Film- en tv-tipsMaandag 27 januari

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 27 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
King of the Belgians (2016). Beeld
King of the Belgians (2016).

The Hunger Games

Net 5, 20.30 uur

(Fantasy, Gary Ross, 2012) De eerste Hunger Games-film, met knipogende kritiek op de vercommercialiseerde (televisie)maatschappij, is een groots opgezette productie die indrukwekkend een wereld verbeeldt waarin een ooit gevoerde oorlog herdacht wordt met een spel op leven en dood. Hoofdrolspeler Jennifer Lawrence is geweldig, als een van de jongeren die zich aan het spel moeten wagen, en de film blinkt vooral uit in de verbeelding van de deels welvarende totalitaire staat. De toon blijft serieus, en dat is precies de ambiance waarin latere Oscar-winnaar Lawrence met haar brutaal stoïcijnse blik kan uitblinken.

Jennifer Lawrence in The Hunger Games (2012). Beeld
Jennifer Lawrence in The Hunger Games (2012).

De monitor

NPO 2, 22.20 uur

In Nederland neemt de gelovigheid gestaag af, maar nog steeds ziet bijna de helft van de bevolking zich als onderdeel van een religieuze beweging. Twintig jaar geleden, toen er voor het laatst onderzoek werd gedaan naar geloofsbewegingen, telde ons land ruim achthonderd religieuze groeperingen. Mensen die misstanden constateren binnen zo’n beweging of bang zijn dat een bekende in een sekte wordt gezogen, konden tot voor kort aankloppen bij meldpunt Sektesignaal. De monitor vraagt zich af wie er toezicht houdt op religieuze bewegingen nu Sektesignaal is gestopt.

Kruispunt

NPO 2, 22.50 uur

Vorig jaar gaf het ministerie van VWS opdracht voor een onderzoek naar hulp bij zelfdoding in geval van voltooid leven. Het resultaat, dat deze maand wordt bekendgemaakt, moet uitsluitsel geven of de huidige euthanasiewet voldoende ruimte biedt bij een zelfgekozen levenseinde. Kruispunt bespreekt het complexe onderwerp vanavond met twee huisartsen en onderzoeker Paul Schnabel, die de minister adviseerde tegen een nieuwe wet Voltooid Leven. Nabestaande Ella vertelt hoe haar vader uit het leven wilde stappen, maar dat de wet daar geen ruimte voor bood.

King of the Belgians

Canvas, 23.10 uur

(Komedie, Peter Brosens en Jessica Woodworth, 2016) Wanneer de Walen plotseling de onafhankelijkheid uitroepen, ziet de Belgische vorst Nicolaas III (Peter Van Den Begin) zijn kans schoon om zich eindelijk als een echte leider te bewijzen. Al is er een probleem: net nu zijn volk hem nodig heeft, legt een ‘kosmische storing’ het vliegverkeer lam en komt hij vast te zitten in Turkije. Goed verzonnen door Belg Brosens en Amerikaan Hope Woodworth (Altiplano, Khadak). Zij laten in hun als nepdocumentaire vormgegeven roadmovie de koning plus gevolg incognito door de Balkan reizen, over land, met bus en leenauto’s, langs plekken waar politiek aan de mensen voorbijgaat en de mobiele telefoon geen bereik heeft.

Alien: Covenant

Net 5, 23.20 uur

(SF, Ridley Scott, 2017) Je zou Alien: Covenant kunnen omschrijven als een opgepoetste uitvoering van de vijf films die hieraan voorafgingen. We schrijven het jaar 2104, achttien jaar vóór de originele Alien (1979). Een ruimteschip vol kolonisten en menselijke embryo’s reist een radiosignaal op een verre planeet achterna, waar de welbekende slijmerige buitenaardsen uiteraard azen op het gruwelijk uitdunnen van de astronauten-crew. De digitale trucages zijn ontegenzeggelijk subliem, de muziek klinkt zeer onheilspellend en de terugkeer van Michael Fassbender in een robotdubbelrol levert twee magnifieke scènes op.

Michael Fassbender in Alien: Covenant (2017) van Ridley Scott. Beeld
Michael Fassbender in Alien: Covenant (2017) van Ridley Scott.

De kist

NPO 2, 23.30 uur

Op zijn 75ste is Freek de Jonge nog lang niet klaar met het leven, vertelt de cabaretier vandaag aan Kefah Allush in De kist. Toch zou hij vrede hebben met zijn dood, want hij heeft een leven gehad waarmee hij ‘dik tevreden’ is. Moeilijker te accepteren is de dood van een kind. De Jonge vertelt in de uitzending hoe zijn ouders een tweeling verloren en hoe zijn eigen zoon na drie maanden plotseling overleed. Nog ingrijpender vond hij de dood van zijn 7-jarige kleindochter Maggie. Hij verwerkte zijn verdriet in het lied Naar wie gaat mijn verdriet.

Die Kinder von Windermere

ZDF, 23.45 uur

Windermere is de naam van een prachtig meer in het Engelse Lake District. En ook de naam van een instelling aldaar, waar na de Tweede Wereldoorlog een grote groep Joodse weeskinderen werd ondergebracht. Die werden daar geholpen te integreren in hun nieuwe vaderland en vooral ook hun trauma's te verwerken. Een aantal inmiddels hoogbejaarde kinderen van toen komt in deze documentaire aan het woord over hun ervaringen. De Duitse zender ZDF maakte de productie samen met de BBC. Voorafgaand eraan (22.15 uur) wordt de gelijknamige speelfilm uitgezonden.

Meer over