FILM- EN TV-TIPSMAANDAG 30 MAART

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 30 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Idee van Nicolas Cage: hoe gestresster zijn personage raakt in Raising Arizona, hoe wilder zijn haardos.

 Beeld
Idee van Nicolas Cage: hoe gestresster zijn personage raakt in Raising Arizona, hoe wilder zijn haardos.

Pietje Bell

NPO 3, 15.30 uur

(Jeugd, Maria Peters, 2002) De 6-jarige kwajongen, zoon van een onderwijzer, gooit inkt over het hoofd van een schoolmeester en steekt met een vuurpijl een zelfgebouwd circus in de fik. Maar begint ook een geheime club die het opneemt tegen Snuf en Snuitje-achtige boeven. Pietje Bell is een prima jeugdfilm naar de boeken van Chris van Abkoude, geschreven vanaf 1914. Morgenmiddag het enige vervolg dat de succesvolle film kreeg, De jacht op de Tsarenkroon; zelfde tijd, zelfde zender, zelfde prima hoofdrolspelertje (Quinten Schram).

Quinten Schram en Rick Engelkes in Pietje Bell van Maria Peters. Beeld
Quinten Schram en Rick Engelkes in Pietje Bell van Maria Peters.

Typisch Apeldoorn

NPO 2, 19.20 uur

De Apeldoornse editie van Typisch heeft een koninklijk tintje. De EO volgt de komende weken enkele markante personen in de Gelderse stad, die onder meer bekend is om het kroondomein en paleis Het Loo. We maken kennis met de excentrieke sigarenhandelaar Hans van Werven en tweelingzussen Linda en Jolanda, lokaal bekend als The Royalty Twins, omdat ze gek zijn van het koningshuis. Zendamateur Jan Willem woont in de bossen van het monumentale Radio Kootwijk. Via zijn eigen zendinstallatie spreekt hij mensen van over de hele wereld, zelfs ooit koning Hoessein van Jordanië.

Raising Arizona

Arte, 20.15 uur

(Komedie, Joel Coen, 1987) Wanneer de vader van de ‘Arizona-vijfling’ op televisie verklaart dat hij en zijn vrouw meer kinderen hebben dan ze aankunnen, ziet een kinderloos echtpaar (Nicolas Cage en Holly Hunter) een kans. Ze eigenen zich een van de baby’s toe, en zetten daarmee in deze tweede film van de broers Joel en Ethan Coen een onwaarschijnlijk plot in werking, vol achtervolgingen, overvallen en bizarre personages. Twee ontsnapte criminelen (‘De gevangenis had ons niets meer te bieden’) ontvoeren het kindje op hun beurt voor losgeld, en de vader schakelt een sinistere premiejager in, met Coeneske bijnaam: The lone biker of the apocalypse.

2Doc: Leve de vrouw van de SRV

NPO 2, 20.30 uur

Vroeger kwam in veel wijken op gezette tijden de SRV-wagen langs met een beperkt aanbod van supermarktartikelen. De meeste wagens werden geruime tijd geleden afgedankt, maar de Tilburgse Tonny Steenis denkt dat er nog steeds behoefte aan is. Met een eigen SRV-wagen gaat ze langs de deuren in wijken waar men het niet breed heeft. Over kopen op de pof doet ze niet moeilijk, maar ondertussen staan de schulden op het punt haar boven het hoofd te groeien. In Leve de vrouw van de SRV rijdt regisseur Max Ploeg mee met Steenis. Heeft haar businessmodel nog bestaansrecht in deze tijd?

Double Jeopardy

RTL 8, 20.30 uur

(Drama, Bruce Beresford, 1999) Libby Parsons wordt beschuldigd van de moord op haar echtgenoot en belandt in de gevangenis. In werkelijkheid heeft haar man zijn dood in scène gezet en is hij ervandoor met hun zoontje en zijn nieuwe geliefde. Wanneer Libby vrijkomt, is ze uit op wraak en het treft daarbij dat je volgens het Amerikaanse wetboek niet twee keer kunt worden gestraft voor dezelfde misdaad. Ondanks de onwaarschijnlijke plot werd de thriller een behoorlijk kassucces, met dank aan het aanstekelijke spel van Ashley Judd.

Ashley Judd in Double Jeopardy van Bruce Beresford Beeld
Ashley Judd in Double Jeopardy van Bruce Beresford

Cosmos: Possible Worlds

National Geographic, 21.00 uur

In de populairwetenschappelijke serie Cosmos: Possible Worlds vertelt Neil deGrasse Tyson vanavond over Nikolaj Vavilov, de Sovjetwetenschapper die ontdekte hoe plantenrassen kunnen worden verbeterd. Zijn onderzoek had Rusland kunnen behoeden voor een hongersnood, maar Sovjetleider Stalin was meer gecharmeerd van de pseudowetenschappelijke ideeën van Trofim Lysenko. Vavilov werd gearresteerd en stierf een hongerdood in de cel. Het werk van Vavilov, dat in mooie animaties tot leven komt, legde echter de basis voor zadenbanken en plantenveredeling.

De monitor

NPO 2, 22.25 uur

Een van de therapievormen die worden ingezet tegen ADHD, slapeloosheid en burn-outklachten is neurofeedback. Hierbij leert de patiënt zijn of haar eigen hersengolven te beïnvloeden, zodat deze meer overeenkomen met die van een gezond persoon. In de praktijk lijkt dat te werken, maar of het tot verminderde klachten leidt is zeer de vraag. De monitor werpt vandaag een kritische blik op bedrijfjes die tegen betaling neurofeedbacktherapie aanbieden tegen bijvoorbeeld autisme en ADHD. Werkt dat echt, is het allemaal onzin of is sprake van een placebo-effect?

Meer over