TipsFilm en Televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 6 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Nathalie Baye en Jalil Lespert in Le petit lieutenant. Beeld
Nathalie Baye en Jalil Lespert in Le petit lieutenant.

2Doc: De slag om het vrouwenhart

NPO 2, 20.25 uur

Vrouwen die een hartinfarct krijgen, ervaren andere klachten dan mannen. Daarom wordt een infarct bij vrouwen vaak voor iets anders aangezien. Ook in bredere zin is medisch handelen vaak toegesneden op mannelijke patiënten, mede doordat onderzoek meestal met mannen wordt uitgevoerd. Toen kunstenaar Hella de Jonge hartproblemen kreeg, ondervond ze de medische fouten, misverstanden en verkeerde diagnosen aan den lijve. Ze schreef er het boek Hartschade over en maakte de documentaire De slag om het vrouwenhart, waarin ze ook een kankerpatiënte volgt.

Night at the Museum: Battle of the Smithsonian

Net 5, 20.30 uur

(Komedie, Shawn Levy, 2009) Voor de tweede keer neemt Ben Stiller de hoofdrol voor zijn rekening als nachtwaker in een museum waar de stukken tot leven komen. Na het New Yorkse Natuurhistorisch Museum wordt dit keer het decor gevormd door het Smithsonian in Washington. Behalve museumstukken komen ook foto’s en moderne kunst tot leven. Kolderieke onzin, grappige rolletjes (van onder anderen Robin Williams als Theodore Roosevelt en Steve Coogan als speelgoedromein). Voor fatsoenlijk uitgewerkte scenario’s moet u elders wezen, maar vermakelijk is het allemaal best wel.

Ben Stiller in Night at the Museum: Battle of the Smithsonian. Beeld
Ben Stiller in Night at the Museum: Battle of the Smithsonian.

Miss You Already

RTL 8, 20.30

(Drama, Catherine Hardwicke, 2015) Een arts vertelt Milly (Toni Collette) dat ze borstkanker heeft. Het ziet er niet goed uit. Ze zal het hele arsenaal aan operaties en chemokuren nodig hebben. De egocentrische, door haar werk opgeslokte Milly heeft daar eigenlijk geen tijd voor. Niettemin blijft haar beste vriendin en tegenpool Jess (Drew Barrymore) aan haar zijde. Klinkt als een oversentimenteel, voorgekookt drama, maar de Engelse scenarioschrijver Morwenna Banks heeft een eigenzinnige toon en toont lef waar het kan; niet in de grote lijnen, maar in de details van het verhaal.

Still uit Miss You Already, met op de voorgrond Drew Barrymore (links) en Toni Collette. Beeld
Still uit Miss You Already, met op de voorgrond Drew Barrymore (links) en Toni Collette.

Le petit lieutenant

TV 5, 20.58 uur

(Drama, Xavier Beauvois, 2005) Realistische, subtiele, knap geacteerde en allerminst gewone politiefilm. Antoine (Jalil Lespert) woont in provincieplaats Le Havre. Wanneer hij van de politieacademie komt, wil hij dan ook direct naar Parijs, en wel naar de afdeling Zware Delicten. Maar zelfs daar bestaat politiewerk voornamelijk uit wachten en het uitvoeren van routineklusjes. Weliswaar onderzoekt zijn team een heuse moordzaak, maar het oplossen daarvan is bijzaak in een complex psychologisch drama over het incasseren van verlies. Langzaam verschuift het perspectief: niet Antoine, maar zijn baas Vaudieu (Nathalie Baye), een tengere, sterke vrouw met een alcoholprobleem, eist de hoofdrol op in het verhaal.

Eleanor Roosevelt, First Lady of the World

Canvas, 22.15 uur

Presidentsvrouw Eleanor Roosevelt was de langst dienende first lady in de geschiedenis van de VS en tevens de eerste die besloot een nieuwe inhoud te geven aan de titel. Voordien had de vrouw van de president altijd in de schaduw van haar man gestaan, maar de progressieve Eleanor Roosevelt schreef columns, sprak op congressen en was een uitgesproken voorvechter voor emancipatie en burgerrechten voor vrouwen en minderheden. In Eleanor Roosevelt, First Lady of the World gebruikt Patrick Jeudy archiefbeelden voor een portret van deze bijzondere vrouw.

De monitor

NPO 2, 22.25 uur

Heel Nederland wordt geraakt door de coronacrisis, maar nergens worden de problemen zo intensief gevoeld als in de zorgverlening. De monitor houdt vanavond de vinger aan de pols van de zorg. Via Skype en WhatsApp vertelt zorgpersoneel voor welke uitdagingen zij in hun werk komen te staan, wat ze dagelijks meemaken en hoe het met hen gaat. Hoe kun je zorg verlenen als je afstand moet houden van je patiënten? Wat zijn de gevolgen van het vermijden van sociaal contact in de GGZ en ouderenzorg? Moeten de regels worden gebroken om het werk te kunnen doen?

Kruispunt

NPO 2, 22.50 uur

Voormalig voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet is sinds vijf jaar voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Dit jaar had de viering van 75 jaar bevrijding een groot feest moeten worden, maar het coronavirus gooide roet in het eten. Verbeet ziet hierdoor veel werk - vaak ook van vrijwilligers - in rook opgaan. In Kruispunt vertelt ze hoe ze deze weken beleeft en waaruit ze haar inspiratie put. Het 'magazine volgt Verbeet naar een PvdA-congres en de verjaardag van een kleinkind, en tijdens een ‘levensreddende wandeling’ in het bos.

Meer over