Film- en tv-tipsMaandag 23 september

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 23 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Beeld uit Trois couleurs: Blanc (1994). Beeld
Beeld uit Trois couleurs: Blanc (1994).

Kappen! (Tessa Schram, 2016)

NPO 3, 15.35 uur

Emiel is een foute gast, dat zie je in deze soms best spannende Carry Slee-verfilming meteen aan zijn leren jack en zwarte, geblindeerde scooterhelm. Wanneer de twee beste vrienden van goeierik Sander met hem optrekken, wordt ook hij meegesleurd in Emiels steeds verder ontsporende gekte.

Door andere ogen

NPO 2, 20.25 uur

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema wordt geprofileerd door o.a. haar beste vriendin Antoinette Beumer, oud-docent criminologie Frank Bovenkerk en de Amsterdamse stadsdeelvoorzitter Mascha ten Bruggencate.

FIFA Best Player Awards

NPO 3, 20.25 uur

In Milaan worden de jaarlijkse voetbalprijzen uitgereikt. In de categorie ‘beste voetballer ter wereld’ is Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk een van de genomineerden, samen met Lionel Messi (Barcelona) en Cristiano Ronaldo (Juventus).

Rambo (Sylvester Stallone, 2008)

RTL 7, 20.30 uur.

Het kostte Stallone grote moeite en vele jaren om een nieuw vervolg te realiseren op zijn Ramboreeks, onder meer door gebrek aan een geschikte vijand. Die vond hij uiteindelijk in Birma, waar de getraumatiseerde Vietnamveteraan op nietsontziende wijze huishoudt tegenover moordende en verkrachtende soldaten.

2Doc: Marten & Oopjen – Portret van een huwelijk

NPO 2, 20.55 uur

Oeke Hoogendijk blikt terug op de strijd om Rembrandts schilderijen Marten en Oopjen. Ze sprak met de hoofdrolspelers, onder wie toenmalig Rijksmuseum-directeur Wim Pijbes en de Franse verkoper baron Eric de Rothschild.

Trois couleurs: Blanc (Krzysztof Kieślowski, 1994)

Arte, 21.45 uur

Tweede deel van de beroemde kleurentrilogie waarin de Poolse filmmaker Krzysztof Kieślowski de thema’s van de Franse revolutie onderzoekt. ‘Gelijkheid’ staat centraal in Trois couleurs: Blanc, een zwarte komedie met een weinig rooskleurige kijk op het postcommunistische Polen. Een arme Pool wordt door een Franse vrouw (Julie Delpy) op straat gezet en keert terug naar huis. Blue (‘vrijheid’) en Rouge (‘broederschap’) vervolledigen de trilogie.

Piers Morgan ontmoet…

NPO 3, 22.05 uur

De Britse journalist Piers Morgan wist de Portugese stervoetballer Cristiano Ronaldo te strikken voor een openhartig interview. Ter sprake komen o.a. de beschuldigingen van verkrachting en de vroege dood van zijn vader.

Meer over