FILM- EN TV-TIPSmaandag 6 mei

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 6 mei

Russell Crowe in Noah van Darren Aronofsky. Beeld AP
Russell Crowe in Noah van Darren Aronofsky.Beeld AP

Noah (Darren Aronofsky, 2014)

Net 5, 20.30-23.15 uur

Darren Aronofsky’s controversiële bewerking van het bijbelse zondvloedverhaal is vanuit christelijk-conservatieve hoek fel bekritiseerd. In de film Noah heerst de mens als een barbaar over de wereld. De natuurlijke energie- en voedselbronnen zijn uitgeput, de schepping is verworden tot een woestenij. Als God hem middels visioenen duidelijk maakt dat het eindpunt is bereikt, begrijpt Noach (Russell Crowe, met steeds wildere baard) dit maar al te goed. Gehoorzaam bouwt hij zijn ark, waar van elke diersoort enkele exemplaren zullen schuilen voor de zondvloed, maar buiten Noach en zijn gezin geen mensen thuishoren. De mens moet uitsterven, opdat de aarde ongemoeid haar balans hervindt.

Een boekverfilming. Zo zag Darren Aronofsky zijn bewerking van het bijbelverhaal over Noach en de zondvloed.

Metaforisch maar helder commentaar op de huidige klimaatcrisis, waarbij Aronofsky (Mother!, Black Swan) en co-scenarist Ari Handel het Woord naar hun hand zetten en aanvullen met zelfverzonnen subplots. En ook het darwinistische sausje is aanwezig: in een schitterend uitgevoerde animatie wordt beeldje voor beeldje de transformatie van amoeben tot zoogdieren getoond - alsof iemand (God?) op elk beslissend moment van de evolutie een foto maakte en die foto’s nu als filmpje afspeelt. Tegelijkertijd vertelt Noach er in de voice-over het bijbelse scheppingsverhaal bij. Als één scène tot discussie uitnodigt - en het genie van Aronofsky onderstreept - dan is het deze. Terwijl Aronofsky’s acteursregie te wensen overlaat (Crowe is erg sterk, Jennifer Connelly als Noachs vrouw opvallend houterig), bewijst hij regelmatig zijn visuele meesterschap. Gaaf zijn de uit klei opgetrokken reuzen die Noach helpen, en de close-up van een in het schip slapende vlinder, rustpunt in het geweld van de zondvloed.

In the Heart of the Sea (Ron Howard, 2015)

Net 5, 23.15-01.30 uur

Nog meer klimaattumult in dit wisselvallige actie-epos van Ron Howard (A Beautiful Mind). Hoe beziet een moderne kijker de 19de-eeuwse walvisjacht? Wil die de spanning van toen voelen of is het afschuwelijk zo’n harpoen in een walvismoeder te zien verdwijnen? Het is een vraag waar Howard in In the Heart of the Sea niet uitkomt. De walvisjacht is hier ongemakkelijk en opwindend. Het is het soort dubbelzinnigheid dat de film parten speelt en intrigerend maakt tegelijk. In the Heart of the Sea buigt zich over de geschiedenis die ten grondslag lag aan Herman Melvilles klassieke roman Moby-Dick: het mysterieuze vergaan van de walvisvaarder Essex. Het resultaat is spektakelcinema versus literaire thema’s. Veel van Melvilles grotere thema’s sneuvelen in de bombast, maar de onderliggende vraag (hoe ver kan de mens gaan in het vernietigen van de natuur voor eigen gewin?) maakt de kaskraker prettig actueel.

La solitudine dei numeri primi ( Saverio Costanzo, 2010)

NPO 2 Extra, 23.40-01.30 uur

Angstig strompelen de kinderen over de bühne, hun gezichten ziekelijk verkleurd door het theaterlicht. Het gaat er bloederig aan toe, in deze koortsdroom van een toneelstuk, tot een van de kinderen haar rol niet meer aan kan en begint te gillen. Aldus de bizarre openingsscène van La solitudine dei numeri primi, die voor de vele lezers van Paolo Giordano’s bestseller een duidelijke waarschuwing inhoudt: verwacht geen plaatjes die het boek perfect passen. Het toneelstuk komt niet eens voor in het boek; de tragische gebeurtenissen in het ski-oord waarmee de roman opent, zijn verhuisd naar het hart van de film, die zo mogelijk nog tragischer is dan het boek. Het verhaal van de chronisch eenzame Mattia (Luca Marinelli) en Alice (Alba Rohrwacher), juist in hun eenzaamheid voor elkaar gemaakt, wordt met zo veel eigenzinnigheid verteld, dat regisseur Constanzo het net zo goed zelf verzonnen had kunnen hebben.

2Doc: De zaak Tuitjenhorn

NPO 2, 20.25 uur

Docu over de strijd van weduwe Anneke Tromp voor eerherstel voor haar man Nico Tromp. Deze huisarts werd in 2013 van moord beschuldigd omdat hij afweek van de protocollen bij palliatieve sedatie. Daarop maakte hij een eind aan zijn leven.

Dossier Van den Heuvel

RTL 4, 20.30 uur

Misdaadverslaggever John van den Heuvel staat Kevin bij, een Nederlandse man die na een stukgelopen relatie met een Oekraïense hun dochtertje alleen opvoedde. Na een vakantie bracht de moeder het dochtertje niet terug.

Spoorloos extra

NPO 1, 21.15 uur

Het verhaal van Rita, een Nederlandse vrouw die kort na WOII met een soldaat naar Canada verhuisde. Ze liet haar dochtertje Amy achter in Nederland; nu reist Amy naar Canada voor een kennismaking met Rita’s dochters aldaar.

Dubbel geluk

NPO 2, 21.30 uur

In deze persoonlijke documentaire is Esmée van Loon, die is opgegroeid met twee moeders, benieuwd naar de ervaringen van leeftijdgenoten die ook homoseksuele ouders hebben. Hadden zij liever een vader én een moeder gehad?

Nieuwsuur

NPO 2, 22.00 uur

Met verslag vanuit het Amstel Hotel in Amsterdam, waar de winnaar van de Libris Literatuurprijs 2019 wordt onthuld. Genomineerd zijn Ilja ­Leonard Pfeijffer, Esther Gerritsen, Rob van Essen, Bregje Hofstede, ­Johan de Boose en Jan van Aken.

De zwakste schakel

RTL 4, 22.30 uur

Deze beruchte quiz met een strenge presentatrice (‘Jij bent de zwakste schakel, tot ziens!’) maakt een doorstart met Bridget Maasland als quizmaster. De opzet is onveranderd: 9 kandidaten strijden om een geldbedrag van 10 duizend euro.

Meer over