Film- en tv-tipsMaandag 24 juni

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 24 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Berend Jan Bockting
Isabelle Huppert in Violette Nozière van Claude Chabrol. Beeld
Isabelle Huppert in Violette Nozière van Claude Chabrol.

Violette Nozière (Claude Chabrol, 1978)

Arte, 20.15-22.15 uur.

Verfijnde verfilming van het waargebeurde verhaal van de 18-jarige Violette Nozière, die een dubbelleven leidde als prostituee en onderwijl haar ouders vergiftigde. Isabelle Huppert, destijds 25 jaar en op het filmfestival van Cannes bekroond met de prijs voor beste actrice, maakt haar met beheerst spel tot een enigma. Regisseur Chabrol laat in zijn schets van een beklemmend burgerlijk milieu tijdens het interbellum op subtiele wijze ruimte voor interpretatie: is Violette écht door haar vader misbruikt?

Avatar (James Cameron, 2009)

Net 5, 20.30-23.45 uur.

De tand des tijds krijgt inmiddels enigszins grip op de tien jaar geleden revolutionaire digitale animaties van Avatar, maar deze spirituele sf-variant van Dances with Wolves en Pocahontas blijft indrukwekkend. Het langverwachte vervolg, wederom van regisseur Cameron, wordt met kerst 2021 in de bioscopen verwacht.

The Ghost and the Darkness (Stephen Hopkins, 1996)

RTL 7, 20.30-22.40 uur.

In Kenia anno 1898 maken twee bloeddorstige leeuwen het werk aan een spoorbrug onmogelijk. Een Britse ingenieur besluit met hulp van een jager de leeuwen te doden. Vermakelijke, ouderwetse avonturenpulp met een niet al te gelukkig gecaste Val Kilmer en Michael Douglas.

Erwin Olaf – The legacy

NPO 2, 20.35 uur

Michiel van Erp volgt fotograaf Erwin Olaf in het jaar dat hij 60 wordt en hij een expositie heeft in het Rijksmuseum. Maar ondertussen ligt Olafs moeder op sterven en lijdt de fotograaf zelf aan progressief longemfyseem.

De kleedkamer

Canvas, 21.20 uur

Ruben van Gucht brengt vier voormalige Belgische geletruidragers samen in de Basiliek van Koekelberg bij Brussel, waar de Tour de France 6 juli van start gaat. Te gast zijn Greg Van Avermaet, Tom Boonen, Jan Bakelants en Philippe Gilbert.

Gemaakt in Nederland

RTL 4, 21.30 uur

Katja Schuurman en Tijl Beckand verdiepen zich in fietsmerk Gazelle, dat al bestaat sinds 1892. De fabriek in het Gelderse Dieren produceert jaarlijks ruim 275 duizend fietsen, waarvan meer dan de helft elektrisch.

Panorama

BBC 1, 21.30 uur

Politiek specialist van de BBC John Pienaar analyseert wie van de twee overgebleven kandidaten de nieuwe Britse premier moet worden en de Brexit-chaos te lijf kan gaan. Wordt het Boris Johnson of Jeremy Hunt?

null Beeld

Gijs Groenteman gaat in onze illustere archiefkast in gesprek met mensen die hem hebben verwonderd. Rapper Pepijn Lanen, schrijver Paulien Cornelisse en kunsthandelaar Jan Six passeerden al de revue.

Meer over