO 2, 22.45 uur

Amerikaanse documentaire over de invloed van Facebook op de privacy en de democratie. Filmmaker James Jacoby van zender PBS voerde gesprekken met oud-medewerkers van Facebook over de ontwikkeling van het sociale netwerk.

Meer over