film- en tv-tipsmaandag 26 november

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 26 november

Kevin Toma

Typisch Klarendal

NPO 2, 19.20 uur

In deze reportageserie over de bewoners van de Arnhemse wijk Klarendal maken we kennis met de 92-jarige Riekie, die in haar jongere jaren de danskoningin van de buurt was. Bewoner Gerard bestrijdt een muizenplaag in zijn huis.

U-571

RTL 7, 20.00-22.15 uur.

(Jonathan Mostow, 2000) Tijdens de Tweede Wereldoorlog moeten Amerikaanse soldaten een op de oceaan dobberende nazi-duikboot overmeesteren, om de zogenaamde Enigma-coderingsmachine te kunnen kraken. Een stevige missie voor mannen met strakke kaaklijnen, in dit gezwollen maar bij vlagen zeer spannende oorlogsvehikel met verhitte actiescènes in krappe ruimtes. Bombastisch en vermakelijk.

Doof kind

NPO 2, 20.25-21.40 uur

Tobias (links) en Alex de Ronde in Doof kind Beeld rechtenvrij
Tobias (links) en Alex de Ronde in Doof kindBeeld rechtenvrij

(Alex de Ronde, 2017) Wat moet er van zo’n jochie terechtkomen? Dat was de gedachte die door het hoofd van Alex de Ronde spookte, nadat hij te horen had gekregen dat zijn toen 1-jarige zoon Tobias honderd procent doof geboren was. Het antwoord op die vraag heeft De Ronde dan eigenlijk al gegeven, in zijn fijne documentaire Doof kind, de Idfa-pubieksprijswinnaar van vorig jaar. Vanaf het openingsshot verschijnt de inmiddels 29-jarige Tobias volkomen zelfverzekerd, lekker in zijn vel zittend in beeld, of hij nu moppen serveert of vertelt waarom hij stiekem hoopt dat later ook zijn eigen kind doof wordt geboren wordt.

‘Dat je zielig bent als je doof bent. De meeste horende mensen hebben medelijden met je. Ze behandelen je als een kasplantje dat je voorzichtig water moet geven: o, wat erg voor je dat jij niet kunt praten. Even over je bolletje aaien.’ Tobias de Ronde in de Volkskrant over wat het grootste misverstand over dove mensen is.

Niemand die hem wijs kan maken dat het beter is om te kunnen horen. Tobias ziet zijn doofheid niet als een beperking, maar als onderdeel van zijn identiteit. Doof is een wereld, een heel land, zegt hij ergens in de documentaire. De film wisselt hedendaagse opnamen af met homevideo’s waarin je Tobias als jongetje logopedie-les ziet volgen of ziet dollen met zijn oudere broer Joachim. Dankzij de film begrijp je ook als horende toeschouwer wat Tobias bedoelt. Neem het feit dat dove mensen op tientallen meters afstand prima met elkaar kunnen communiceren, zolang ze elkaars gebaren maar kunnen ontcijferen. Of de nadruk die bij gebarentaal ligt op de allerkleinste nuances in de gezichtsexpressie, zoals je mooi kunt zien in de scène waar Tobias met zijn Deense geliefde Christina in bed ligt en er even geen ondertitels zijn. De Ronde, in het dagelijks leven directeur van het Amsterdamse filmtheater Het Ketelhuis, voert je kalm Tobias’ dovenwereld binnen, van zijn gebarentaalcollege op de Hogeschool van Utrecht tot zijn entree op de doven-universiteit van Washington – de enige ter wereld – en het moment dat hij met Christina gaat samenwonen. Een sterke, dwingende dramatische structuur heeft de ietwat abrupt eindigende film niet. Maar dat is met een charismatisch hoofdpersonage als Tobias geen enkel probleem.

Ciske de Rat

RTL 8, 20.30-22.45 uur

(Guido Pieters, 1984) Geslaagd drama dat zich afspeelt in de jaren dertig, over een straatjongetje dat te weinig liefde krijgt en daarvan de bittere consequenties moet dragen. De keuze van de makers om het perspectief bij de jonge belhamel te leggen (en niet bij zijn onderwijzer, zoals in Piet Bakkers boek en de eerdere verfilming uit 1955), ook aandacht te besteden aan de politiek-maatschappelijke achtergrond en Frans Bromet de film vanaf de schouder te laten draaien, resulteerde in, jazeker, een Hollandse klassieker.

Maleficent

Net 5, 20.30-22.25 uur

(Robert Stromberg, 2014) Ditmaal draait het niet om Doornroosje, maar de om de gebroken fee (Angelina Jolie), die de vloek over het prinsesje uitspreekt. Deze frisse, originele vertelling van Disney is een geslaagde poging tot nuancering van het kwaad, dat juist door Disney altijd zo eenzijdig wordt verbeeld.

Tygo in de GHB

NPO 3, 21.20 uur

Reportageserie waarin acteur Tygo Gernandt de wereld van excessief drugsgebruik onderzoekt. Hoe kan het dat zo veel jongeren in Noord-Brabant de vernietigende drug ghb gebruiken? En waarom is het zo moeilijk om af te kicken van ghb?

Dennis terug naar de provincie

NPO 3, 22.10 uur

Presentator Dennis Schouten onderzoekt de verschillen tussen de Randstad en de regio. Hij gaat met BN’ers, onder wie presentator Filemon Wesselink en GroenLinks-politicus Lisa Westerveld, terug naar de provincie waar zij zijn opgegroeid.

Jonestown: Terror in the Jungle

Canvas, 23.20 uur

Deel twee van deze docuserie over sekteleider Jim ­Jones. Jones leidde in de jaren zeventig zijn volgelingen naar het oerwoud van Guyana en liet ze daar collectief zelfmoord plegen. Deze aflevering laat zien hoe de sekte in Guyana arriveerde.

Tina Turner: Simply the Best

BBC 1, 23.45 uur

Special rond zangeres Tina Turner (78), over wie de biografische musical Tina is gemaakt. In gesprek met journalist Will Gompertz praat Turner over haar leven. Ook over haar zoon Craig, die onlangs een einde aan zijn leven maakte.

Evita: the Making of a Superstar

BBC 2, 1.15 uur

Documentaire over de musicalklassieker Evita uit 1978 van componist Andrew Lloyd Webber en schrijver Tim Rice. Suzy Klein spreekt met ­actrices die Evita gespeeld hebben en reist naar Argentinië voor het ware verhaal van Eva Perón.

Meer over